Barvne leče – vse, kar morate vedeti o njih

Barvne leče spremenijo vašo naravno barvo oči, nosite pa jih lahko vsak dan ali ob posebnih priložnostih. V nadaljevanju boste izvedeli vse, kar morate vedeti o barvnih lečah.

barvne leče

Optical Express

Barvne leče imajo lahko dioptrijo ali ne:

  • Barvne leče z dioptrijo poleg spreminjanja barve vaših oči popravijo tudi kratkovidnostdaljnovidnost ali astigmatizem.
  • Barvne leče brez dioptrije so leče, ki se nosijo samo iz estetskih razlogov. Takšne leče samo spremenijo barvo vaših oči in so brez dioptrije.

Vrste barvnih leč

Večina barvnih leč je oblikovanih tako, da oponašajo naravno barvo obarvanega dela očesa oziroma šarenice. Sredina leče je prozorna, da lahko normalno vidite.

Na trgu obstajajo tri osnovne vrste barvnih leč:

  1. Prosojne barvne leče ‒ namenjene so osebam z nekoliko svetlejšo šarenico. Pogosto se uporabljajo za povečanje intenzivnosti naravne barve oči.
  2. Neprosojne barvne leče – te leče so nekoliko temnejše od prosojnih barvnih leč in so primerne za vse, ki imajo temnejšo šarenico ali pa želijo povsem spremeniti svojo naravno barvo oči. Na voljo so v različnih barvah: rjavi, zeleni, modri, vijoličasti, lešnikovi, sivi …
  3. Filmske ali gledališčne barvne leče – uporabljajo se samo, če hočete doseči močen in poseben učinek, npr. za pusta (mačje, vampirske, vesoljske oči …).

Preden se odločite za nošenje barvnih leč, upoštevajte naslednje:

  • Čeprav obstajajo leče različnih velikosti, ki bi morale popolnoma prekriti vaše oko, lahko pri mežikanju barvni del leče počasi zdrsne čez zenico. Poleg tega je lahko videz vaših oči videti manj naravno, posebej v primeru nošenja neprosojnih barvnih leč.
  • Velikost vaših zenic se nenehno spreminja, da bi se prilagodile pogojem osvetlitve, zato je lahko včasih, posebej ponoči, zenica nekoliko večja od prozornega (osrednjega) dela leče. V takšnem primeru je lahko vaš vid nekoliko slabši.

Je uporaba barvnih leč varna?

Uporaba barvnih leč je varna, vse dokler upoštevate pravila za vzdrževanje higiene in pravilno ravnanje z njimi ter ste previdni pri tem, kje leče kupite. Če bi radi nosili barvne leče, obvezno obiščite oftalmologa in preverite stanje svojih oči ter se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo povedal, ali so barvne leče najboljša izbira za vas. Tako kot navadne leče tudi barvne leče ne škodujejo vašim očem, če upoštevate nasvete oftalmologa. Če nosite barvne leče samo ob posebnih priložnostih, se priporoča, da nosite dnevne barvne leče – takšne, ki jih po vsaki uporabi zavržete.

Kje kupiti barvne leče?

Barvnih leč nikakor ne kupujte v nespecializiranih trgovinah. Posebno pozorni bodite pri nakupu leč prek spleta. Pred dokončno odločitvijo glede nošenja barvnih leč se posvetujte z oftalmologom.

Cena barvnih leč

Barvne leče z dioptrijo stanejo več kot navadne, neobarvane leče, s katerimi popravljamo dioptrijo. Cena je odvisna od več dejavnikov, kot so proizvajalecmaterial leče, ali imajo leče dioptrijo ali ne in podobno. Cena na par se začne pri 12€.

Glasujte v naši anketi!

 

 

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts