10 nasvetov, kako skrbeti za oči

Teh 10 nasvetov vam bo pomagalo ohraniti zdravje svojih oči. Večina nas o svojem vidu ne razmišlja prav veliko, a predstavljajte si, da ne bi mogli videti svoje družine ali se prosto gibati po lastni kuhinji. Svoje oči lahko pomagate ohraniti zdrave na več načinov. Dobro uravnotežena prehrana lahko na primer zaščiti vaše oči pred makularno degeneracijo, povezano s starostjo, ki je vodilni vzrok slepote pri starejših.

Optical Express

Preverite ličila

Verjetno nikoli niste razmišljali o bakterijah v svoji maskari in drugih kozmetičnih izdelkih, vendar morate vedeti, da bakterije obožujejo kozmetiko in lahko povzročijo okužbe oči. Zdravstveni strokovnjaki svetujejo, da bi morali ličila zamenjati vsake tri mesece. Če dragih kozmetičnih izdelkov ne želite vsake tri mesece vreči v smeti, lahko z njimi ravnate podobno kot s hrano – pred uporabo jih povohajte. Če je maskari pretekel rok uporabe, bo smrdela kot pokvarjena riba.

Jejte hrano, ki je barve sonca

Naj bo na vašem krožniku veliko rumene in oranžne hrane. Jajca ter veliko rumenega in oranžnega sadja, vključno s korenčkom in bučami, so dober vir zeaksantina in luteina. Te hranilne snovi prispevajo k zaščiti pred makularno degeneracijo, povezano s starostjo, ki je vodilni vzrok slepote pri starejših. Tudi zelena zelenjava, kot so ohrovt, zelje, špinača, brokoli in bučke, ugodno vpliva na zdravje oči.

Otroke pošljite ven

Preživljanje časa v zaprtih prostorih lahko škodljivo vpliva na vid otrok in poveča možnost za nastanek miopije (kratkovidnosti). Dandanes otroci preživijo premalo časa zunaj, kjer je svetloba naravna, obzorje pa širno. Raziskave so pokazale, da vsaka ura, preživeta zunaj, zmanjša možnost za nastanek kratkovidnosti za 2 %.

Naredite test za glavkom

Svojega optometrista vprašajte glede testa za to resno stanje. To bolezen, ki je vodilni vzrok slepote, povzroča povečan tlak v očesu. Zgodnja diagnoza lahko reši vaš vid, saj lahko kapljice za oči preprečijo poškodbo očesnega živca. Testiranje na dve leti se priporoča vsem, ki:

  • so starejši od 40 let,
  • imajo sorodnika z glavkomom,
  • so kratkovidni,
  • imajo sladkorno bolezen,
  • so afriško-karibskega porekla.

Naredite odmor

Če vsak dan delate več ur za računalnikom in ob umetni osvetlitvi, imate več možnosti, da postanete kratkovidni. Redno si vzemite kratek odmor, pojdite proč od računalnika in se sprehodite po pisarni. S tem boste ugodno vplivali na svoje oči in noge. Če je možno, delovne naloge oblikujte tako, da boste za računalnikom preživeli manj časa. V času kosila obvezno zapustite pisarno.

Nosite zaščitna očala

Ko ste v bazenu, lahko nosite očala, ki vas ščitijo pred klorom v vodi. Kaj pa lahko storite v drugih primerih, ko so vaše oči izpostavljene nevarnosti? Če iverje, prah in drugi delci vstopijo v vaše oči, lahko pride do abrazije roženice, ki lahko ogrozi vaš vid. Oči zaščitite med kolesarjenjem, izvajanjem opravil v slogu »naredi sam« in vrtnarjenjem.

Hodite 40 minut

Če imate glavkom ali spadate v skupino oseb z visokim tveganjem (če ima glavkom vaš sorodnik ali družinski član), lahko telesna dejavnost zmanjša simptome. Raziskave oseb z glavkomom, ki so potekale 20 let, so pokazale, da so tisti, ki so štirikrat tedensko hodili 40 minut, očesni tlak zmanjšali za toliko, da so lahko nehali jemati zdravila za to stanje.

Ne kadite

Kajenje škodi vašim očem in celotnemu telesu. Raziskovalci so odkrili povezavo med makularno degeneracijo, povezano s starostjo, in kajenjem. Odkrili so, da so kadilci štirikrat bolj nagnjeni k razvoju makularne degeneracije kot nekadilci. Tveganje ni odpravljeno niti 10 let po prenehanju kajenja.

Ohlajajte noge

Odprtine, ki dovajajo hladen zrak v vaš avtomobil, usmerite proti nogam, ne očem. Strokovnjaki opozarjajo, da suh zrak iz naprav za hlajenje prostora suši vaše oči, kar povzroča nelagodje in tveganje za nastanek okužb oči. Enako velja tudi za naprave za hlajenje v drugih prostorih, posebej pisarnah. Preverite, kje sedite, in odprtine prilagodite, če je to mogoče.

Jejte ribe in vlažite oči

Znanstvene raziskave so pokazale, da uživanje rib pomaga preprečiti sindrom suhega očesa. To neprijetno stanje, ki je pogosto pri starejših, nastane, kadar oči ne proizvajajo dovolj solz ali pa te prehitro izparijo. Slednje povzroči srbenje in pordelost, ki je lahko tudi boleča. Raziskovalci s Harvarda so odkrili, da pri ljudeh, ki uživajo ribe z najmanj maščob in s tem tudi najmanj omega-3-maščobnih kislin, obstaja največje tveganje za razvoj sindroma suhega očesa. Če ne marate rib, lahko uživate nadomestke, ki so enako učinkoviti.

Morda bi vas zanimalo:

10 nasvetov za zaščito vida

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts