Kako nam pomagajo kontaktne leče?

Kontaktne leče so optični pripomočki, s katerimi je mogoče korigirati vse vrste refrakcijskih napak, kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem, ter povečati ostrino vida pri nekaterih boleznih in stanjih roženice.

Optical Express

Poznamo dve osnovni vrsti kontaktnih leč: mehke leče in trde plinoprepustne leče.

Mehke kontaktne leče

Danes se izdelujejo iz silikonskega hidrogela, pri katerem silikonska komponenta omogoča visoko prepustnost kisika, hidrogel pa udobno nošenje kontaktnih leč. Takšne leče morate najpogosteje zamenjati ali po enem dnevu (dnevne mehke leče) ali pa po enem mesecu (mesečne mehke leče), čeprav je obdobje zamenjave določenih leč lahko tudi do eno leto (letne mehke leče).

Še do pred nekaj leti je bila korekcija astigmatizma mogoča samo s trdimi plinoprepustnimi lečami, dokler se na trgu niso pojavile mehke kontaktne leče, ki omogočajo tudi korekcijo visokega astigmatizma, in sicer  do kar 2,75 cilindra.

Trde plinoprepustne kontaktne leče (pogosto imenovane tudi poltrde leče)

Izdelujejo se iz trdih materialov, ki zagotavljajo njihovo trajnost in redkejšo menjavo (približno vsaki dve leti). Plinoprepustne leče so tudi danes nepogrešljive pri korekcijah bolezni in stanj roženice, kot so keratokonus, zelo visoki astigmatizmi in določene oblike slabovidnosti.

Multifokalne kontaktne leče (mehke ali plinoprepustne)

Omogočajo dober vid na daleč in blizu. Osebam, ki nosijo leče in so starejše od 45 let, ni treba nositi dodatnih očal za branje ali delo na blizu.

S prvimi možnostmi korigiranja refrakcijskih anomalij se je v 15. stoletju ukvarjal Leonardo da Vinci, prvo stekleno kontaktno lečo pa je konec 19. stoletja izdelal nemški oftalmolog Adolf Fick. Dimenzija, oblika in materiali leč so se od takrat spreminjali, dokler nismo dobili leč, kot jih poznamo danes. Danes naj bi več kot 125.000.000 ljudi nosilo tako ali drugačno vrsto kontaktnih leč.

Poleg pravilne določitve vrste, dimenzije, ukrivljenosti in moči dioptrije leč je zelo pomembno tudi pravilno čiščenje in dobre higienske navade pri njihovem vzdrževanju, da bi zmanjšali tveganje za nastanek okužb oči in ostalih morebitnih zapletov, povezanih z nošenjem kontaktnih leč.

Pravilno izbrane kontaktne leče, posebej pri pacientih z visoko dioptrijo, zagotavljajo boljšo ostrino vida in širše vidno polje, pri čemer slika opazovanih predmetov ustreza njihovi dejanski velikosti.

Dr. Zdeslav Vukas, specialist oftalmolog
Poliklinika Optical Express, Zagreb

Preberite naslednje:
Ali je lasersko odstranjevanje dioptrije varen poseg?
Očesna mrena – zunanja mrena in siva mrena
Kakšna očala so primerna za kratkovidnost in kakšna za daljnovidnost?
Trzanje očesa – vsi vzroki mežikanja z očmi
Skrb za mehke kontaktne leče
Kaj narediti, ko se kontaktna leča zagozdi v očesu?

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts