Kaj naše oči govorijo, ko lažemo in skrivamo čustva?

Kaj naše oči govorijo, ko lažemo? Ko skrivamo čustva? Ko razmišljamo o svojih razmerjih?

Določitev osnovnih kazalnikov

Preden odkrijemo, kaj naše oči govorijo, ko lažemo, moramo pojasniti pomen določitve osnovnih kazalnikov – to je prvi korak pri prepoznavanju laži. Osnovni kazalniki označujejo obnašanje osebe v normalnih okoliščinah, ko se ne počuti ogrožene. To pomeni naslednje: z osebo, ki bi jo radi »prebrali«, naj bo to otrok, zakonski partner ali prijatelj, sedemo in se sproščeno pogovorimo o nevtralnih temah, o katerih ji ni treba lagati, kot je vreme ali večerja. Spremljajte položaj telesa, obnašanje in zvok glasu.
Ko poznate osnovne kazalnike, lahko prepoznate nekatere značilne geste, ki jih ljudje počnejo z očmi. Če opazite obnašanje, ki se razlikuje od osnovnih kazalnikov, ste odkrili pravo točko. Zdaj morate le še kopati globlje.

Optical Express

raspoloženje

Kaj naše oči govorijo, ko lažemo – neverbalni znaki

 1. Blokiranje oči

Pokrivanje in skrivanje oči se pogosto pojavita, ko ljudem dobesedno ni všeč to, kar vidijo. To boste opazili, ko se ljudje počutijo ogrožene ali jim ni všeč to, kar vidijo ali slišijo. To je znak nesrečnega obnašanja. Pokrivanje oči se lahko kaže tudi v obliki mencanja oči in pogostega mežikanja in pomeni presenečenje, dvom ali nestrinjanje. Dejansko gre za prirojeno obnašanje – ko otroci, ki so rojeni slepi, slišijo slabo novico, si pokrijejo oči.

 1. Pupilometrija

Ko vidimo nekaj stimulativnega ali smo nekje, kjer je osvetlitev slaba, se naše zenice razširijo. Če smo navdušeni, se naše zenice razširijo, da bi videle čim več prijetnih reči. Oglaševalci v oglasih skoraj vedno prikazujejo ženske s širšimi zenicami, da bi bil njihov izdelek videti bolj všečen. Ko vidimo nekaj negativnega, se naše zenice zožijo, da bi blokirale to, kar nam ni všeč.

 1. Škiljenje in mežikanje

Ljudje pogosto škilijo ali mežikajo, ko jim niste všeč vi ali to, kar govorite – to lahko pomeni dvom. Če to opazite pri osebi, s katero govorite, jo kar naravnost vprašajte, ali jo mučijo kakšni dvomi.

 1. Usklajevanje in mimikrija

Mimikrija ali usklajevanje je zrcaljenje ali oponašanje obnašanja nekoga drugega. Da bi ustvarili bližino z nekom, lahko oponašate njegovo premikanje oči. Pri tem morate biti previdni, saj je težko oponašati nekoga subtilno, hitro pa lahko delujete grozljivo in/ali je videti, kot da pretiravate.

 1. Oči in osvajanje

Oči so obvezen del osvajanja in zapeljevanja, v nadaljevanju pa vam bomo pokazali, kako so oči povezane z romanco.

 • Ženske oblikujejo višji lok obrvi – tako so videti krhke in nemočne, prav ta videz pa pri moških sprosti hormone, zaradi česar se pri njih pojavi potreba po zaščiti in obrambi ženske.
 • Ženske pogosto dvignejo obrvi in nekoliko spustijo veke, kar je spolno privlačno – spomnite se na Marilyn Monroe.
 • Gledanje v nekoga pogosto pritegne pozornost te osebe in povzroči, da ste ji všeč še bolj.
 • Monika Moore je v svoji raziskavi odkrila, da moški pogosto ne opazijo prvega pogleda ženske – prvega znaka zapeljevanja. Povprečno ga moški opazi šele, ko ga ženska ponovi tretjič.
 • Pogled čez rahlo dvignjeno ramo poudari linije ženskega obraza in vratu in je odlična poteza pri zapeljevanju.
 1. Gledanje

Gledanje v nekoga je lahko intimna dejavnost. Nestrinjanje z nekom lahko pokažemo tudi tako, da v to osebo strmimo dlje kot običajno. Obstajajo trije načini, kako strmeti v nekoga:

 1. Družbeno – ta vrsta označuje trikotnik od oči do ust. Ni videti agresivno, temveč kaže sproščenost.
 2. Intimno – če ste s kom že ali pa bi radi postali intimni, ga glejte v oči, do ust in nižje v telo. Če nekdo tako gleda vas, pomeni, da o vas razmišlja intimno.
 3. Izkazovanje moči – tu gre za trikotnik med očmi in čelom. Izogibajte se intimnim predelom ust in telesa.
 1. Pogled vstran

Ta pogled običajno pomeni, da niste prepričani v določeno informacijo in potrebujete več podrobnosti. Če obrvi namrščite, to lahko pomeni dvom ali kritiko.

 1. Hiter pogled

Hitri pogledi vedno pomenijo, da se oseba ne počuti varno in poskuša najti način, da bi se izognila pogovoru z vami.

 1. Očala

Raziskave kažejo, da ženske, ki nosijo očala in so naličene, pustijo najboljši poslovni vtis. Osebe, ki nosijo očala in gledajo nad linijo očal, so videti strah vzbujajoče.

 1. Smer gledanja

Obstaja veliko raziskav, ki proučujejo smer gledanja pri laganju. Ko ljudje gledajo gor in v desno, običajno lažejo ali uporabljajo domišljijo. Ko pogledajo gor in v levo, se poskušajo nečesa spomniti. Poznati pa morate njihove naravne gibe, saj navedeno na primer ne velja nujno za levičarje. Še nekaj smernic:

 • gledanje v desno – misel, povezana z zvokom (spomnili ste se neke pesmi);
 • gledanje v levo – vizualna misel (spomnili ste se barve majice);
 • gledanje navzdol in v desno – ustvarjanje občutka ali spomin na nek občutek (kako bi bilo plavati v želeju);
 • gledanje navzdol in v levo – nekdo govori sam s sabo.

Kaj naše oči govorijo, ko lažemo – ker tega ni mogoče vedno zlahka prepoznati, je potreben resen pristop.

Ocena članka:

4.33 / 5 3
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts