10 presenetljivih dejstev o modrookih ljudeh

10 presenetljivih dejstev o modrookih ljudeh – številne hollywoodske zvezde, kot sta Cameron Diaz in Zooey Deschanel, pa tudi junaki, kot je James Bond, so postali uspešni tudi zaradi svojih prečudovitih modrih oči. Modre oči pa niso zgolj lepe barve – med drugim so danes tudi precej redke. Število modrookih ljudi je v zadnjih nekaj stoletjih upadlo in danes ima modre oči samo eden od šestih Američanov, medtem ko jih je na začetku 20. stoletja imela skoraj polovica. 

10 presenetljivih dejstev o modrookih ljudeh

Optical Express

10 presenetljivih dejstev o modrookih ljudeh

Svetle oči in svetlo kožo so že od časov dvorcev in vitezov povezovali z lepoto in plodnostjo, vendar raziskave kažejo, da imajo modre oči tudi slabe strani.

◕ Če ste modrooki, obstaja večja verjetnost, da boste postali alkoholik. To je pokazala nedavna študija in ne gre za naključje. Iz nekega razloga se gen za modre oči pojavlja hkrati z genom, povezanim s pretiranim uživanjem alkohola. Ups!

◕ Večja verjetnost je, da boste dobili karcinom kože. Verjetnost, da bodo zboleli ljudje z modrimi očmi in rdečkastimi lasmi, je večja, ker imajo ti pogosteje znamenja in pege že od majhnih nog.

◕ Občutljivejši ste na svetlobo. Manj pigmenta v šarenicah pomeni, da ste pred soncem manj zaščiteni. Z drugimi besedami, to pomeni, da boste škilili, če si boste pozabili nadeti sončna očala, in da ste bolj nagnjeni k boleznim oči, kot je makularna degeneracija

◕ Verjetneje je, da boste dobili sladkorno bolezen. Dobrim novicam kar ni konca, kajne? ? Italijanski znanstveniki so odkrili, da pri modrookih ljudeh obstaja večja verjetnost za razvoj kroničnih bolezni. Videti je, da je za to kriv gen, povezan z barvo oči.

◕ Vaši refleksi niso ravno najboljši. Raziskava iz leta 1987 je razkrila, da se modrooki otroci ne odzivajo najhitreje, vsaj ne pri boksu, igranju ragbija ali metanju žogice. Raziskave so pokazale, da so modrooki otroci boljši v aktivnostih, ki ne zahtevajo zelo hitrih reakcij. Kakšno vlogo pa sploh igra oklevanje pri boksu? ?

◕ Ljudje vam ne verjamejo najbolj. Grozno, kajne? Še bolj grozno je, ker je to, da nekomu verjamete, povezano s tem, kako zelo ste drugim privlačni. (Morda so vse te študije opravili znanstveniki, ki so bili jezni na svoje nekdanje modrooke ljubezni?)

◕ Če se izrazimo nekoliko lepše: stvari ne razumete ravno takoj. ? Znanstveniki z Berkeleyja so odkrili, da je bil modrooki dvoletnik bolj sramežljiv in nezaupljiv do novih izkušenj kot njegovi rjavooki vrstniki.

10 presenetljivih dejstev o modrookih ljudeh – A ne bodite žalostni, saj vse še ni izgubljeno. Modrooki ljudje imajo tudi veliko dobrih lastnosti: 

◕ Ste dober strateg. Raziskave so pokazale, da so modrooki ljudje boljši v aktivnostih, ki zahtevajo samonadzor, ne glede na to, ali gre za maratonski tek ali postavitev filozofske teze.

◕ Zelo odporni ste proti bolečinam. Svetlooke ženske veliko bolje prenašajo bolečino kot temnooke; tako vsaj trdijo znanstveniki z Univerze v Pittsburghu. Kot posebej koristno se to izkaže med porodom.

◕ Modrooki moški se ne morejo upreti modrookim ženskam, saj imajo raje ženske z enako barvo oči. Slednje je pravzaprav evolucijsko in nezavedno obnašanje. Če modrooka ženska zanosi z modrookim moškim, je lahko moški takoj, ko zagleda otroka, prepričan, da je biološki oče tega otroka. (Upamo, da niste pričakovali kakšnega romantičnega razloga.)

Morda bi vas zanimalo:
Je barva naših oči odvisna od našega razpoloženja?
10 nasvetov, kako skrbeti za oči
Barva oči razkriva nekaj vidikov osebnosti
Kaj naše oči govorijo, ko lažemo in skrivamo čustva?

Ocena članka:

2.33 / 5 3
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts