Znanstveniki odkrili, v kolikšni meri dobra ali slaba prehrana vpliva na zdravje oči

Lutein, zeaksantin, betakaroten, pektin, omega-3-maščobne kisline, minerali in antioksidanti so zelo pomembne sestavine za organizem, ki skrbijo za ohranjanje vašega zdravja. Vse naštete sestavine vsebujejo določena hranila, zato je pomembno, da poskrbite za to, da ta dobra hranila v telo vnesete vsak dan.

Optical Express

Posledice slabe prehrane

Vsakodnevna slaba in neredna prehrana, nenehno uživanje hitre hrane in neredni obroki s premajhno količino hranil bodo vplivali na splošno stanje vašega organizma in s tem tudi na vaš vid. Pordele oči, zabuhle veke, občutljivost in splošna utrujenost so pogosto posledica slabe prehrane, z vzpostavitvijo reda in discipline pri prehrani pa lahko močno vplivate na splošno izboljšanje stanja svojih oči.

Korenček in oči se imajo radi

Še vedno se spomnimo, kako so nam mame, babice in tete v otroštvu lupile korenček in nam govorile, da bomo zaradi njega bolje videli. Kar pravzaprav drži. Korenček vsebuje betakaroten in pektin, ki vid ščitita in izboljšujeta. Zelena zelenjava, solata, špinača, brokoli, ohrovt, peteršilj in paprika vsebujejo lutein in zeaksantin, ki ne izboljšata samo vida, temveč prav tako preprečita razvoj nekaterih bolezni oči (katarakte in makularne degeneracije). Takšna zelenjava vsebuje veliko vitaminov A, B12 in C ter kalcija in dokazano ščiti pred izgubo vida.

Sadje je bogat vir antioksidantov. Priporoča se uživanje grozdja, sliv, jagodičevja in vsega sezonskega sadja, ki vam je na voljo.

Omega-3-maščobne kisline

Mrežnico ščitijo omega-3-maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah (posebej tunu, polenovki in lososu) ter vseh morskih sadežih in algah, medtem ko očesno lečo ščitijo beljakovine, ki jih vsebujejo jajca. Ena od pomembnih sestavin prehrane so zagotovo tudi minerali (cink in selen).

Če menite, da ne zaužijete dovolj mineralov, vitaminov in drugih hranil, se lahko posvetujete z zdravnikom, ki vam bo predpisal določene prehranske dodatke.

Preberite naslednje:
Kakšna očala so primerna za kratkovidnost in kakšna za daljnovidnost?
Razdraženost oči – kaj jo povzroča in kako se ji izogniti?
Kako prepričani ste o kakovosti svojega vida? Preverite ga doma!
Koordinacija oči – kako jo izboljšati?
10 NAJBOLJŠIH domačih pripravkov za sijoče oči
Modra svetloba – ali škoduje našim očem?
Težave z vidom med nosečnostjo
Korenček? Ne, za vaše oči je odlično grozdje!

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts