Nevarnosti digitalnih naprav ‒ kako modra svetloba vpliva na otrokove oči?

Otroka lahko ekran zamoti, vendar lahko ta mladim očem tudi škoduje. Danes začnejo otroci digitalne naprave uporabljati takoj, ko jih lahko držijo z malimi prsti: tablice in pametne telefone uporablja 72 % otrok, mlajših od 8 let, več kot tretjina teh otrok pa je stara manj kot dve leti.

Optical Express

Čeprav lahko zaradi te izkušnje postanejo spretnejši in lažje razumejo tehnologijo, raziskave kažejo, da lahko učinki modre svetlobe iz ekranov naprav za video igre, mobitelov, tablic in televizije vplivajo tako na vid otroka kot tudi na splošno zdravje.

To ne pomeni, da jim morate uporabo teh naprav popolnoma prepovedati. Izpostavljenost modri svetlobi lahko ublažite s spremembami navad in zaščito.

Zakaj modra svetloba?

Modra svetloba, ki je del vidnega spektra očesa, zagotavlja dobro osvetlitev in lahko poveča občutek dobrega razpoloženja. To bi lahko pojasnilo, zakaj otroke svetloba različnih naprav tako privlači.

Vpliv modre svetlobe na vid je lahko tudi nevaren, odvisno od tega, koliko časa otrok preživi pred ekranom. Pri otrocih oči še niso popolnoma razvite in v njih še niso razviti zaščitni pigmenti. Ti sicer filtrirajo del modre svetlobe, ki ves čas prihaja skozi zaslon naprav.

Med glavnimi tveganji izpostavljenosti modri svetlobi je zmanjšanje izločanja melatonina, hormona, ki je odgovoren za spanje. Dolgotrajno pomanjkanje globokega spanca lahko povzroči vedenjske težave in povečanje telesne mase zaradi prenajedanja.

Modra svetloba lahko prispeva tudi k stresu mrežnice, kar lahko privede do zgodnje makularne degeneracije.

Zavarujte otrokove oči

Eden najlažjih načinov za zaščito otrokovega vida pred učinki modre svetlobe je omejitev časa, ko uporablja elektronske naprave. Zdravniki priporočajo, da napravo izključite najmanj eno uro pred spanjem. V tem času bi lahko otroka spodbudili, da bere knjige.

Lahko tudi zatemnite svetlobo naprave, saj naj bi se tako zmanjšala količina modre svetlobe. Lahko pa tudi poiščete zaščito za oči. Popolno zaščito pred modro svetlobo zagotavljajo polikarbonatne rumene leče.

Preprečiti otroku uporabo elektronskih naprav ni lahko, zato bi bilo koristno, da jih na zaščitne tehnike navajate že od zgodnjega otroštva. Kdo ve, morda jih bo na koncu vendarle bolj pritegnila knjiga.

Preberite naslednje:

Računalnik, manjši od zrnca soli, v boju proti glavkomu

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts