Metoda laserske odstranitve dioptrije LASIK: kaj lahko pričakujete po posegu?

LASIK je ena od metod laserske odstranitve dioptrije, zaradi katere več milijonom ljudi po celem svetu ni treba več nositi korekcijskih očal ali leč.

Vsi pacienti, ki bi se radi znebili dioptrije, se po natančnem pregledu za lasersko odstranitev dioptrije odločijo, s katero od ponujenih metod želijo izvesti poseg. Če izberejo metodo odstranitve dioptrije LASIK, lahko to še nadgradimo s tehnologijama Wavefront in iDesign. Pri pacientih, ki so bili operirani s tehnologijo Wavefront, so zabeleženi najboljši rezultati oziroma je najmanj motenj pri nočnem vidu. Metoda LASIK, nadgrajena s tehnologijo iDesign, omogoča kirurgu dodatno prilagoditev posega pacientu in njegovim očem. S pomočjo tehnologije iDesign je potek posega povsem prilagojen vsakemu očesu posebej.

Optical Express

Če ste se odločili ali razmišljate o laserski odstranitvi dioptrije z metodo LASIK, se zagotovo sprašujete, kaj gre lahko narobe, katere so prednosti te metode in kakšen vid lahko pričakujete po posegu.

Metoda laserske odstranitve dioptrije LASIK – prednosti

LASIK je trenutno najbolj priljubljena metoda laserske odstranitve dioptrije na svetu zaradi:

  • odličnih rezultatov, ki jih omogoča v smislu ostrine vida, in
  • hitrosti okrevanja.

Metoda laserske odstranitve dioptrije LASIK – okrevanje in vrnitev na delo

Okrevanje pri metodi LASIK traja nekaj ur, medtem ko na primer okrevanje pri metodi PRK traja od tri do pet dni.

Kakšna je razlika med metodama PRK in LASIK?

Pacient, ki je poseg opravil z metodo LASIK, lahko že dan po posegu funkcionira povsem običajno, posebej če se metoda kombinira s tehnologijo Intralase, ki je vodilna tehnologija za izdelavo roženičnega pokrova ali flapa. Na delo se lahko pacient vrne že naslednji dan, vendar se priporoča, da po posegu oči vseeno ne izpostavlja naporu. V polikliniki Optical Express  izvajamo posege ob petkih, da lahko pacienti čez vikend okrevajo in so v ponedeljek pripravljeni za delo. Tako hitra vrnitev na delo je možna pri pacientih, ki delajo v pisarni. Pacientom, ki delajo v okolju, kjer so prisotni prah in drugi zunanji dejavniki, priporočamo, da se na delo vrnejo po najmanj tednu dni okrevanja.

Metoda laserske odstranitve dioptrije LASIK in kontrole po posegu

Po posegu se nenehno spremlja potek okrevanja. Pacienti imajo obvezen pregled prvi dan po posegu, nato pa po treh dneh, tednu dni, mesecu dni, treh in šestih mesecih. Redne kontrole oftalmologu omogočijo zdravljenje morebitne suhosti oči ali dodatno korekcijo dioptrije, če pride do njenega minimalnega povečanja.

Metoda laserske odstranitve dioptrije LASIK in morebitni zapleti

Tako kot pri vsakem posegu tudi pri laserski odstranitvi dioptrije obstaja nekaj tveganj, čeprav se ta dejansko pojavijo zelo redko. Večina pacientov se na poseg zelo dobro odzove.

Po podatkih Sveta za oftalmologijo in izobraževanje (ESEC), ki so ga ustanovili člani Ameriškega združenja za refrakcijsko kirurgijo, je imel manj kot 1 % pacientov, ki so bili operirani z metodo LASIK, po posegu določene težave.

Zapleti po posegu LASIK so lahko:

  • dolgotrajna suhost oči, ki je odvisna od vsakega pacienta posebej in se v večini primerov pojavi pri osebah, ki so imele suhe oči že pred posegom;
  • okužbe oči so najpogostejši pojav v poliklinikah, kjer ne uporabljajo visokokakovostne tehnologije in kjer ni kakovostnih pogojev v prostorih, kjer poseg poteka. Pred sprejetjem končne odločitve se je zato zelo dobro pozanimati, v kateri polikliniki je najbolje opraviti poseg. Tveganje za okužbo je zelo majhno, okrog 1 na 5.000 ali 1 na 10.000 posegov. V prvih dneh po posegu je zelo pomembno, da upoštevate navodila za pravilno uporabo kapljic za oči, mirovanje in še posebej kontrolne preglede;
  • težave z nočnim vidom (bleščanje in halo učinek).

Svet za oftalmologijo in izobraževanje pravi, da se večina zapletov pozdravi in izgine v nekaj mesecih po posegu, čeprav je vse tudi tukaj odvisno od vsakega pacienta posebej.

Preberite naslednje:

Kako vem, ali je laserska korekcija vida primerna zame?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts