Čas praznovanja je tu – kako zaščititi oči pred ognjemetom?

Ognjemet je del božično-novoletnih praznikov. Če se sprašujete, kako lahko svoje oči zaščitite pred njim, preberite naše nasvete.

Optical Express

Kakšna so tveganja in zakaj je treba oči zaščititi pred ognjemetom?

Čeprav je ognjemet za nekatere zelo zabaven, je hkrati tudi nevaren. Nevarne so lahko kemikalije, prav tako lahko nevarnost predstavljajo opekline, eksplozija ognjemeta pa vas lahko celo poškoduje ali ubije.

Ameriška akademija za oftalmologijo je sporočila, da gledanje ognjemeta in rokovanje s pirotehničnimi izdelki prinašata tveganje, med drugim tudi abrazijo roženice (praske na roženici), rupturo očesa, ločitev retine in kemične ter toplotne opekline.

Vse te poškodbe lahko povzročijo trajne poškodbe oči ali vida.

Kako lahko svoje oči zaščitite pred ognjemetom?

Pri rokovanju s pirotehničnimi izdelki nosite očala, ki vas bodo zaščitila pred iskricami in deli pirotehničnih izdelkov. Nikoli se ne dotikajte delov, ki niso eksplodirali, saj bi vam lahko eksplodirali v obraz. Rokovanja s pirotehničnimi izdelki nikoli ne dovolite otrokom.

Po rokovanju s pirotehničnimi izdelki si vedno umijte roke, saj bi lahko stik s kemikalijami povzročil draženje oči. Včasih je uporabo pirotehničnih izdelkov najbolje prepustiti profesionalcem.

Če si boste zaradi pirotehničnih izdelkov kljub temu poškodovali oči, upoštevajte naslednje: oči ne drgnite ali izpirajte, ne nanašajte mazila ali kreme in ne jemljite zdravil, kot sta aspirin ali ibuprofen, temveč TAKOJ poiščite zdravniško pomoč.

Preberite naslednje:
Kontaktne leče – pogosta vprašanja
Modrica na očesu – kaj je in kako jo zdravimo?
Zakaj vas pečejo oči in kako lahko stanje omilite?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts