Trinajst vsakodnevnih navad, ki škodijo vašemu vidu

Vsi imamo majhne navade, ki se jih ne moremo znebiti. Tudi takšne, ki niso ravno zdrave za nas. Predstavljamo vam trinajst vsakodnevnih navad, ki škodijo vašemu vidu.

Optical Express
 1. Gledanje v telefon

Naprezanje oči zaradi branja drobnega besedila na telefonu je lahko vzrok za utrujenost vaših oči, posebej če to počnete več ur. Prav tako se lahko pri vas pojavijo zamegljen vid, vrtoglavica in slabost. Umaknite telefon vsakih 20 minut, da si vaše oči malo spočijejo. Še boljše bo, če boste povečali velikost črk na telefonu.

 1. Gledanje TV-ja v temi

Pravzaprav ni dobro, da v temi pred spanjem gledate v kateri koli zaslon. Količina svetlobe se hitro spreminja, zato vaše oči delajo veliko bolj, da bi se prilagodile spremembam. Vse to lahko povzroči utrujenost, boleče, suhe in pordele oči ter glavobol. Spremeni lahko tudi vaš ritem spanja.

 1. Spanje s kontaktnimi lečami

Spanje s kontaktnimi lečami poveča tveganje za okužbe, ki lahko vaše oči trajno poškodujejo. Leče odstranjujte s čistimi rokami.

 1. Mencanje oči

Ne glede na to, kakšno olajšanje čutite zaradi mencanja oči, tega ne počnite. Če jih boste mencali premočno, lahko poškodujete majhne žilice pod vekami. Namesto mencanja uporabite hladne obkladke.

 1. Prekomerna uporaba kapljic za oči

Čeprav te olajšajo suhost oči, lahko njihova prepogosta uporaba sčasoma privede do razdraženosti. Če vam je kapljice predpisal zdravnik, upoštevajte njegova navodila.

 1. Slaba prehrana

Da, vaša prehrana vpliva na zdravje vaših oči. Za zdravje vaših oči so ključnega pomena sadje in zelenjava, ki vsebujeta vitamina C in E, ter cink in omega-3-maščobne kisline. V prehrano dodajte citruse, oreščke, žitarice, listnato zeleno zelenjavo in ribe. Nikakor ne pozabite piti dovolj vode.

 1. Neuporaba zaščitnih očal

Obvezno nosite zaščitna očala ne glede na to, ali preurejate stanovanje ali hišo, kosite travo ali delate z nevarnimi kemikalijami.

 1. Ličenje

Ko nanašate maskaro, senčilo ali svinčnik za oči, bodite še posebej previdni in ličil ne nanašajte preblizu linije trepalnic, da se izognete okužbam. Prav tako vsa stara ličila zavrzite, saj se lahko na primer na stari maskari začnejo kopičiti bakterije.

 1. Premalo spanca

Nenaspanost lahko privede do vrste težav, vključno s pridobivanjem teže, depresijo in padcem imunosti. Pomanjkanje spanca lahko prav tako povzroči trzanje oči, suhe oči in zamegljen vid. Potrebujete vsaj sedem ur spanca, zato pustite svoj telefon na miru, ugasnite televizijo in se dobro naspite.

 1. Neuporaba očal ali sončnih očal

Zaradi prekomernega škiljenja se oči naprezajo. Na srečo obstaja preprosta rešitev – nosite očala. Nosite tudi sončna očala, ki blokirajo škodljive UV-žarke, saj bodo ta v veliki meri zmanjšala glavobol, zamegljen vid in pordele oči.

 1. Neredni očesni pregledi

Vaš oftalmolog lahko med očesnim pregledom odkrije resne težave z očmi (recimo glavkom, ki je tihi morilec vida, saj nima nobenih simptomov) in tudi druga resna stanja.

 1. Kajenje

Kajenje poveča tveganje za razvoj katarakte in makularne degeneracije. Pustite cigarete pri miru in ohranite svoj vid. 

 1. Nošenje kontaktnih leč v bazenu ali pod tušem

Nošenje kontaktnih leč v vodi (bazen, morje, tuš) lahko privede do resnih okužb, ki lahko resno in trajno ogrozijo vaš vid.

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts