Kaj pove barva oči o nas?

Kaj pove barva oči o nas, kakšne barve so vaše oči? Lahko bi bile rjave, modre, zelene ali kombinacije teh barv. Čeprav skoraj cele dneve gledamo svoje oči in oči drugih, se redkokdaj vprašamo, zakaj imamo takšno barvo oči, kaj to pove o nas in o tem, od kod prihajamo

Optical Express

 Variacije barv oči so neverjetne, skoraj tako kot prstni odtisi, posebej ko ugotovimo, da so v nekem obdobju v preteklosti imeli vsi enako barvo oči.

V začetku človeškega rodu so vsi imeli rjave oči, nato pa se je pred 6.000 do 10.000 leti nekaj zgodilo – iz nekega razloga se je pojavila genska mutacija. Ta mutacija je vplivala na gen OCA2, ki sodeluje pri proizvodnji melanina, pigmenta, ki vpliva na barvo las, kože in oči. Zaradi te mutacije je bil OCA2 delno izključen, kar je zmanjšalo proizvodnjo melanina v šarenici. In tako se je rodila prva modrooka oseba.

Mutacija se je začela širiti, kar običajno pomeni, da je morala imeti neko prednost. Če je ne bi imela, bi kot številne nevtralne mutacije ostala redka ali pa bi popolnoma izginila. V tem primeru se to ni zgodilo, in čeprav so bile modre oči zaželene, so bili Evropejci na začetku zaradi njih verjetno zelo presenečeni. Modrooke osebe so bile želeni partnerji, saj so povečale možnost, da bi se rodilo čim več modrookih otrok. Sčasoma je barva postala običajna, kot je danes.

Kaj pove barva oči o nas?
Zakaj se pri nekaterih modrookih otrocih barva oči pozneje spremeni?

Številni otroci se rodijo z na videz modrimi očmi. Družinski člani nato običajno razpravljajo, ali bodo oči ostale te barve ali pa se bo barva sčasoma spremenila. Razlog za te morebitne spremembe je, da je melanin ob rojstvu običajno prisoten v majhni količini, ki se nato sčasoma poveča. Če ob rojstvu ni prisoten, so otroške oči svetlejše in videti modre, zaradi česar tej barvi rečemo tudi otroško modra. Barva oči se dokončno izoblikuje do tretjega leta starosti.

Kaj pove barva oči o nas?
Kako pa je z drugimi barvami – kot so zelena, siva ali lešnikova?

Zahvaljujoč znanosti vemo, da za očesni pigment ni odgovoren samo gen OCA2. Obstajajo namreč tudi drugi geni, kot je HERC2, ki pogosto vplivajo na razvoj zelenih oči ali oči lešnikove barve. Zelene oči imata samo dva odstotka vseh ljudi – kar je samo 140 milijonov ljudi.

Morda bi vas zanimalo:
10 presenetljivih dejstev o modrookih ljudeh
Oči razkrivajo spolno usmerjenost
10 nasvetov, kako skrbeti za oči
Je barva naših oči odvisna od našega razpoloženja?
Zanimiva dejstva o očeh

 

Ocena članka:

1.67 / 5 3
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts