Kako vidijo naši možgani?

Ko pogledate sliko, se zdi, da ima vsako od različnih »vidnih« področij v možganih »zemljevid« slike, ki ji doda podrobnosti, kot so gibanje, barve, globine ali oblike. Znanstveniki so preučevali vid pacientov, ki so si poškodovali nekatera od teh področij. Poškodba katerega koli področja lahko povzroči, da na končni sliki manjka določena podrobnost.

Optical Express

Kaj je to? Kako vidijo naši možgani?

V vidnem delu možganov se mnogi nevroni odzivajo posebej na robove, ki so usmerjeni v različne smeri. Iz tega izhaja oblika predmeta, ki ga gledamo. Informacije o lastnostih na površini predmeta, kot je barva ali sence, kažejo na ostale znake. Predmeti so najverjetneje najbolj prepoznavni po svojih robovih, obrazi pa po lastnostih površine.

Kje se nahaja?

Kadar gledate v predmet, vsako oko vidi nekoliko drugačno sliko. Ti signali skupaj pa pridejo do možganov in vam pomagajo določiti, kako daleč je predmet. Ostali znaki, kot so senca, teksture in predhodna znanja o predmetu, prav tako pomagajo, da določimo globino in oddaljenost predmeta.

Ali se premika?

Ko gledate predmet, ki se premika, pridejo signali v poseben del vaših možganov. Poškodba tega dela možganov lahko prepreči, da bi videli premik, čeprav je vaš vid sicer normalen. Ženska, ki je doživela takšno poškodbo zaradi možganske kapi, je razložila, kako je to videti. Če bi čaj izlila iz skodelice, bi se zdelo, kot da je zamrznjen v medprostoru kot led. Ko se sprehaja po ulici, vidi, kako avtomobili in tramvaji spremenijo položaj, ne vidi pa njihovega premikanja.

Kaj je agnozija?

Ljudje s poškodbami na določenem delu možganov lahko trpijo za agnozijo. Pacient z agnozijo opiše rožo kot »stvar, ki meri nekaj centimetrov v dolžino, z zavitimi kodri in linearnim zelenim dodatkom«, rokavico pa kot »neprekinjeno površino, zavito vase, ki ima pet raztezkov«.

Ne more pa poimenovati predmeta, niti prepoznati, čemu služi. Pogosto je agnozija omejena na prepoznavanje obraza. V enem primeru kmetovalec ni mogel prepoznati svojih prijateljev, niti družinskih članov, medtem ko pri prepoznavanju svoje ovce ni imel nobenih težav.

Kako prepoznamo obraze?

Ko poskušate prepoznati neznan obraz, iščete določene smernice, kot so spol, starost in rasa. Ljudje so zelo dobri pri prepoznavanju spola, tudi ko manjkajo očitni znaki, kot so ličila in pričeska. Ta ugotovitev temelji na več lastnostih, vključno z debelino obrvi in izrazitostjo nosu, kar so značilnosti za prepoznavanje moških.

Preberite naslednje:
Vaše oči kažejo, ali imate bolezni srca!
Nošenje očal – ali se vaš vid zaradi nošenja očal slabša?
Koliko časa pred lasersko korekcijo vida ne smem nositi leč?
Očesna stanja, ki jih morate spremljati po 40. letu
10 presenetljivih dejstev o modrookih ljudeh
Zakaj se barva oči včasih spremeni?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts