3 razlogi, zakaj je dobro nositi sončna očala tudi pozimi

Vsak, ki je kdaj gledal zimske olimpijske igre, razume potrebo po sončnih očalih tudi med najhladnejšimi in najkrajšimi dnevi v letu, ko nas lahko sneg močno zaslepi.

Optical Express

Mrzel zrak sicer res zmanjša toploto sonca, vendar ne zmanjša tudi odseva njegovih žarkov in potencialne škode za naše oči.

Zimsko sonce je lahko celo veliko škodljivejše kot poletno, saj žarki padajo pod drugačnim kotom, zaradi česar smo še bolj izpostavljeni UV-žarkom in njihovemu odsevu. Študije kažejo, da se od snega odbija skoraj 80 % škodljivih sončnih žarkov.

Zakaj so pozimi potrebna sončna očala?

Ne slepite se. Sonce je trd oreh vse leto, njegove učinke pa pozimi poslabša še suh veter. Če ne spoštujemo njegove moči in se ne zaščitimo, se lahko znajdemo v pogostih težavah, ki se pojavijo pozimi:

Snežna slepota

To stanje je dokaz, da lahko svoje oči pozimi poškodujemo. Stanje snežne slepote, znano pod medicinskim izrazom fotokeratitis, je podobno tistemu, ko nam poleti »izgori« roženica. Povzroča jo nezaščiteno izpostavljanje soncu, ko se njegovi žarki odbijajo od ledu, snega in vode. Z nošenjem sončnih očal, posebej med smučanjem, se boste snežni slepoti izognili.

Snežna slepota ali fotokeratitis – simptomi in zdravljenje

sončne naočale

Odsev v snegu

Drugi vzrok snežne slepote je odsev, ki ga povzročijo vodoravni sončni žarki, ki se odbijajo od površine in naše oči dosežejo pod nevarnim kotom. Pri tem vam bo pomagalo nošenje sončnih očal. Za zmanjšanje bleščanja so najboljše polarizirane leče, se pa pred nakupom prepričajte, ali imajo tudi 100-% UV-zaščito.

Sindrom suhega očesa

Hladen suh veter na prostem v kombinaciji s segretim suhim zrakom v notranjosti povzroči prehitro izparevanje naravne vlage iz naših oči, pri čemer solzne žleze ne morejo nadomestiti tolikšne izgube vlage. Da ublažite nelagodje, uporabljajte kapljice za oči, prav tako pa nosite zaščitna sončna očala, ki bodo oči zaščitila tudi s strani, kar bo odpravilo tudi prej omenjene nevšečnosti.

Kako preprečiti sindrom suhega očesa v zimskih mesecih?

 

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts