Je barva naših oči odvisna od našega razpoloženja?

Barva oči se dejansko ne spreminja glede na naše razpoloženje. To, kar se spremeni, je način, kako se svetloba odraža na šarenici, kar je videti kot sprememba barve oči. 

raspoloženje

Optical Express

Iz česa je sestavljena šarenica?

Šarenica se nahaja med roženico in očesno lečo in je sestavljena iz dveh delov: sprednji pigmentirani fibrovaskularni (prekrvavljen, vlaknast) del se imenuje stroma, pod stromo pa je sloj pigmentih epitelijskih celic. Barva oči je odvisna od količine pigmenta v šarenici.

Kako se odbija svetloba?

Videti je, kot da je svetloba bele barve, vendar jo dejansko sestavlja vrsta barv ultravijoličnega spektra. Barve se razlikujejo glede na valovno dolžino – rdeča ima najdaljšo, modra pa najkrajšo. Ko svetloba prispe do šarenice, koncentracija pigmentov določi barvo oči. Če je koncentracija melanina visoka, šarenica vpije svetlobo, zaradi česar so oči rjave ali črne. Če je koncentracija lipokroma (rumenega pigmenta) visoka, šarenica vpije barve z najdaljšo valovno dolžino, medtem ko se barve krajše valovne dolžine odbijejo od svetlejšega pigmenta, zaradi česar so oči zelene ali lešnikove barve. Nizke ravni tako lipokroma kot melanina povzročijo vpijanje skoraj vseh barv, odbije pa se samo modra svetloba, zaradi česar so oči modre ali sive barve.

Na odboj svetlobe vpliva več dejavnikov, tudi to, ali je svetloba naravna ali umetna, kateri del dneva je, kakšna oblačila nosi oseba ali s kakšnimi ličili je naličena.

Zenice

Šarenica je sestavljena tudi iz zenice, ki se širi in oži, s čimer prilagodi količino svetlobe, ki pripotuje do mrežnice. Svetloba vpliva na mrežnico, naše razpoloženje pa vpliva na krčenje mrežnice – ko smo pod stresom, je krčenje večje, zato se zenica zmanjša in svetlobi izpostavi večji del šarenice. Pri svetlejših očeh se vam lahko takrat zazdi, da so drugačne barve.

Obrazne mišice

Na obrazu se neprestano ustvarjajo zavedni in nezavedni izrazi. Pri spremembi razpoloženja se mišice okrog oči skrčijo ali sprostijo, zaradi česar se oblika oči spremeni. Čeprav so te spremembe majhne, vplivajo na način odboja svetlobe, zaradi česar se vam lahko zazdi, da so oči drugačne barve.

Sprememba barve oči

Oči se lahko spremenijo. Preberite več: Zakaj se barva oči včasih spremeni?

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts