Skupina Optical Express opravila več kot 2 milijona posegov odstranitve dioptrije

Posegi laserske korekcije vida se izvajajo že več kot 40 let in na svetu je bilo operiranih že več kot 40 milijonov ljudi.

Očesna poliklinika Optical Express je ena od vodilnih poliklinik za lasersko korekcijo vida. Sodeluje z znanimi oftalmologi, spremlja pa jo sloves strokovnjakov in lastnikov tehnologije, s katero na tem območju delajo samo oni. Na čelu Optical Expressa stoji Ana Kričković, s katero smo govorili o poslovanju in načrtih za prihodnost.

Optical Express

Optical Express[Foto: Matea Smolčić Senčar]

S čim vse se ukvarja očesna poliklinika Optical Express?

Ko smo leta 2005 začeli, smo bili ozko specializirani za lasersko odstranitev dioptrije. Posel smo počasi razvijali v smeri kompletne oftalmologije in danes izvajamo vse vrste posegov ter zagotavljamo celovito storitev. Vsekakor bi rada poudarila, da v vsakem segmentu sodelujemo z vodilnimi oftalmologi. Dr. Dean Šarić in dr. Dražen Grgić sta odgovorna za lasersko korekcijo dioptrije, prof. Kuzmanović Elajber ter dr. Mirna Belovari pokrivata segment sive mrene in zamenjave očesne leče, dr. Borna Šarić pa je zadolžen za zadnji segment očesa.

Kako so ljudje dojemali lasersko korekcijo vida, ko ste z delom šele začenjali, in kako jo dojemajo zdaj?

Za pridobitev zaupanja smo potrebovali precej časa. Še danes nas pacienti včasih vprašajo, kaj se bo zgodilo 20 let po operaciji, čeprav se posegi izvajajo že več kot 40 let in je bilo operiranih več kot 40 milijonov ljudi na svetu. Ko gre za oči, je strah povsem razumljiv. V odnos s pacienti veliko vlagamo. Pacient mora na pregledu dobiti vse informacije in mi mu moramo biti vedno na voljo za vsa vprašanja.

Optical Express Ana Kričković[Foto: [Matea Smolčić Senčar]

Katerih operacij na polikliniki opravite največ?

Največ še vedno opravimo laserskih korekcij vida, izjemno povečanje pa smo zabeležili v segmentu zamenjave očesne leče, kar je odlična rešitev za osebe, starejše od 50 let, ki ne želijo več nositi očal.

Kako se Optical Express razlikuje od drugih poliklinik na trgu?

Delujemo v zelo občutljivi panogi, kjer bi na prvem mestu vedno moral biti pacient. Neradi se primerjamo s konkurenco, ker smo vsi tu zaradi pacientov, zato z njo raje sodelujemo, če se pokaže potreba po tem. Veliko nam pomeni dejstvo, da za nami stoji skupina Optical Express, zaradi česar razpolagamo z izjemnimi izkušnjami in sodelujemo z oftalmologi, ki so vodilni na svetu in so na voljo tudi našim pacientom. Na ravni skupine se vsak dan pregledajo in analizirajo rezultati operacij vseh centrov, nenehno pa se dela tudi na izboljšanju storitev. Optical Express v Zagrebu v vseh vidikih spremlja standard celotne skupine, zato se vsak od naših centrov ponaša z enako tehnologijo.

Znani ste po svoji tehnologiji, ki sta jo za posege odobrila tudi NATO in NASA. Uporabljate to tehnologijo na Hrvaškem samo vi?

Da, gre za platformo iLASIK, ki jo sestavljata laser excimer IntraLase za korekcijo dioptrije in diagnostična tehnologija iDesign. Tehnologija lahko zelo natančno odkrije vse okvare vida in poseg prilagodi vsakemu očesu posebej. Z njo je mogoče danes odpraviti dioptrijo, ki je prejšnji laserji niso zmogli, rezultat pa je pri tem veliko natančnejši.

Tim Optical Express[Foto: Matea Smolčić Senčar]

Slovite kot vrhunski strokovnjaki. Kako težko si je bilo ustvariti takšno ime?

Strokovnost, znanje, osredotočenost na pacienta. Ko imate dobre rezultate in dober odnos s pacienti, se to hitro razve.

Koliko oči je bilo do zdaj operiranih na vaši polikliniki?

Na naši polikliniki je bilo opravljenih več kot 30.000 operacij, na ravni Optical Expressa pa več kot 2 milijona posegov.

Je mit o povrnitvi dioptrije po laserski korekciji vida resničen?

Minimalna »povrnitev« dioptrije je mogoča med postopkom celjenja, in sicer v mesecu dni po posegu. Govorimo o minimalnih dioptrijah, od 0,25 do 0,50. Po potrebi se takšna dioptrija naknadno odpravi (brezplačno, seveda).

V katerih državah se že nahajate? Načrtujete še kakšno širjenje?

Optical Express je mednarodno podjetje s sedežem v Glasgowu, več kot 200 naših centrov in klinik pa obstaja v Veliki Britaniji, Nemčiji, na Japonskem itd. Za zdaj na Hrvaškem obstaja ena poliklinika, in sicer v Zagrebu, redno pa obiskujemo tudi druga mesta in organiziramo predavanja za paciente po celi Hrvaški, da bi s sedanjimi in prihodnjimi pacienti zgradili še tesnejši odnos.

Optical Express - Dražen Grgić
[Foto: Matea Smolčić Senčar]

Iz leta v leto beležite rast in napredek. Kakšni so vaši načrti za leto 2020?

Nenehno delamo na kakovosti in pacienti to prepoznajo. Pri nas delajo vodilni oftalmologi na Hrvaškem. Tehnologija je seveda zelo pomembna, še pomembnejši pa je človek, ki z njo dela. Naši zdravniki so vsi po vrsti strokovni in dobri ljudje, ki imajo odličen odnos s pacienti.

Leto 2019 je bilo za nas izjemno uspešno, zato za leto 2020 načrtujemo širjenje poliklinike in naložbe v novo tehnologijo. Z doseženim smo izjemno zadovoljni. S tem ne mislim na število operacij in pacientov, ampak na kakovost, ki jo zagotavljamo, in znanje, s katerim razpolagamo.

Kako je videti delovni dan direktorice Optical Expressa? Za kaj vse mora poskrbeti?

Dinamično. Moram pa pohvaliti svojo odlično ekipo, ki je dobro uigrana. Drug drugega spoštujejo, zato so mi v veliko pomoč. Na vsakega od njih se lahko zanesem.

Optical Expressu zaupajo tudi številne znane osebe, med drugim tudi Vlado Šola, Slavko Sobin in Luka Nižetić.

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts