Je dobro, da otroci nosijo kontaktne leče?

Na prvi pogled izraza »kontaktne leče« in »otroci« nikakor ne gresta skupaj. Dejansko pa gre včasih za popolno kombinacijo, če besedo »otroci« zamenjamo z »najstniki«. Ali so kontaktne leče dobra rešitev za vašega najstnika, je odvisno od tega, ali je vaš otrok odgovoren.

Prednosti leč

Optical Express

Leče lahko vašemu otroku pomagajo na več načinov.

  • Da bolje vidi – trde plinopropustne leče lahko omogočijo boljši vid kot običajna očala. Leče omogočajo tudi boljši periferni vid.
  • Da se bolje počuti – očala so danes v modi, jutri spet niso, vendar jih ne glede na to nekateri otroci v šoli preprosto nočejo nositi. Otrok lahko zaradi očal izstopa in postane tarča posmeha. Samozavest, ki jo prinesejo kontaktne leče, lahko privede do večje zavzetosti otroka za opravljanje domačih nalog in sklepanja novih prijateljstev.

Je otrok pripravljen za leče?

Prepričani morate biti, da otrok razume koristi nošenja leč in lahko dan za dnem upošteva zdravnikova navodila. Vprašajte se, ali ga morate pogosto opominjati na opravljanje nalog, kot sta čiščenje sobe in pospravljanje postelje, ali to počne samostojno. Če menite, da je vaš otrok dovolj odgovoren za nošenje leč, je čas, da obiščita zdravnika. Če menite, da ni, lahko zdravnika obiščita tudi kdaj pozneje.

Slabosti kontaktnih leč

Leče prinašajo določena tveganja, kot so draženje in okužbe oči. V najslabšem primeru lahko povzročijo izgubo vida. Prepričajte se, da vaš otrok pozna pravila, kot so:

– kako leče pravilno razkužiti in skrbeti zanje;
– kdaj je treba leče zamenjati z novim parom;
– leč si ni dovoljeno izmenjevati in jih deliti z drugimi;

– leč nikoli ne shranjujte v vodi iz pipe, destilirani vodi ali nesterilni slani raztopini, ki ste jo pripravili sami doma;
– ličila je treba nanesti po vstavitvi leče, ne prej;
– uporabljati je treba hipoalergenske izdelke in kozmetiko za občutljive oči.

Katere leče so najboljše?

Najbolje je, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom. Če bo otroku predpisal mehke leče za enkratno uporabo, naj raje uporablja te kot tiste, ki se nosijo npr. dva tedna. Nega takšnih leč je tudi preprostejša otroku jih ne bo treba vsak dan razkuževati in čistiti. Če jih bo moral zamenjati vsak dan, se bo prav tako hitreje naučil, kako jih vstaviti in odstraniti.

Okrasne leče

Če jih bo zdravnik odobril, so lahko varna in zabavna rešitev (vendar te leče ne popravijo vida). Do težav lahko pride, če takšnih leč ne kupite pri zanesljivih in preverjenih ponudnikih, temveč v nepooblaščenih trgovinah in na drugih prodajnih mestih. Če leč ni predpisal zdravnik, obstaja velika nevarnost okužb in poškodb oči, izgube vida, tudi slepote. Svojemu otroku ne dovolite, da bi uporabljal takšne leče.

Preberite naslednje:
Dioptrija pri otrocih – je otrok kratkoviden?
Nošenje očal – ali se vaš vid zaradi nošenja očal slabša?
10 nasvetov za nakup otroških očal
Ali bom imel po laserski odpravi dioptrije težave s suhim očesom?
Kaj je laserska korekcija dioptrije?
Možgani potrebujejo le 13 milisekund, da vidijo predmet
Ksantelazma – kaj je to, ali je nevarna in kako jo odstranimo?

 

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts