Osem dejstev o rjavookih osebah

Vaša šarenica, barvni del očesa, ki obkroža zenico, je zaradi teksture in vzorcev edinstvena tako kot vaš prstni odtis. Barvo vaših oči določa pigment, imenovan melanin. Količino melanina v naših očeh določajo različni geni. Rjavooki ljudje imajo več melanina, tisti s temno rjavimi očmi pa največ.

Optical Express
 1. Rjave oči lahko preprečijo karcinom

Velika količina melanina v rjavih očeh vas lahko zaščiti pred karcinomom, saj takšne oči bolje blokirajo škodljive sončne žarke. Čeprav to ne pomeni, da lahko nehate nositi sončna očala in ščititi svoje oči, pa pomeni, da imate pod očali še dodaten sloj zaščite.

 1. Rjavooki moški so videti dominantnejši

Raziskava, opravljena na Češkem, je pokazala, da ljudje rjavooke moške dojemajo kot dominantnejše od modrookih. Moški z rjavimi očmi imajo največkrat kvadratasto brado, gostejše obrvi in širše ličnice, kar se običajno povezuje z odraslimi moškimi, medtem ko se modre oči bolj povezujejo z otroki.

 1. Rjava je najpogostejša barva oči

Teorija pravi, da so imeli vsi naši predniki rjave oči, ker so živeli v toplejšem podnebju, kjer je bila za zaščito pred soncem potrebna večja količina melanina. S preseljevanjem na območja s hladnejšim podnebjem pa se je potreba po večji količini melanina zmanjšala.

 1. Čas odzivanja je pri rjavookih ljudeh krajši

Več ko imate melanina, hitreje možgani delujejo in obdelujejo signale ‒ to pojasnjuje, zakaj ste v športu uspešnejši kot osebe s svetlejšimi očmi.

 1. Rjavooke ljudi je težje »prebrati«

Ko se naše razpoloženje spreminja, se zenice širijo in ožijo. Pri osebah s temno rjavimi očmi je širjenje in oženje zenic težje opaziti.

 1. Verjetno boste popili manj kot vaš modrooki prijatelj

Rjavooki ljudje so občutljivejši za učinek alkohola, zaradi česar ga boste morda spili manj.

 1. Rjavooke ženske ne prenašajo dobro bolečine

Raziskava, opravljena na Univerzi Pittsburgh, je pokazala, da rjavooke ženske bolečin pri porodu niso prenesle enako dobro kot modrooke. Prav tako je pokazala, da so rjavooke ženske po porodu doživljale večjo tesnobo in depresijo. Znanstveniki so prepričani, da je razlog za to gen NCX-4, ki je povezan z rjavimi očmi in nadzira beljakovino, povezano z receptorji za bolečino.

 1. Rjavooki ljudje bodo imeli manj težav s sluhom

Še enkrat – melatonin! Večja količina melatonina pri rjavookih ljudeh ščiti živce v možganih pred poškodbami, ki jih povzroča hrup.

Preberite naslednje:
Znanstveniki odkrili, v kolikšni meri dobra ali slaba prehrana vpliva na zdravje oči
Veste, kaj so očesne pege in kako nastanejo?
Kolobom – kaj je to?
Nanokapljice – kapljice, ki popravijo vid
Ali je laserska korekcija vida trajna?
Očesna mrena – zunanja mrena in siva mrena
Zamašeni solzni kanali – vzroki in zdravljenje
Modra svetloba – ali škoduje našim očem?
Računalnik, manjši od zrnca soli, v boju proti glavkomu
Kako nam pomagajo kontaktne leče?

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts