Veliki vodič po kontaktnih lečah

Mehke kontaktne leče kako pravilno skrbeti zanje?

Za kontaktne leče je treba znati skrbeti, ker neustrezno ravnanje z njimi lahko povzroči okužbo oči in posledično tudi slepoto. Skrb za leče je danes preprostejša kot kadarkoli prej, saj zahteva veliko manj časa, denarja in truda. Preden začnete za leče skrbeti na drugačen način, se posvetujte s svojim zdravnikom.Vsi izdelki za nego leč niso združljivi med seboj, prav tako pa niso združljivi z vsemi kontaktnimi lečami. Uporaba napačnih izdelkov lahko uniči vaše leče in poškoduje vaše oči. Da bi razumeli, za kaj se uporabljajo določeni izdelki, morate vedeti, kako mehke leče zaščititi. Zelo pomembno je, da upoštevate navodila za varno skrb za leče, da se zaščitite pred resnimi okužbami oči, ki jih povzročajo tekočine za čiščenje in razkuževanje leč nekaterih blagovnih znamk.

Optical Express
 •  Umivajte si roke, da preprečite prenos umazanije in bakterij na svoje oči. Poskušajte se izogibati stiku z milom, saj škoduje kontaktnim lečam. Roke si obrišite s čisto brisačo.
 • Lečo odstranite in jo očistite s priporočeno raztopino. S čiščenjem boste odstranili nečistoče na očeh, kozmetiko in druge ostanke, ki povzročijo neudobno nošenje. Priporočljivo je, da kontaktne leče z nekaj kapljicami tekočine za leče nežno podrgnete v dlani.
 • Lečo izperite skladno z navodili, da odstranite ostanke – izpiranje je pomemben korak.
 • Lečo odložite na čisto mesto, namenjeno lečam, in dodajte svežo tekočino. Ne dodajajte že uporabljene tekočine. Razkuževanje uniči mikroorganizme na lečah, njegovo trajanje pa je odvisno od posameznega izdelka – preberite navodila na embalaži.
 • Na enak način očistite tudi drugo lečo.

Več kot čiščenje, sušenje in razkuževanje

Beljakovine

Zdravnik vam lahko glede na vrsto kontaktnih leč in količino beljakovin, ki se na vaših lečah nabirajo, priporoča izdelek za njihovo odstranjevanje. Čeprav čiščenje odstrani del beljakovin, se lahko te vseeno nakopičijo na lečah in povzročijo neudobje. Dlje ko nosite leče, preden jih zamenjate z novimi, večja je verjetnost, da boste potrebovali izdelek za odstranjevanje beljakovin.

Če na primer nosite leče za enkratno uporabo, tega izdelka ne potrebujete. Če pa nosite leče, ki se menjajo enkrat ali dvakrat letno, ga verjetno potrebujete. Izdelki za odstranjevanje beljakovin vsebujejo encime, ki očistijo leče, in tekočino, ki odstrani beljakovine.

Če so vaše oči suhe in razdražene, za vlaženje oči in leč uporabite kapljice za kontaktne leče. Če so vaše oči občutljive in imate alergijo, zamenjajte izdelek s takšnim, ki ne vsebuje sestavin, ki povzročajo občutljivost in alergije.

Izdelki: raztopine za čiščenje, izpiranje in razkuževanje

Fiziološka raztopina se uporablja za izpiranje in shranjevanje kontaktnih leč. Ne uporabljajte je za čiščenje in razkuževanje. Leče čistite z izdelkom za dnevno čiščenje. Nekaj kapljic sredstva kanite na dlan in lečo nežno podrgnite v skladu z navodili (običajno 20 sekund). Pri tem bodite pozorni, da očistite obe strani. Za izpiranje in razkuževanje uporabljajte različne izdelke.

Večnamenska raztopina je primerna za čiščenje, izpiranje, razkuževanje in shranjevanje kontaktnih leč. Leče očistite tako, kot bi jih očistili z običajno tekočino za čiščenje, nato pa jih izperite in razkužite, vse z isto tekočino. Leče lahko izperete tudi dvakrat in jih položite v čisto posodico za leče skupaj s tekočino, da jih očistite in razkužite. Ko boste leče spet uporabljali, jih ponovno izperite. Če uporabljate večnamensko raztopino, drugih izdelkov ne potrebujete.

Raztopina z vodikovim peroksidom je primerna za čiščenje, razkuževanje, izpiranje in shranjevanje leč. Pri uporabi tega izdelka dodajte kontaktne leče v ustrezno posodico in jih izperite, nato pa jih položite v drugo posodico in dodajte tekočino, da leče očistite in razkužite. Določene raztopine z vodikovim peroksidom imajo dodan nevtralizator (ki pretvori vodikov peroksid v vodo), pri drugih pa ga morate dodati sami. Po razkužitvi in nevtralizaciji lahko leče vzamete iz posodice in jih vstavite v oko.

Leč nikoli ne izperite z vodikovim peroksidom in jih vstavite neposredno v oči, ne da bi v celoti izvedli razkuževanje in nevtralizacijo. Navedena kemikalija bi lahko vaše oči poškodovala in vam povzročila bolečine. 

Naprave za čiščenje in razkuževanje vaše leče očistijo in razkužijo.

Nekatere naprave leče čistijo z ultrazvočnimi valovi, razkužijo pa jih z večnamensko tekočino ali UV-žarki. Navodila za uporabo naprav so različna. Na splošno se leča najprej izpere s slano ali večnamensko raztopino. Leče nekaterih blagovnih znamk je treba nežno zdrgniti, nekaterih pa ne.

Nato leče vstavite v napravo in dodate enako vrsto raztopine kot pri izpiranju. Napravo zaprite in vklopite, da leče očistite in razkužite.

 Izdelki za odstranjevanje beljakovin, kapljice za oči in rešitve za občutljive oči

Izdelek za čiščenje z encimi z vaših leč odstrani beljakovine in se običajno uporablja enkrat tedensko. Izdelek s fiziološko raztopino ali raztopino za razkuževanje uporabljajte skladno z navodili. Pred uporabo izdelka za čiščenje z encimi leče očistite in izperite. Posodico za leče napolnite z raztopino in dodajte sredstvo za čiščenje z encimi. Počakajte, da se razgradi, nato pa dodajte leče. Počakajte približno 15 minut. Po potrebi jih nato razkužite z drugim izdelkom. Določena sredstva za čiščenje z encimi omogočajo, da se korak razkuževanja preskoči. Če namesto fiziološke raztopine uporabljate raztopino za razkuževanje, koraka razkuževanja morda ne smete preskočiti. Preberite navodila na embalaži izdelka.

Dnevni odstranjevalec beljakovin odstrani tudi beljakovine z vaših leč in je na voljo v obliki tekočine ter se uporablja dnevno. Uporablja se med razkuževanjem z večnamensko tekočino. Pred uporabo dnevnega odstranjevalca beljakovin leče očistite in izperite z drugimi izdelki. Izberite proizvajalca, ki je primeren za vaše leče.

Kapljice za oči, ki niso namenjene za uporabo z lečami, lahko vplivajo na to, kako leče ustrezajo vašim očem, ali pa lahko povzročijo bledenje leč.

Izdelki za občutljive oči so primerni za osebe, ki imajo alergijske reakcije na tekočine za leče. Alergija se lahko pojavi, tudi če več let uporabljate iste izdelke brez težav. Simptomi so lahko: srbečica, solzenje, občutek zbadanja, pordelost in izcedek iz oči. Če imate te simptome, obiščite specialista za oči.

Snov, imenovana timerosal, povzroča težave približno 10 odstotkom pacientom, zato je večina proizvajalcev danes več ne uporablja. Raztopina, ki ne vsebuje te snovi, je običajno označena kot raztopina za občutljive oči.

Pri vseh raztopinah za leče bodite pozorni na rok uporabe. 

Najbolj priljubljeni izdelki in preprostost uporabe

Večina uporabnikov mehkih leč danes raje izbere večnamensko raztopino za vsakodnevno uporabo, saj tako za čiščenje, razkuževanje in izpiranje leč zadošča že en izdelek. Včasih pa je vendarle boljša (a malce neprijetna) izbira raztopina z vodikovim peroksidom, posebej če imate težave z udobjem pri nošenju leč.

Kaj morate vedeti o negi kontaktnih leč

Ko se boste odločili, katere izdelke boste uporabljali, se posvetujte s svojim specialistom za oči. Ne zamenjajte izdelka, če niste prepričani, da je nov izdelek združljiv z drugimi, ki jih uporabljate, in vašimi kontaktnimi lečami.

Ne glede na izdelek, ki ga uporabljate, ne pozabite:

 • Nikoli se ne dotikajte vrhov posodice z raztopino z ničemer, niti s svojim telesom, saj lahko tekočino kontaminirate.
 • Izogibajte se stiku leč z vodo iz pipe in drugimi izdelki, saj lahko vsebujejo mikroorganizme, ki so nevarni za vaše oči.
 • Pripomočke za svoje leče čistite skladno z navodili.
 • Ko posodice za leče ne uporabljate, jo izperite s toplo vodo in posušite (čeprav zaradi škodljivih mikroorganizmov nekateri zdravniki priporočajo samo uporabo tekočine za razkuževanje ali večnamenske tekočine).
 • Posodico za leče zamenjajte enkrat mesečno ali kot je predpisano, da zmanjšate tveganje za okužbo.

Najpomembneje je, da kontaktne leče enkrat dnevno očistite in razkužite. Če nosite leče, ki niso za enkratno uporabo, jih očistite in razkužite, takoj ko jih odstranite. Oči bodo varnejše in bolj zdrave, leče pa veliko udobnejše.

Katere kontaktne leče izbrati in kupiti? So bolj primerne mehke ali trde?

Vsi, ki razmišljate, da bi očala zamenjali za kontaktne leče, se pred nakupom pozanimajte o obstoječih vrstah leč in njihovem udobju. Če se posameznik dobro pozanima o načinu nošenja, vrsti in kakovosti leč, so lahko te priročen pripomoček za korekcijo vida.

To, česar se številni bojijo, ko začnejo nositi kontaktne leče, so morebitne okužbe, vnetja ali določene oblike konjunktivitisa. Če za leče dobro in vsakodnevno skrbite, ne bi smeli imeti večjih težav. Leče lahko tako postanejo prijetna rešitev za vse, ki slabše vidijo. Oko potrebuje približno dva tedna, da se navadi na leče.

Na voljo so štiri vrste leč – poltrde plinoprepustne (RGP) leče, mehke leče za vsakodnevno uporabo, mehke leče za vsakodnevno uporabo in trde leče. Te prve, poltrde plinoprepustne leče (RGP), so najtrpežnejše in najmanj dovzetne za poškodbe in oftalmološke težave. Po velikosti so manjše od mehkih leč, prožnejše in odpornejše proti mežikanju. Prav tako najbolj pomagajo pri korekciji astigmatizma. Trde leče oftalmologi in optiki zelo redko priporočajo zaradi njihove slabe prepustnosti kisika. Prav zato je nevarnost poškodb v tem primeru toliko večja.

Največ prednosti prinašajo mehke leče, ki so namenjene enkratni uporabi, po kateri jih zavržemo. Pri njih je tveganje za nabiranje umazanije ali bakterij najmanjše, zato jih v zadnjih letih uporablja vse več ljudi.

Preberite naslednje:

Kako vem, ali je laserska korekcija vida primerna zame?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts