10 NAJBOLJŠIH nasvetov za nošenje leč

Nekaj dobrih nasvetov za nošenje leč vedno prav pride, zlasti če se v vas porajajo dvomi.

Optical Express

Kako dolgo lahko nosim leče?

Leče menjujte tako pogosto, kot vam je to svetoval zdravnik, tudi če jih ne nosite vsak dan. Če nosite leče za enkratno uporabo, jih po prvi uporabi odvrzite, tudi če so videti sveže. Kadar jih nosite več dni, kot je predpisano, ali pa spite z lečami, ki niso namenjene temu, tvegate nastanek okužbe oči.

Preden se dotaknete leče

Pred vstavljanjem ali odstranjevanjem leč si vedno umijte roke. Ne uporabljajte mila na osnovi olja, losjona za roke ali losjona z močnim vonjem. Leče se lahko zalepijo na vlažne prste, zato roke dobro osušite z brisačo in pazite, da vam na rokah ne ostanejo vlakna. Če bi radi nanesli kremo za roke, jo nanesite po tem, ko ste vstavili ali odstranili leče, saj lahko krema za roke na lečah pusti sledi.

Vstavljanje leč

Vstavljanje leč vedno začnite z istim očesom, da ne zamenjate leve in desne leče. Za odstranjevanje leče iz škatlice in njeno premestitev v dlan uporabite kazalec. Izperite jo z raztopino za leče. Lečo položite na konico kazalca. Spodnjo veko povlecite navzdol s sredincem iste roke, zgornjo veko pa pridržite z drugo roko. Lečo položite neposredno na šarenico. Nežno sprostite veki in pomežiknite.

Odstranjevanje leč

Pred odstranjevanjem leč iz oči si najprej umijte roke. Da odstranite mehke leče, povlecite svojo spodnjo veko navzdol. Poglejte navzgor ali v stran in lečo nežno premaknite proti beločnici. S palcem in kazalcem jo nežno »uščipnite « in jo dvignite iz očesa. Pri plinoprepustnih lečah široko odprite oči in kožo v kotičku oči povlecite proti ušesom. Odprite dlan in pomežiknite. Leča bi morala pasti neposredno na dlan.

Čiščenje in shranjevanje leč

Leče lahko očistite na več načinov. Z večnamensko tekočino jih lahko očistite, izperete, razkužite in shranite. Rešitve za izpiranje leč, ki ne zahtevajo drgnjenja, navajajo, da je lečo dovolj samo izprati, vendar raziskave kažejo, da se leča z drgnjenjem očisti bolje.

Ne mešajte vode in leč

Če vam je zmanjkalo raztopine za leče, boste morda želeli leče izprati z vodo. Ne počnite tega. Voda lahko vsebuje mikrobe, ki lahko povzročijo resne okužbe oči. Leč ne nosite pod tušem in jih nikoli ne vstavljajte v usta ali izpirajte s slino.

Najstniki in kontaktne leče

Zreli najstniki lahko nosijo leče, če se naučijo zanje skrbeti in upoštevati zdravnikova navodila. Zanje so dobra izbira leče za enkratno uporabo, saj ne zahtevajo čiščenja in dodatnih skrbi. Ne preizkušajte prijateljevih leč.

Škatlice za leče so pomembne

Škatlico za leče očistite enako skrbno kot leče. Z raztopino za razkuževanje bi jo morali izprati vsaj vsak večer. Nato jo obrišite z robčkom in pustite, da se posuši na zraku. Zamenjajte jo vsaj vsake tri mesece.

Ko vas nošenje leč boli

Nošenje leč je lahko neprijetno, če se nekaj nahaja pod lečo ali pa je ta obrnjena narobe. Odstranite lečo in jo izperite, da odstranite drobce umazanije ali prahu. Leč ne nosite, če je nošenje ves čas neudobno. Prav tako jih ne nosite, če so vaše oči že razdražene in pordele. Če se ne boste po prenehanju uporabe počutili bolje, obiščite zdravnika.

Nasveti za ličenje, če nosite leče

  •  Mehke leče vstavite, preden nanesete ličila. Plinoprepustne leče vstavite po nanosu ličil (pred tem si seveda dobro umijte in posušite roke), pri odstranjevanju pa najprej pospravite leče v škatlico, nato z obraza obrišite še ličila.
  • Uporabljajte antialergijska ličila. Izogibajte se kovinskim ali bleščečim senčilom za oči in tušem, vodoodpornim maskaram ali maskaram, ki podaljšajo trepalnice. Vse navedeno lahko razdraži vaše oči in leče ali pa na lečah pusti sledi. Tuša ne nanašajte na notranji del očesa, med trepalnice in oči. Ličila zamenjajte vsake tri mesece.

Pri nošenju leč upoštevajte nasvete in navodila svojega zdravnika.

Preberite naslednje:

10 nasvetov za zaščito vida

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts