Težave z vidom med nosečnostjo

Če med nosečnostjo opazite, da imate težave z vidom, in zaznate spremembe v ostrini vida, jih ne ignorirajte. Obiščite svojega oftalmologa in se prepričajte, da je z vašimi očmi vse v redu. 

Optical Express

Možne težave z vidom med nosečnostjo:

 • Majhne spremembe dioptrije

  –manjše spremembe niso razlog za skrb. Če ste zaskrbljeni, se lahko seveda vseeno posvetujete s svojim zdravnikom.

 • Suhe oči

   ta težava je običajno kratkotrajna in izgine po porodu. Kapljice za oči, ki povečajo vlažnost, so varne za uporabo med nosečnostjo in dojenjem.

 • Migrena

   povzročijo jo hormonske spremembe in je med nosečnostjo lahko pogosta. Oči so med takšnimi glavoboli izrazito občutljive na svetlobo, zaradi migren med nosečnostjo pa se lahko pojavijo tudi druge težave z vidom. Preden boste vzeli katero koli protibolečinsko zdravilo, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

 • Sladkorna bolezen med nosečnostjo

   zamegljen vid je lahko znak povišanega sladkorja v krvi. Vse nosečnice in ženske, ki načrtujejo otroka in imajo sladkorno bolezen, se morajo pri oftalmologu naročiti na celovit pregled z razširjanjem zenic.

 • Visok krvni tlak

   tudi zaradi tlaka se lahko med nosečnostjo pojavijo težave z vidom, in sicer zamegljen vid ali pikice v vidnem polju. Med drugim lahko visok krvni tlak povzroči ločitev mrežnice.

 • Lažna kratkovidnost

   nastane zaradi prekomernega naprezanja ali krčev in zmanjša ostrino vida pri gledanju na daleč. Se hitro utrudite in občutite bolečino v čelu in sencih? Ne skrbite, zdaj so vaši organi bolj obremenjeni in delajo v drugačnem okolju. Mežikanje je na primer počasnejše, kar upočasni delovanje očesnih leč in izostritev slike. Za lažje premagovanje težav zaradi lažne kratkovidnosti počivajte in odpočijte svoje oči – ne glejte predolgo televizije, ne berite ali pišite predolgo, poskrbite za pravilno ločljivost računalniškega zaslona in čim več časa preživite na dnevni svetlobi.

Vsaj trikrat med nosečnostjo obiščite oftalmologa.

Preberite naslednje:
10 nasvetov za nakup otroških očal
Najboljših sedem vitaminov za oči!
Kako so oči povezane z našo hrbtenico?
10 NAJBOLJŠIH domačih pripravkov za sijoče oči
Koliko časa pred lasersko korekcijo vida ne smem nositi leč?
 Kako prepoznati povišan očesni tlak?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts