Kaj narediti, ko se kontaktna leča zagozdi v očesu?

Prej sli slej se bo kontaktna leča zagozdila v vašem očesu. Odstranitev leče je v takšnem primeru preprosta, le nekaj trikov se morate naučiti.

Optical Express

Odstranitev mehke leče iz očesa

Običajno se v očesu zagozdi mehka kontaktna leča. Ko se to zgodi, si najprej umijte roke, nato pa ugotovite, kje točno se kontaktna leča nahaja. Če je leča trdno nameščena, se je verjetno posušila – to se včasih zgodi, če recimo zaspite, ne da bi si kontaktne leče odstranili. V tem primeru sperite oko s sterilno raztopino, raztopino za kontaktne leče ali kapljicami za kontaktne leče. Nato zaprite oko in nežno masirajte zgornjo lečo, dokler ne začutite, da se je premaknila. Če je leča še vedno zagozdena, ponovite izpiranje in po vsakem izpiranju večkrat pomežiknite. Morda bo potrebnih več izpiranj (tudi do 15 minut), da bi se leča navlažila in premaknila. Ko se leča začne premikati, jo odstranite kot običajno.

Če so po odstranitvi leče oči suhe ali razdražene, kanite vanje umetne solze. Če draženje ne preneha in so oči pordele, je to lahko znak abrazije roženice, zato se nemudoma oglasite pri svojem zdravniku. Če leča ni dobro centrirana v očesu, premaknite oko v nasprotni smeri od tiste, kjer se leča nahaja. Če na primer mislite, da se je leča zagozdila pod zgornjo lečo, glejte v smeri navzdol. Nežno masirajte veko in pogosteje mežikajte, da se leča spusti in jo boste lahko odstranili. Če se je mehka leča zagozdila daleč pod veko, poskusite v oko vstaviti novo kontaktno lečo in mežikajte kot po navadi. S tem lahko »izvlečete« zagozdeno lečo.

Odstranjevanje plinoprepustnih (poltrdih) leč iz očesa

Če se vam je v očesu zagozdila takšna leča, je tehnika odstranjevanja drugačna. Ne masirajte veke, saj lahko takšne leče poškodujejo površino očesa. Če se je leča zagozdila na beločnici, nežno pritiskajte zunanji rob leče, da iztisnete zrak. Druga možnost je uporaba pumpice, ki jo lahko kupite v lekarni ali drogeriji. Ko pritisnete na sredino leče, pumpica lečo ujame, nato jo lahko nežno odstranite.

Če noben od teh nasvetov ne pomaga, se za odstranitev leče obrnite na svojega zdravnika.

Preberite naslednje:
10 mitov o kontaktnih lečah
Skrb za mehke kontaktne leče
Ali se po laserski korekciji vida dioptrija vrne?
Nakup očal prek spleta – kaj morate vedeti?
Vodič za pravilno vzdrževanje očal

Ocena članka:

2 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts