Katere kontaktne leče so najboljše?

Vprašanje, katere kontaktne leče so najboljše in najbolj zdrave, je pogosto. Dokazano je, da so najboljše oziroma najbolj zdrave poltrde plinoprepustne leče, in sicer zaradi velike prepustnosti kisika, ki je nujen za zdravje naših oči.

Poltrde kontaktne leče

Poltrde plinoprepustne kontaktne leče (RGP) so bolj trde od mehkih leč, vendar v oko prepustijo več kisika in se morajo za razliko od mehkih leč nositi redno, če želimo, da postanejo udobne. Vsekakor so trajnejše in odpornejše, prav tako pa omogočajo tudi večjo ostrino vida. Zaradi njihove trdnosti jih boste tudi lažje uporabljali. Za razliko od mehkih leč so plinoprepustne leče tudi manjše in prožnejše, kar pomeni, da se bo oko zaradi boljšega pretoka solz lažje ubranilo pred mikroorganizmi. Vpijajo manj solz, se lažje čistijo, na njih pa se prav tako kopiči manj oblog. Takšne leče so odpornejše proti mežikanju. Običajno se priporočajo mlajšim, so pa primerne tudi za osebe z astigmatizmomprezbiopijo in keratokonusom. Poltrde plinoprepustne leče so najodpornejše ter najmanj dovzetne za poškodbe in oftalmološke težave.

Optical Express

kontaktne leče

Poltrde plinoprepustne leče se uporabljajo tudi v ortokeratologiji ter kažejo napredek na področju zaustavitve povečanja kratkovidnosti pri otrocih in mladih. Te leče so znane tudi kot nočne leče, pri nošenju katerih je sicer potrebna večja previdnost, saj nošenje leč ponoči prinaša večje tveganje za vnetja.

8 stvari, ki jih morate vedeti, če nosite leče

 1. Vaš okulist vam bo povedal, kdaj se morate pri njem naročiti zaradi menjave leč.

Datum je odvisen od materiala in oblike leč ter vašega življenjskega sloga in stanja vaših oči.
* Konvencionalne mehke leče se lahko uporabljajo leto dni, konvencionalne poltrde pa celo dlje.
* Pogosta in načrtovana menjava naj bi bila v obdobju od enega do treh mesecev.
* Leče za enkratno uporabo se lahko uporabljajo od enega dneva do dveh tednov (razširjena uporaba).

 1. Dnevne leče morate odstraniti pred spanjem.

Leče za razširjeno uporabo se lahko nosijo neprekinjeno podnevi in ponoči točno določeno število dni (običajno od 7 do 30 dni).

 1. Leče za enkratno uporabo za razširjeno uporabo

Izdelane so iz posebnega materiala, ki kisiku omogoča lažji vstop v vaše oči, zaradi česar so leče varne za uporabo tudi med spanjem. Leče nekaterih blagovnih znamk je mogoče nositi do sedem dni, nekatere pa celo do 30 dni.

 1. Številni zdravniki bolj priporočajo leče za enkratno uporabo.

Takšne leče so odlična izbira, kar zadeva zdravje, predvsem ker bakterijam in beljakovinam omogočajo manj priložnosti, da se nanje pritrdijo. Ker dnevne leče za enkratno uporabo po odstranitvi niso več uporabne, vam ne bo treba kupovati raztopine za čiščenje in razkuževanje.

 1. Voda lahko vsebuje nevarne viruse in mikrobe, ki lahko povzročijo razne poškodbe oči in celo trajno izgubo vida.

Izogibajte se plavanju s kontaktnimi lečami. Če boste vendarle plavali z lečami in bodo vaše oči prišle v stik z vodo, leče takoj odstranite in jih razkužite. Dobro je, če pri plavanju uporabljate kontaktne leče za enkratno uporabo, ki jih boste po plavanju vrgli v koš. Če po plavanju s kontaktnimi lečami občutite dolgotrajno razdraženost oči ali prekomerno občutljivost na svetlobo, se obvezno obrnite na svojega zdravnika.

 1. Naličite se, ko ste že vstavili kontaktne leče

Ne skrbite, saj leč ne boste umazali. S tem se celo ličila ne bodo znašla med lečo in roženico, med ličenjem pa boste tudi bolje videli. Ličila odstranite, ko ste odstranili leče iz oči.

 1. Če po vstavljanju leč v oči zaznate pekoč občutek

Lahko se zgodi, da bodo leče prišle v stik z milom, kremo, ličili ipd. Pekočemu občutku se lahko izognete z umivanjem rok pred vstavljanjem leč. Priporočamo vam, da uporabite nežno milo.

 1. Raztopino v posodici obvezno zamenjajte vsak dan

V nasprotnem primeru boste povečali tveganje za okužbe oči. Posodico za leče bi morali zamenjati enkrat na tri mesece ali pogosteje in jo vsakodnevno izprati z raztopino za leče. Leč ne vstavljajte v usta in za njihovo čiščenje ne uporabljajte sline. Izogibajte se uporabi vode.

Ne glede na to, katere leče boste izbrali, se vsekakor poučite o pravilni uporabi leč in njihovem vzdrževanju, da boste kar najbolj zmanjšali tveganje za vnetje in razdraženost oči.

Kontaktne leče – pogosta vprašanja

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts