10 nasvetov za zaščito vida

V raziskavi, izvedeni leta 2012 (ameriško optometrično združenje), je več kot polovica sodelujočih dejala, da jim je vid pomembnejši od pomnjenja in sposobnosti hoje. Vendar lahko vsakodnevne napake, ki jih delamo vsi, ogrozijo naš vid. Stalno gledanje v zaslone, nezadosten vnos koristnih hranil, neuporaba sončnih očal – vse to so majhne stvari, ki lahko na očeh pustijo sledi. Pogosto preskočimo tudi vsakoletni pregled oči. Na srečo je relativno preprosto usvojiti navade, ki vam bodo pomagale zaščititi oči.

zaščito vida

Optical Express

Zaščito vida – 10 nasvetov

Zaščito vida –  Zaslone imejte na zadostni razdalji

Različni zasloni so veliko bolj razširjeni od računalnikov in prenosnih računalnikov. Danes obstajajo pametni telefoni, tablični računalniki, e-bralniki, MP3-predvajalniki, pa tudi zasloni na letališčih, podzemnih železnicah, tramvajskih in avtobusnih postajah, v kinih in na športnih dogodkih. Kontrast in odsev elektronskih naprav lahko privedeta do naprezanja oči, v nekaterih primerih celo do sindroma računalniškega vida, ki nastane po dolgotrajni izpostavljenosti. Simptomi lahko vključujejo glavobole, zamegljen vid, bolečine v vratu, suhe ali rdeče oči, utrujenost, dvojni vid in težave z osredotočenostjo.

Ljudje v srednjih letih so tisti, ki pred zasloni preživijo največ časa (povprečno 9,5 ure dnevno). Prav tako v naprave pogosto gledamo z manjše oddaljenosti, kot bi gledali natisnjene liste, kar nikakor ne pripomore k boljšemu vidu.

Pogosteje mežikajte

Običajno pomežiknemo okrog 15- do 20-krat na minuto, vendar ta številka ne velja za gledanje besedila na zaslonu. Mežikanje je pomembno, saj zgornja veka z njim razporedi solze prek roženice. Če ne mežikamo dovolj pogosto, se lahko roženica izsuši in postane razdražena. Pri delu z računalnikom se priporoča pravilo 20/20/20. To pomeni, da bi morali vsakih 20 minut za 20 sekund pogledati v predmet, oddaljen 20 čevljev (približno šest metrov), da bi mežikali bolj naravno in sprostili svoje oči.

Nosite sončna očala

Sčasoma lahko izpostavljenost ultravijoličnim žarkom (UV) poslabša vid, privede do katarakte, makularne degeneracije, povezane s starostjo, in nekancerogenih ter kancerogenih izrastlin na površini očes, vek in predela okrog oči.

Priporočajo se sončna očala, ki zaustavljajo najmanj 99 % UVA- in UVB-sevanja. Prav tako se priporočajo sončna očala s polariziranimi lečami, ki zmanjšujejo odsev. Čeprav obstaja nova generacija kontaktnih leč, ki varujejo pred škodljivimi sončnimi žarki, te ne varujejo območja okrog oči, zato so sončna očala še vedno potrebna.

 Preizkusite dieto z morsko hrano

Verjetno veste, da lahko omega-3 kisline ugodno vplivajo na srce in možgane, prav tako pa lahko zmanjšajo tveganje za nalezljive bolezni oči. Po raziskavi iz leta 2011 (Archives of Ophtalmology) se je pri ženskah, ki so enkrat tedensko jedle tuno ali modre ribe, za 42 % zmanjšalo tveganje za makularno degeneracijo, povezano s starostjo, v primerjavi s tistimi, ki so ribe jedle manj kot enkrat mesečno. Ribje olje je bogato s hranilnimi snovmi, ki preprečujejo poškodbe zaradi prostih radikalov, ki povzročajo bolezni, kot je makularna degeneracija, povezana s starostjo.

Jejte zelenjavo

Korenček slovi kot najbolj zdrava zelenjava za oči (povsem res je, da je vitamin A, ki ga korenček vsebuje veliko, pomemben za vid), zelo pomembni hranili pa sta tudi lutein in zeaksantin, pigmenta, ki ju najdemo v hrani, kot so zelena zelenjava, brokoli, bučke, grah in podobno. Ta zelenjava lahko izboljša vid tako, da zmanjša neželene učinke bleščanja in izpostavljenosti močni svetlobi ter pomaga absorbirati del te svetlobe.

Pijte čaj

Skodelico kave bi lahko zamenjali s skodelico zelenega čaja. Ne samo, da hidrira (kar pomaga pri tvorjenju solza), ampak vsebuje tudi katehine, ki so močni antioksidanti (ostali antioksidanti so še vitamina C in E, lutein in zeaksantin) in lahko zaščitijo oči pred makularno degeneracijo, povezano s starostjo, ter katarakto.

Skrbite za kontaktne leče

Okrog 85 % ljudi, ki nosi leče, trdi, da zanje skrbijo v skladu z navodili, vendar je takšnih, ki to tudi zares počnejo, samo 2 %. Ena od najnevarnejših, vendar najpogostejših napak, ki jih delajo uporabniki leč, je ta, da lečo navlažijo s slino namesto s slano tekočino. Tako do očesa pride na tisoče bakterij iz ust, kar lahko privede do resnih okužb. Enako velja tudi za vodo in ostale tekočine, ki niso namenjene lečam.

Prav tako se priporoča odstranjevanje leč nekaj časa pred spanjem in nošenje očal enkrat tedensko, da si oči odpočijejo. Pomembno je omeniti tudi, da je treba tudi posodo za leče ohranjati čisto in si pri delu z lečami umivati roke.

Bodite previdni pri ličenju

V maskari se lahko skrivajo bakterije, zato je pomembno, da jo zamenjate vsake tri mesece. Tudi svinčnike za oči redno šilite. Povsem v redu je, če si obrobite zunanje robove vek, medtem ko lahko obrobljanje notranjih linij trepalnic zamaši lojne žleze, ki varujejo vaše oči.

Nosite zaščitna očala

Ni treba, da delate v tovarni, da si pridelate poškodbo očesa. Po raziskavi iz leta 2008 (ameriška akademija za oftalmologijo) se 2,5 milijona poškodb oči zgodi doma. Ljudje razumejo, da morajo zaščitna očala nositi, ko uporabljajo nevarna orodja, vendar jih je prav tako treba nositi med opravljanjem domačih del, kot so piljenje, brušenje, vrtanje, zabijanje, in celo pri čiščenju pečice.

Obiščite zdravnika

Tudi če niste med tistimi, ki nosijo očala, se priporoča, da do 40. leta starosti opravite celoten pregled vida in s takšnimi pregledi nadaljujete vsako leto, ali kot je priporočeno. Če imate katerega od simptomov, kot so bolečine v očeh, rdeče oči ali delna izguba vida, zdravnika obiščite že prej. Prav tako morate pregled opraviti prej, če je član družine imel glavkom ali če imate sladkorno bolezen, saj imate zato večje tveganje za težave z vidom.

Preberite naslednje:

Kaj moram narediti, če razmišljam o laserski odstranitvi dioptrije?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts