Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida

Besede leča ne moremo prebrati brez črk »e« in »a«. Ali to, da pri branju težko razlikujemo ti dve črki, pomeni, da potrebujemo korekcijo vida?

Optical Express

To pomeni, da potrebujemo pregled vida. Skoraj 60 odstotkov ljudi na svetu potrebuje korekcijo vida. To je zelo veliko, dobra novica pri tem pa je, da se je 80 odstotkom težav z vidom mogoče izogniti ali jih popraviti.

Da bi ugotovili, ali potrebujete očala, morate razumeti simptome izgube vida. V nadaljevanju navajamo deset znakov, s katerimi lahko ugotovite, ali potrebujete korekcijo vida in pregled pri oftalmologu. Čeprav prisotnost enega ali več znakov ne pomeni nujno, da imate težave z vidom, se pregled vida vendarle priporoča, da bi se v to tudi prepričali.

Opozorilni znaki:
1. Zamegljenost vida
2. Slabši nočni vid
3. Težje navajanje oči pri prehodu s teme na svetlo
4. Težave z branjem
5. Utrujene oči
6. Glavobol
7. Dvojni vid
8. Valoviti robovi
9. Svetleči krogi
10. Občutek pritiska v očesu

Ne glede na to, ali nosite očala ali pa težav z vidom nikoli niste imeli, o svojem vidu verjetno ne razmišljate vsak dan. Spremembe pri svojem vidu opazimo šele čez čas, tudi ko so te spremembe majhne ali postopne.

Z oftalmološkim pregledom lahko odkrijete in spremljate spremembe vida. Redni očesni pregled je ključen za zgodnje diagnosticiranje bolezni oči, korekcijo vida in varnost oči, če upravljate stroje. Če ste opazili samo enega od naslednjih znakov, se naročite na pregled vida.

Spremembe v nočnem vidu

Pri večini odraslih je prvi znak spremembe vida otežena vožnja ponoči. Ali lahko med vožnjo ponoči jasno vidite druge avtomobile in prometne znake? Če opazite bleščanje okrog luči, ne morete videti znakov ali ponoči težko razlikujete predmete, obiščite svojega oftalmologa.

Diagnoza bolezni, ki vpliva na oči

Na vaše oči lahko vpliva splošno zdravje, od prehrane do spalnih navad. Če so vam pred kratkim diagnosticirali sladkorno bolezen, lupus, težave s ščitnico ali drugo stanje, ki lahko vpliva na vaše oči, morate začeti za svoje oči še posebej skrbeti. O svoji diagnozi se pogovorite z oftalmologom.

Okužba očesa

Med očesnim pregledom se ne odkrijejo samo spremembe vida, temveč dobi oftalmolog tudi priložnost, da oceni zdravje vaših oči in vek. Čeprav se nekatere okužbe odpravijo same, so številne nalezljive in lahko povzročijo trajne posledice. Če občutite srbečico, ste opazili pordelost in izcedek iz oči, že veste, da je čas za pregled vida.

Pogosti glavoboli in migrene

Glavobole lahko povzročijo napetost v mišicah, stres in vnetja, lahko pa so tudi znak, ki vas opozarja, da z vašim vidom nekaj ni v redu. Če imate pogosto glavobol, obiščite zdravnika. Če imate migrene, lahko vidite pikice ali imate druge motnje pred migreno, med njo ali po njej. Takšne motnje so pogosto nenevarne, v nekaterih primerih pa so lahko ti simptomi znak resnih skritih težav.

Težave z vidom

Težave z vidom se lahko pojavijo tudi brez migren – poleg pikic in bleščanja lahko opazite tudi majhne lebdeče delce. Če se to zgodi nenadoma, je to lahko znak ločitve mrežnice ali drugih resnih težav z mrežnico. Nujno se naročite na pregled.

Stalna utrujenost oči

Utrujenost ali napetost oči se lahko pojavi zaradi številnih razlogov, tudi zaradi prekomernega dela z računalnikom ali predolgega branja. Če pa utrujenost oči traja dlje kot tri dni, je to lahko znak okužbe oči ali drugega stanja. Če poleg tega opazite še bolečino v očeh pri določenih premikih, na primer iz leve v desno, se obvezno naročite na pregled.

Občutljivost na svetlobo

Močna občutljivost na svetlobo, posebej če se pojavi naenkrat, je lahko simptom okužbe očesa, abrazije roženice, celo okvare centralnega živčnega sistema, npr. meningitisa. Obiščite oftalmologa, ki bo odkril vzrok občutljivosti na svetlobo.

Nenadne težave s fokusiranjem

Pri številnih ljudeh se težave z očmi najprej kažejo prek težav s fokusiranjem na določeni predmet v vidnem polju ali zamegljenostjo pri fokusiranju na en predmet. Mogoče je, da imate težave s fokusiranjem na določeni svetlobi ali pa se težava seli z enega očesa na drugega.

Težavo lahko povzročijo tudi določene dejavnosti, na primer branje majhnih črk ali gledanje v zaslon elektronske naprave. Tudi če imate težave s fokusiranjem samo občasno, bi oftalmolog moral pregledati vaše oči in preveriti kakovost vašega vida.

Če nimate nobenega od teh simptomov, vid preverite vsaj enkrat na dve leti. V primeru sladkorne bolezni v družini, glavkoma ali drugih dednih stanj bi morali vid preverjati pogosteje. Pravočasno odkritje številnih stanj bo ohranilo vaš vid in kakovost življenja.

Preberite naslednje:
10 nasvetov za zaščito vida
Pordele oči: seznam običajnih vzrokov
Najboljših sedem vitaminov za oči!
Kaj so prednosti tehnologije Wavefront?
Kaj je glavkom? Spoznajte vzroke, simptome in načine zdravljenja
Kaj je kratkovidnost ali miopija? Vzroki, simptomi in zdravljenje
Siva mrena (katarakta) – kdaj je najboljši čas za operacijo?

Ocena članka:

1 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts