Depresija po letnem dopustu – kako se ji izogniti?

Sledi hiter kviz:

Kaj od navedenega storite, ko se vrnete z odličnega dopusta?
a) Greste v posteljo, čeprav ste se na dopustu spočili.
b) Greste na pivo (dve ali tri) in ignorirate kup nakopičenih računov vsaj en teden.
c) Prižgete Travel Channel in ga pustite prižganega cel čas (za tem, ko ste se vrnili v posteljo).
d) Po svojem domu pogledate z rahlim gnusom in prezirom.
e) Dvoje ali več od navedenega.

Optical Express

Bodimo iskreni – vaš letni dopust je lahko nagrajujoča, čustvena, pa tudi malce naporna izkušnja in med dopustom se lahko počutite odlično, evforično, preplavljeno s čustvi in celo kot druga oseba. Po tem, ko ste na dopustu videli in bili del mnogih resnično čudovitih stvari, je včasih težko nadaljevati z običajnim načinom življenja. Depresija se pojavi, ko primerjate način življenja, ki ste ga živeli na dopustu, z resničnostjo, ki vas je pričakala doma.

Sledi nekaj zamisli, kako preprečiti potrtost, ki sledi po dopustu. Čeprav se zaradi teh ne boste počutili tako odlično, kot ste se na primer na večerji v Benetkah ali kakšni drugi privlačni lokaciji, se boste morda počutili enako dobro ali celo bolje kot pred dopustom in imeli dovolj energije za načrtovanje naslednjega potovanja.

 1. Znebite se nemira

  Potovanje prinese s sabo tudi določen odmerek intenzivnosti in pospešenega ritma, ki se ga je težko znebiti po vrnitvi. Prav tako je prisoten učinek »upočasnitve časa«, ki je posledica doživljanja novih izkušenj s pospešenim ritmom. Ko se vrnete domov, se lahko pojavi nemir, ker ne počnete nič »novega, drugačnega ali vznemirljivega«, kot ste počeli, ko ste bili na dopustu. Ta nemir običajno traja od tri do šest tednov po vrnitvi v vsakdanje življenje. Če imate čas, se v prihajajočih tednih po potovanju odpravite na manjše izlete, da zmanjšate to vrsto nemira, s čimer bo počasi izginila tudi depresija.

 2. Postanite aktivnejši

  Morda ste med dopustom ugotovili, da niste v najboljši telesni pripravljenosti, in ker ste med dopustom telesno pripravljenost postopoma povečevali, lahko opazite, da se počutite bolje. Ko se vrnete domov, vas to lahko navdihne, da se vpišete v fitnes ali se začnete ukvarjati s kakšnim športom. Ko boste postali aktivnejši, ne boste samo v boljši telesni pripravljenosti med naslednjim potovanjem, ampak se boste tudi lažje spopadli s potrtostjo, ki bo sledila po vrnitvi. Ni treba omeniti, da boste s tem izgubili tudi pridobljene kilograme.

 3. Očistite dom

  Vam zveni kot nenavaden predlog? Poleg tega, da je čiščenje doma očitno zelo praktično, vam bo pomagalo zbistriti glavo in se ponovno povezati z vsakdanjim okoljem, saj se vam lahko vaš dom po menjavi več hotelskih sob zapored zazdi malce neznan in tuj. S čiščenjem boste prav tako našli fizični (in čustveni) prostor za vse, kar ste prinesli domov, in sami sebi omogočili, da se ne boste več spotikali ob kovček vsakič, ko greste iz sobe. Prav tako lahko v prostor vnesete majhne spremembe, še posebej s predmeti, ki ste jih prinesli z dopusta, kot so razni spominki, da boste v potovanju dobesedno uživali še dolgo.

 4. Znebite se nepotrebnih stvari

  Življenje s kovčkom vas lahko pripelje do sklepa, kako malo je dejansko potrebno za polno življenje. Po dopustu se veliko ljudi znebi predmetov, ki jih doma ne uporabljajo, tako da jih prodajo ali podarijo. Če imate manj stvari, se lahko bolj osredotočite na trenutno življenje in pridobite večji občutek svobode.

 5. Začnite se ukvarjati z novim hobijem

  Med potovanjem ste izpostavljeni številnim novim in drugačnim izkušnjam ter stvarem. Po vrnitvi se lahko npr. začnete učiti o novih kuhinjah, nove jezike itn. Takšni hobiji po navadi ne zahtevajo velikega vložka in vam bodo dali tisti dober občutek, ki ga imate med dopustom – da prvič počnete nekaj novega.

 6. Sklenite nova prijateljstva in poznanstva

  Če želite osvežiti pozitivne spomine, se morda ne boste mogli upreti temu, da ne bi drugim pripovedovali o podrobnostih potovanja. Ker so ljudje običajno radovedni in hočejo iz prve roke slišati izkušnje iz oddaljenih krajev in kultur, obstaja majhna možnost, da jim ne boste zanimivi. Za prijatelje in ljudi, ki vas ne poznajo dobro, boste znani kot »popotnik«, kar je vedno odlična tema za pogovor.

Preberite naslednje:
Nočna slepota – simptomi in zdravljenje
Oči razkrivajo spolno usmerjenost
Poškodbe oči v kuhinji – kako se jim izogniti?
Ali lahko po odpravi dioptrije ponovno nosim leče, če pride do poslabšanja vida?
Je dobro, da otroci nosijo kontaktne leče?
Kaj je presbiopija ali starostna daljnovidnost?
Anksioznost in težave z vidom

 

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts