Kontaktne leče – Katero vrsto kontaktnih leč lahko uporabljajo kratkovidne osebe?

Kratkovidnost ali miopija je najpogostejša refrakcijska napaka vida, ki jo je mogoče pozdraviti na več načinov.  Očala in kontaktne leče so lahko učinkovite pri izboljšanju vida, če imate pravo dioptrijo.

kontaktne leče

Optical Express

Da bi videli pravilno, morajo svetlobni žarki potovati od predmeta, na katerega se fokusiramo, skozi oko do mrežnice v zadnjem delu očesa. Mrežnica je odgovorna za pošiljanje vizualnih informacij v optični živec ter naprej v možgane, kjer se hitro obdelajo.

Za miopijo je značilno, da težko vidimo predmete v daljavi (predmeti so lahko zamegljeni in nejasni), predmete, ki niso oddaljeni, pa vidimo zlahka. To se zgodi, ko je očesno zrklo predolgo ali pa je roženica preveč ukrivljena, kar onemogoča pravilno fokusiranje svetlobnih žarkov.

Kontaktne leče – Odpravljanje miopije

Kontaktne leče lahko uporabljamo kot pomoč pri odpravi kratkovidnosti. Konkavne leče se uporabljajo za zdravljenje kratkovidnosti ter delujejo tako, da lomijo svetlobne žarke navzven, da bi se ti nato pravilno fokusirali na mrežnici.

Konkavne leče imajo pred številko znak minus (–). Bolj kot je število oddaljeno od ničle, bolj je korekcija potrebna. Nič nenavadnega ni, če imate na očesih različni dioptriji, saj vam optometrist lahko predpiše dva recepta, za levo in desno oko.

Vaš optometrist vam lahko svetuje, katera vrsta leč bi vam najbolje ustrezala glede na prileganje in material, prav tako pa vam lahko pove, kako se leče pravilno uporabljajo, shranjujejo in čistijo. Na voljo so različne vrste leč, od mehkih kontaktnih leč do trdih, ki so plinoprepustne (te prepuščajo več kisika v oko). Najpomembneje je, da pred nakupom kontaktnih leč obiščete optometrista, ki vam bo napisal ustrezen recept.

Kratkovidnost – zakaj smo kratkovidni?

Refrakcijske napake in refrakcija – kako oko vidi

Kaj je astigmatizem, kako ga odkrijemo in zdravimo?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts