Kontaktne leče – pogosta vprašanja

Predstavljamo vam pogosta vprašanja o kontaktnih lečah in odgovore nanje.

Optical Express

Razmišljam o nošenju leč. Kako dolgo traja, da se nanje navadiš?

To je odvisno od občutljivosti vaših oči in tega, ali boste izbrali mehke ali poltrde leče. Navajanje sicer običajno traja od enega dneva do dveh ali več tednov. Pri nekaterih ljudeh se oči na leče nikoli ne navadijo, vendar se to zgodi redko.

Se lahko leča izgubi za mojim očesom?

Ne. Če si boste oči mencali in lečo premaknili, se lahko v najslabšem primeru zgodi, da jo boste težko našli. Če je nujno, vam lahko pri vstavljanju ali odstranjevanju leč pomaga okulist.

Koliko morajo biti otroci stari, preden lahko začnejo nositi leče?

Odvisno od tega, kako odgovoren je otrok. Najboljše je, da takšno odločitev sprejmete skupaj z otrokom in okulistom.

Katere vrste leč obstajajo?

Kontaktne leče se lahko razlikujejo glede na material ter obdobje nošenja in menjavanja leč. Številni uporabniki najraje uporabljajo leče za enkratno ali daljšo uporabo (npr. mesečne).

Kdaj je treba zamenjati leče?

To bo določil vaš okulist. Obdobje menjave je odvisno od materiala in oblike leče ter od vašega življenjskega sloga in stanja vaših oči.

* Običajne mehke leče imajo lahko rok uporabe eno leto, običajne poltrde pa celo daljšega.
* Redno, načrtovano menjavanje leč opravite enkrat na mesec ali nekaj mesecev.
* Leče za enkratno uporabo imajo lahko rok uporabe od enega dneva do dveh tednov (daljša uporaba).

Kdaj je treba odstraniti leče?

Dnevne leče je treba odstraniti pred spanjem. Leče za daljšo uporabo je mogoče nositi ves čas, podnevi in ponoči, točno določeno število dni (običajno od sedem do 30).

Kakšne so posebne kontaktne leče?

Med posebne kontaktne leče spadajo bifokalne kontaktne leče, barvne leče, ortokeratologične kontaktne leče, ki vaš vid popravljajo med spanjem, torične kontaktne leče, ki popravljajo astigmatizem, in leče proti UV-sevanju.

So leče za enkratno uporabo vredne dodatnega denarja?

Številni zdravniki bolj priporočajo leče za enkratno uporabo. So odlična izbira, kar zadeva zdravje, saj bakterijam in beljakovinam omogočajo manj možnosti, da se zalepijo nanje. Če leče za enkratno uporabo uporabljate samo podnevi ‒ kar pomeni, da so po odstranitvi neuporabne ‒, vam ne bo treba kupovati raztopine za čiščenje in razkuževanje.

Ali res obstaja velika razlika med lečami za enkratno in daljšo uporabo?

Da. Leče za enkratno, daljšo uporabo so izdelane iz posebnega materiala, ki do oči prepušča več kisika, zaradi česar so varne za nošenje med spanjem. Nekatere blagovne znamke dovoljujejo do sedemdnevno uporabo, medtem ko je ostale mogoče nositi tudi do 30 dni.

Kje je najboljše kupiti kontaktne leče?

Ko vam bo okulist povedal, katere kontaktne leče potrebujete, jih lahko naročite pri njem, v specializiranih trgovinah ali prek spleta. Najboljše mesto za nakup leč je odvisno od več dejavnikov, vključno z dostopnostjo, ceno in storitvami.

Iščem posebno vrsto kontaktnih leč. Veste, kje jih lahko najdem?

Če nimate recepta za leče, ki jih iščete, morate najprej obiskati okulista, da opravite test oči in izberete ustrezne leče. To velja tudi, če ne potrebujete korekcija vida in bi radi nosili barvne leče ali leče s posebnimi učinki. Zakaj? Kontaktne leče so medicinski pripomoček, saj jih vstavite v oči. Poleg tega se vsaka kontaktna leča in oko vsake osebe vsaj malo razlikujeta, zato mora zdravnik določiti posebno vrsto leč, ki vam bodo ustrezale. Neustrezne kontaktne leče lahko povzročijo resne težave z očmi.

15 resnic o lečah, ki vas bodo rešile

Nošenje kontaktnih leč spremlja veliko vprašanj in mi vam želimo ponuditi odgovore – če ne na prav vsa, pa vsaj na večino! 

 1. Vaše oči ne prenesejo kontaktnih leč

Če ste leče preizkusili pred davnimi, davnimi leti in od takrat ne odstopate od trditve, da vaše oči enostavno ne prenesejo kontaktnih leč, poskusite še enkrat. V zadnjih nekaj letih je bil na področju izdelave kontaktnih leč dosežen velik napredek, zato jih danes lahko nosi skorajda vsak. Posvetujte se z oftalmologom – to je naš nasvet.

 1. Niste prepričani, ali smete v posteljo z lečami?

Naj vas takoj ustavimo in vam povemo – NE! Kontaktna leča se med spanjem v očesu osuši in zalepi na roženico ter ne prepušča kisika, kar lahko vaše oči poškoduje. Obstaja določena vrsta kontaktnih leč, s katerimi smete spati – leče za daljšo ali neprekinjeno uporabo, vendar se pred nakupom takšnih leč obvezno posvetujte z oftalmologom ali optometristom.

 1. Nošenje mehkih leč za korekcijo astigmatizma

Mehke leče lahko nosite, tudi če imate astigmatizem. Obstajajo različne leče različnih proizvajalcev, zato je izbira resnično velika.

 1. Smem nositi barvne leče, če nimam dioptrije?

Seveda lahko, vendar vam kljub temu priporočamo, da se posvetujete z oftalmologom, saj morate vedeti, kako skrbeti za leče in ohranjati njihovo higieno. Če nimate dioptrije, lahko ob nepravilni uporabi vaše oči poškodujejo tudi barvne leče.

 1. Kaj naj naredim, če ne morem vstaviti leč?

Nedvomno se boste pri prvem vstavljanju leč počutili neprijetno, morda se vam bo celo zdelo, da jih nikakor ne morete vstaviti. Obrnite se na oftalmologa, ki vam bo dal nekaj dobrih nasvetov in vam pokazal trike, s katerimi si boste leče vstavljali brez težav.

 1. Smem nositi leče nekoga drugega?

Ne, ker je vsako oko drugačno. Posojanje in nošenje leč nekoga drugega se vsekakor odsvetujeta, saj bi lahko povzročila neželeno vnetje.

 1. Lahko leča pade iz mojih oči?

Pri trdih in poltrdih lečah obstaja za to majhna verjetnost, pri mehkih lečah pa te verjetnosti ni. Če je položaj leče pravilen, obstaja zelo, zelo majhna možnost, da bi padla iz oči. Kontaktne leče lahko nosite tudi med športnimi dejavnostmi. Če jih boste nosili, bo vaše vidno polje večje, leče pa vam ne bodo padle iz oči ali se premikale, kot bi se premikala očala. Če ste na prostem, lahko nosite tudi sončna očala. Obstajajo tudi športne kontaktne leče.

 1. Ali je nošenje kontaktnih leč neprijetno?

Morda se boste na začetku počutili neprijetno, vendar po kratkem času sploh ne boste več vedeli, da jih nosite . Če nelagodje ne mine, lahko težavo odpravite z uporabo umetnih solz.

 1. Ali so kontaktne leče nevarne za oči?

Čeprav lahko nošenje kontaktnih leč privede do določenih zapletov, se to praviloma vedno zgodi zaradi nepravilne uporabe leč in neupoštevanja nasvetov za ohranjanje higiene ‒ to je sicer pri nošenju kontaktnih leč nujno.

 1. Kako dolgo lahko nosim iste kontaktne leče?

Obstajajo enodnevne leče, ki jih morate zamenjati z novim parom vsak dan, in mesečne leče, ki jih morate z novim parom zamenjati enkrat mesečno. Urnik menjave kontaktnih leč je odvisen od tega, kako pogosto boste stari par zamenjali z novim in kako dolgo boste leče nosili, preden jih boste odstranili.

 1. Kako pogosto je treba zamenjati raztopino in posodico za leče?

Raztopino v posodici obvezno zamenjajte vsak dan, saj bo v nasprotnem primeru tveganje za razvoj očesnih okužb večje. Posodico za leče bi morali zamenjati enkrat na tri mesece ali pogosteje in jo vsakodnevno izprati z raztopino za leče. Leč ne dajajte v usta in za njihovo čiščenje ne uporabljajte sline. Izogibajte se stiku z vodo.

 1. Smem plavati s kontaktnimi lečami?

Voda lahko vsebuje nevarne viruse in mikrobe, ki lahko povzročijo različne očesne poškodbe in celo trajno izgubo vida. Ko nosite kontaktne leče, se izogibajte plavanju. Če vseeno plavate z lečami in vam voda pride v oči, leče nemudoma odstranite in razkužite. Priporočamo vam, da si med plavanjem raje vstavite enodnevne kontaktne leče in jih po uporabi odvržete. Če po plavanju s kontaktnimi lečami čutite dolgotrajno draženje oči ali prekomerno občutljivost za svetlobo, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

 1. Je treba ličila nanesti pred vstavljanjem kontaktnih leč ali po njem?

Ličila nanesite po vstavljanju kontaktnih leč. Tako leč ne boste umazali, ličila se ne bodo prenesla na predel med lečo in roženico, poleg tega pa boste tudi bolje videli. Ličila odstranite po odstranitvi leč iz oči.

 1. Zakaj me po vstavitvi leč pečejo oči?

Če vas oči pečejo neposredno po vstavitvi leč, so morda leče prišle v stik z milom, kremo, ličili ipd. Temu se lahko izognete, če si pred vstavitvijo leč umijete roke, najbolje z blagim milom.

 1. Kdo vse lahko nosi leče?

Glede na napredek na področju izdelave leč lahko leče danes nosijo skoraj vsi. Osebe, ki zelo verjetno ne bodo smele nositi kontaktnih leč, so osebe, ki imajo alergije in/ali pogosto okužbo oči in/ali suhe oči (ki jih ni mogoče pozdraviti). Prav tako jih verjetno ne boste smeli nositi, če delate ali veliko časa preživljate v okolju, kjer je veliko prahu.

Preberite naslednje: 
Skrb za mehke kontaktne leče
Kako nam pomagajo kontaktne leče?
Je dobro, da otroci nosijo kontaktne leče?
Katero vrsto kontaktnih leč lahko uporabljajo kratkovidne osebe?
10 mitov o kontaktnih lečah
Meibom – zakaj imamo zjutraj krmežljave oči?
Nošenje očal – ali se vaš vid zaradi nošenja očal slabša?
Kakšna očala so primerna za kratkovidnost in kakšna za daljnovidnost?
Koordinacija oči – kako jo izboljšati?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts