Osem znakov, da ima vaš otrok težave z vidom

 1. Nenehno sedenje pred televizorjem in blizu njega ali držanje knjige preblizu očem

Čeprav ne drži, da gledanje televizije od blizu škoduje vidu, je dejansko lahko znak težav z vidom. Če vaš otrok ne vidi slike ali črk, ne da bi se približal televiziji, je to lahko eden od znakov kratkovidnosti.

Optical Express
 1. Pogosto mencanje oči

Da, otroci si pogosto mencajo oči, ko so utrujeni ali vznemirjeni. A če si vaš otrok menca oči, ko se poskuša osredotočiti na nekaj in ko je aktiven, je to lahko znak, da ima težave z vidom.

 1. Otrok med branjem besedilo spremlja s prstom

Ko se otroci naučijo brati, si s prstom pogosto pomagajo zapomniti, na kateri besedi so se ustavili. Dejansko bi morali znati najti fokus in vedeti, kje so ostali, brez prsta. Če vaš otrok po nekaj časa še vedno uporablja prst, ga prosite, da poskuša brati brez takšne pomoči. Če mu bo to predstavljalo napor, ima morda težave z vidom.

 1. Občutljivost za svetlobo in prekomeren jok

Je vaš otrok običajno občutljiv za notranjo svetlobo, sonce ali bliskavico fotoaparata? Otroci s fotofobijo ali zelo veliko občutljivostjo za svetlobo lahko doživljajo slabost in glavobole.

 1. Zapiranje enega očesa med branjem ali gledanjem televizije

Pogosto zapiranje enega očesa lahko pomeni težave z vidom v zvezi z zmožnostjo in sposobnostjo obeh očes, da delata skupaj kot ekipa. Zapiranje enega očesa je lahko znak posebne težave, ki se imenuje insuficienca konvergence.

 1. Dobivanje slabših ocen kot sicer

Če vašemu otroku gledanje na tablo in branje predstavljata napor, vam tega morda ne bo povedal, a bi se njegove ocene zaradi tega lahko poslabšale. Otroka vsekakor naročite na pregled, če se vam zdi, da mu branje in pisanje predstavljata napor.

 1. Otrok se izogiba uporabi računalnika, saj ga zaradi njega »bolijo oči«

Digitalno naprezanje oči je težava pri otrocih, ki pogosto uporabljajo računalnik in druge digitalne naprave. Si vaš otrok vsakih 20 minut vzame odmor, da bi se za 20 sekund za vsaj 20 korakov oddaljil od digitalne naprave? Če takšne neprijetnosti trajajo dlje časa, otroka naročite na pregled.

 1. Pogosto mežikanje ali približevanje k predmetom, da bi bolje videl

Učitelji bi morali biti pozorni na otroke, ki pogosto mežikajo in se med poukom nagibajo k tabli. Če se otrok še ni udeležil testiranja vida, razmislite o tem, da bi sedel bližje tabli in tako nanjo bolje videl.

Preberite naslednje:

Clive Russell, zvezda serije »Igra prestolov«, je v Optical Expressu opravil poseg z vstavitvijo leč

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts