Vaše oči kažejo, ali imate bolezni srca!

Bolezni srca – vaše oči kažejo ali imate bolezni srca. Zunanjost naših teles nam velikokrat kaže, kaj se dogaja znotraj. Eden takšnih primerov je, da lahko naše oči kažejo zdravstveno stanje in bolezni srca. 

Optical Express

Visok krvni tlak in sladkorna bolezen škodita krvnim žilam celega telesa, vključno s tistimi v očeh.

Zato lahko oftalmolog na podlagi pregleda mrežnice med rutinskim pregledom vida opazi težave in bolezni srca. Ne samo, da lahko običajni očesni pregled privede do odkritja očesnih bolezni, kot je glavkom, ampak lahko pokaže tudi znake resnejših težav, povezanih z boleznimi srca, in sladkorne bolezni.

Redni in celoviti pregledi oči so zato zelo pomembni. Od 40. leta naprej bi vsakdo moral opraviti celovit pregled oči, tisti, ki imajo v družini očesne bolezni, pa bi jih morali opravljati že prej.

Simptomi, ki kažejo na resnejše težave in bolezni srca:

  • krvave in izbuljene oči,
  • povešene veke,
  • obroči okrog roženice,
  • odebeljene veke.

Ti lahko poleg drugih vidnih znakov kažejo na številne resnejše težave, kot so visok krvni tlak, težave s ščitnico ali dedne bolezni.

Zdravje oči in srca pa je povezano tudi z vidika pomena, ki ga ima zdrav življenjski slog tako za oči kot za srce. Očitno je vse, kar je zdravo za oči, zdravo tudi za srce in obratno. Uvedete lahko prehrano, ki koristi vašim očem, ter vaje za oči, hkrati pa bo od tega imelo korist celo telo, vključno s srcem. 

Zato skrb za zdravje oči presega samo skrb za ohranjanje dobrega vida. Začnite skrbeti za svoje oči z majhnimi koraki, kot sta zaščita pred škodljivimi sončnimi žarki s sončnimi očali in uporaba zaščitnih očal pri določenih delih. Na ta način boste vi in vaš zdravnik dobili pomembno orodje za boj proti boleznim srca in pojavu morebitnih zgoraj opisanih težav, hkrati pa boste imeli zdrave oči in srce.

 Preberite več:
Najboljših sedem vitaminov za oči!
Očesna stanja, ki jih morate spremljati po 40. letu
Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida
Vzroki bolečin v očeh

 

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts