Lasersko odpravljanje dioptrije in nosečnost: je poseg primeren za nosečnice?

Lasersko odpravljanje dioptrije je eden najvarnejših izbirnih posegov na svetu. A ko gre za nosečnost ali njeno načrtovanje, bi se morale ženske o najboljši možnosti posvetovati z oftalmologom.

Lasersko odpravljanje dioptrije in nosečnost

Lasersko odpravljanje dioptrije in nosečnost – Nosečnost in hormonske spremembe

V ženskem telesu med nosečnostjo zaradi hormonskih sprememb pride do povečanega zadrževanja tekočine v tkivih, ki lahko pri majhnem številu žensk privede do začasnih sprememb v roženici in leči ter začasne spremembe dioptrije, tj. do rahle kratkovidnosti ali poslabšanja obstoječe dioptrije.

Optical Express

Pri nekaterih pride tudi do spremembe v jakosti astigmatizma (cilindrov), izjemno redko pa se pojavi tudi daljnovidnostHormonske spremembe privedejo tudi do sprememb v solznem filmu, ki se kažejo kot občutek suhosti, pogostejša pordelost in zbadanje v očeh ter nezmožnost nošenja kontaktnih leč.

Lasersko odpravljanje dioptrije pred nosečnostjo

Če načrtujete nosečnost in lasersko odpravljanje dioptrije, bi bilo najboljše, da laserski postopek izvedete vsaj tri mesece pred nosečnostjo. Lasersko odpravljanje dioptrije je izbiren (ne nujen) postopek, zato izbira primernega trenutka ne bi smela predstavljati težave.

Strah, da bosta nosečnost ali sam porod privedla do vrnitve dioptrije, je povsem neutemeljen in predstavlja samo enega od predsodkov o tej operaciji.

Lasersko odpravljanje dioptrije med nosečnostjo

Če ste že noseči in bi radi, da vam lasersko odpravijo dioptrijo, vam priporočamo, da s postopkom počakate. Čeprav so očesne spremembe med nosečnostjo izrazito redke, bo morebitna sprememba dioptrije izginila, ko se hormonsko stanje stabilizira. Pri izbiri vrste poroda (carski rez) laserska korekcija vida ne vpliva na roženico. Nanjo vplivajo drugi parametri, kot je stanje očesnega ozadja (fundusa), ki je prisotno tudi pred nosečnostjo. Zaradi hormonskih sprememb in sprememb v solznem filmu (suhost oči) bi bilo najboljše počakati do konca nosečnosti oziroma stabilnega menstrualnega ciklusa.

Lasersko odpravljanje dioptrije po nosečnosti

Priporočamo vam, da:

  • z laserskim odpravljanjem dioptrije počakate do konca nosečnosti in dojenja;
  • operacijo opravite po stabilizaciji menstrualnega ciklusa po porodu.

Mirna Belovari, dr. med., specialistka oftalmologije, FEBO, očesna poliklinika Optical Express

Če imate kakršno koli vprašanje o laserskem odpravljanju dioptrije, pokličite strokovnjake s poliklinike Optical Express na telefonsko številko: 00 385 1 5625 450. Naročite se na pregled, da ugotovite, ali ste primeren kandidat za lasersko odpravljanje dioptrije.

Preberite naslednje:

Ali laserska korekcija vida boli?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts