Top 5 stvari, ki jih morate vedeti, če nosite očala ali leče

LJUDJE z dioptrijo lahko svojo težavo rešijo z očali, lečami ali lasersko korekcijo vida. Vse te metode imajo prednosti in slabosti, vsakdo pa se lahko skladno s svojimi potrebami po dogovoru z oftalmologom odloči za metodo, ki je zanj optimalna.

nosite očala ali leče

1. Ne glede na dioptrijo, minus ali plus, tako očala kot kontaktne leče omogočajo natančen vid.

Z očali imate brezhiben vid naravnost naprej, do težav pa prihaja na obrobju zaradi izkrivljenosti slike in omejitev vidnega polja zaradi okvirjev očal. Naravnejši vid lahko dobite s kontaktnimi lečami, ker lahko oči premikate v vseh smereh, ne da bi bil vid pri tem oviran.

Optical Express

2. Če z očali ne ravnate pravilno, se lahko zlomijo, zvijejo, razširijo, stekla pa se lahko opraskajo.

Poleg tega je tu seveda še težava z nenehnim menjanjem dioptrijskih in sončnih očal, ne smemo pa pozabiti niti na osebe, ki imajo dvoje dioptrijskih očal. Kar se tiče nošenja kontaktnih leč – če z njimi ne ravnate pravilno in se ne držite higienskih predpisov, so lahko posledice precej hujše kot le poškodovane leče; grozijo morebitne okužbe, vnetja ali posamezne oblike konjunktivitisa.

3. Laserska korekcija vida je poseg, s katerim se z laserjem trajno in uspešno popravi kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Z istim posegom se lahko odpravijo tudi hujše napake, vendar so za takšne korekcije potrebni laserji zadnje generacije. Uspešno se korigirajo dioptrija, astigmatizem, razlite slike, halo učinki, motnje pri nočni vožnji itd. Višje dioptrije se lahko znižajo, vendar do okoli 5 %. To se rešuje z dodatno korekcijo (seveda brezplačno), ker se razume kot del celotnega posega, bolnik pa je vnaprej seznanjen s to možnostjo. Poseg je povsem neboleč in traja okoli deset minut. Na svetu se je več kot 200 milijonov oseb odločilo za lasersko odpravljanje dioptrije.

4. Laserska korekcija vida se lahko v prvem trenutku zdi velik strošek.

Vendar pa so se cene znižale in zdaj lahko izkoristite tudi razne ugodnosti, ki so na voljo.

5. Laserje, ki jih NASA odobrava za korekcijo vida astronavtov (tehnologija IntraLase + CustomVue), na tem območju uporablja samo Optical Express – vodilni center za lasersko korekcijo vida v Evropi.

Z uvedbo te tehnologije na hrvaški trg je Optical Express postavil visoke standarde pri laserski korekciji vida, zato ne čudi, da so zdaj šli še korak dlje – kot edini v regiji so predstavili revolucionarno tehnologijo iDesign, s katero se meri dioptrijo na petkrat več točkah kot pri dosedanji klasični tehnologiji wavefront. S to tehnologijo se vid korigira natančneje v primerjavi z očali, lečami ali standardnimi metodami laserske korekcije vida, mogoča pa je tudi korekcija veliko zapletenejše in višje dioptrije kot kdaj koli prej, celo pri tistih bolnikih, ki do zdaj niso bili kandidati za poseg.

Vsi oftalmologi Optical Expressa so specialisti na področju refrakcijske kirurgije in so skupaj opravili več kot 2.000.000 operacij. Poleg tega jih vsakoletno preverja Mednarodni svetovalni odbor za medicino (International Medical Advisory Bord, IMAB), v katerega je včlanjenih nekaj vodilnih svetovnih kirurgov, strokovnjakov za refraktivno kirurgijo.

Preberite naslednje:
Kaj je laserska korekcija dioptrije?
Ali lahko po odpravi dioptrije ponovno
osim leče, če pride do poslabšanja vida?
Kaj je glavkom? Spoznajte vzroke, simptome in načine zdravljenja
Možgani potrebujejo le 13 milisekund, da vidijo predmet
Clive Russell, zvezda serije »Igra prestolov«, je v Optical Expressu opravil poseg z vstavitvijo leč

Ocena članka:

1.50 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts