Deset najboljših načinov za spopadanje z januarsko depresijo!

Se tudi sami spopadate z januarsko depresijo?

Niste prepričani, ali jo imate? No, pa poglejmo …

In smo tu. Začetek januarja je, naši računi so prazni, virusi in gripa trkajo na vrata, bolj okrogli smo, kot smo bili pred mesecem dni, in morda nas poleg tega čaka še okrevanje zaradi malo večje količine alkohola in cigaret. Da ne omenjamo dejstva, da moramo spet v službo.

Optical Express

Morda nas čaka še poln koš neopranega perila, v hladilniku je kaos, darilne in nakupovalne vrečke pa še vedno ležijo okrog vseh vogalov. Po vsem lesketanju in lučkah, božiču in vznemirjenju se počutimo malo prazno in do pomladi se nimamo ničesar več veseliti.

Tukaj je torej nekaj nasvetov, kako se spopasti z januarsko depresijo.

 1. Hrana za boljše razpoloženje
  – raziskave kažejo, da omega-3-maščobne kisline blokirajo citokin, ki povzroča slabo voljo. Jejte ribe, oreščke, tudi brokoli in zelje – vire folne kisline, ki prav tako vpliva na boljše razpoloženje.
 2. Pazite se prehlada, virusov in gripe – z njimi bo januar še slabši. Zdaj je pravi čas, da se oborožite z vitaminom C. Jejte pomaranče, pijte stisnjen pomarančni sok, privoščite si lahko celo malo pomarančne torte. Okrepite svojo odpornost in si roke umivajte še pogosteje kot sicer.
 3. Zajtrkujte – če spadate med tiste, ki bi se radi hitro znebili nekaj kilogramov, ki so jih pridobili čez praznike, imejte v mislih, da bo nizek krvni sladkor vplival tudi na vašo energijo in razpoloženje.
 4. Telovadite – če ste pridobili nekaj kilogramov, se jih boste najlažje znebili s telovadbo, med katero se sproščajo tudi endorfini, ki bodo izboljšali vaše razpoloženje. Če niste ljubitelj telovadbe v zaprtih prostorih, lahko pešačite, smučate, se sankate in uživate v drugih zimskih aktivnostih. Zagotovo se boste počutili bolje.
 5. Dobro se naspite – po mnenju strokovnjakov bi morali vsak dan spati od 7 do 8 ur. V posteljo se poskusite odpraviti vsak dan ob približno enaki uri in se ob približno enaki uri tudi zbuditi, da ponastavite svoj bioritem.
 6. Privoščite si masažo, pojdite v savno ali knjižnico, naredite si kopel

  Po stalnem druženju s prijatelji in družino čez praznike izkoristite januar zase in počnite to, kar imate najraje. Privoščite si masažo, pojdite v savno, na manikiro, preberite knjigo v svojem kotičku, uživajte v topli kopeli ob glasbi in soju sveč – v tistem, kar imate radi, in januarska depresija bo zagotovo minila prej kot bi sicer.

 7. Začnite razmišljati o dopustu in ga počasi začnite načrtovati – ni nujno, da gre za dolg poletni dopust. Načrtujete lahko tudi oddih v februarju. Preverite, katere filme predvajajo v kinu, ali pa pojdite v gledališče. Pomembno se je veseliti tega, kar vas čaka v naslednjih dneh in mesecih.
 8. Očistite hišo ali stanovanje – da, vemo, da to na prvi pogled ne zveni najbolje, a naj vam pojasnimo. Čiščenje ima lahko očiščevalen učinek. Znebite se vsega, kar že nekaj časa prestavljate z enega mesta na drugega, podarite oblačila, ki jih že dolgo ne nosite, spremenite razporeditev predmetov v domu (ne govorimo o prenovi). Vaš dom bo videti lepše in manj nagneten, vi pa se boste počutili bolje.
 9. Preživljajte čas na zunanji svetlobi – vemo, da vsi hodimo v službo, a poskusite si vsaj čez konec tedna vzeti čas za sprehod in preživite nekaj ur na prostem, saj je vzrok za januarsko depresijo tudi pomanjkanje dnevne svetlobe.
 10. Bodite prijazni do sebe – se krivite, ker nečesa niste uspeli narediti, ker niste uresničili lanskih novoletnih obljub ali kaj drugega? Pozabite na vse to in se osredotočite na majhne stvari, ki vas veselijo, in na vse dobro, kar ste naredili. Občasno si privoščite tisto, kar imate radi in v čemer uživate. Vse ostalo lahko počaka do februarja. Še čutite januarsko depresijo?

Preberite naslednje:
Je barva naših oči ovisna od našega razpoloženja?
Najboljše vaje za učvrstitev kože na obrazu
3 pravila, ki bodo izboljšala vaše življenje!

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts