Kako odpraviti kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem?

Dandanes le redki ljudje nimajo težav z vidom. Zanimivo dejstvo je, da je v povprečni populaciji kar 60 odstotkov ljudi, ki potrebujejo korekcijo vida z očali, lečami ali laserskim postopkom.

Optical Express

Težave z vidom izvirajo iz različnih razlogov. Lahko so prirojene ali pa se pojavijo pozneje v življenju. Naj bo tako ali tako, spregovorimo o treh najpogostejših napakah vida – tudi pri otrocih; to so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Kratkovidnost

Kratkovidnost ali miopija je refrakcijska motnja vida, pri kateri se, ko je oko sproščeno, žarki paralelno usmerjene svetlobe zberejo pred mrežnico namesto na njeni površini.

Da poenostavimo: če težko razločite prometne znake, dokler se jim ne približate, in z večje oddaljenosti ne prepoznate obrazov ljudi, medtem ko knjigo berete brez težav, je precej verjetno, da ste kratkovidni. To ste najverjetneje podedovali po starših. Poleg genov je lahko krivec za to tudi pretirano napenjanje oči pa tudi premalo časa, preživetega na prostem. Kratkovidne osebe imajo dioptrijo s predznakom minus.

Zelo pomembno je redno preverjati, ali se dioptrija slabša, zato večina strokovnjakov priporoča kontrolni pregled na najmanj dve leti. Če sami opazite večje spremembe svojega vida, pa nemudoma obiščite oftalmologa.

Kratkovidnost lahko trajno odstranimo z lasersko korekcijo vida – preberite si najpogostejša vprašanja in odgovore o tem.

Daljnovidnost

Daljnovidnost ali hiperopija je motnja vida, pri kateri se svetloba, ki pada na oko, zbere za mrežnico namesto na njej. Motnja je najpogosteje dedna. V nasprotju s kratkovidnimi daljnovidni dobro vidijo oddaljene predmete, kot so prometni znaki, medtem ko so bližnji predmeti zanje tako zamegljeni, da ne morejo niti brati. Daljnovidne osebe imajo dioptrijo s predznakom plus.

Poznamo pa tudi starostno daljnovidnost. Ko se staramo, očesna leča izgublja prožnost. Pri približno 40 letih naše oči začnejo izgubljati sposobnost ostrenja pri pogledu na bližnje predmete. Temu pravimo prezbiopija ali starovidnost. Opazili boste, da vaš vid ob opazovanju bližnjih predmetov postaja zamegljen. Ko se prezbiopija sčasoma slabša, postaja zamegljen tudi vid na daleč. Pomembno je vedeti, da je starovidnost predhodni stadij sive mrene.

Daljnovidnost lahko trajno odpravimo z lasersko korekcijo vida – preberite si najpogostejša vprašanja in odgovore o tem.

Astigmatizem

Astigmatizem ali očesni cilinder je dioptrijska motnja, povezana z napako na roženici, in sicer z njeno nenormalno ukrivljenostjo, lahko pa gre za napako očesne leče. Astigmatizmu je vedno pridružena bodisi kratkovidnost ali daljnovidnost.

Dobra novica je, da se obenem s korekcijo daljnovidnosti ali kratkovidnosti popravi tudi astigmatizem. Je deden in se pojavlja že pri otrocih. Med vzroki zanj so tudi posamezne poškodbe očesa in visoka raven sladkorja v krvi oziroma diabetes.

Med glavnimi simptomi astigmatizma so:
pogosti glavoboli,
motni vid in
pretirana občutljivost očesa na svetlobo.

Astigmatizem lahko trajno odpravimo z lasersko korekcijo vida – preberite si najpogostejša vprašanja in odgovore o tem.

Tisti, ki nosijo očala in leče, vedo, da je to marsikdaj prav zoprno. Dobra novica pa je, da kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem zlahka in neboleče odpravimo z laserskim odpravljanjem dioptrije.

Velika večina ljudi izpolnjuje kriterije za lasersko odpravo dioptrije.

Če vas zanima, kako ugotoviti, ali ste primerni za lasersko korekcijo vida, obiščite stran poliklinike Optical Expressa, ki je ena vodilnih poliklinik za poseg.
Lahko jih tudi pokličete na št. 00385 1 5625 450. Strokovno in prijazno osebje bo odgovorilo na vsa vaša vprašanja.

Izkoristite popust do 31.03. na pregled za lasersko korekcijo vida. 

Preberite naslednje: 
Ali se lahko z lasersko korekcijo vida odpravi starostna daljnovidnost (presbiopija)?
Kim Kardashian se je znebila dioptrije z metodo LASIK – spoznajte njeno izkušnjo
Kako prepoznati sivo mreno (katarakto)?
Kaj je laserska korekcija dioptrije?
Kakšna je razlika med metodama PRK in LASIK?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts