Deset nasvetov za ohranitev dobrega vida in zdravih oči, če vsak dan delate z računalnikom

Kako ohraniti dober vid in zdrave oči?

Se sprašujete, kako ohraniti dober vid, ko pa ste cel dan pred računalnikom? Danes v službi skorajda vsi uporabljamo računalnik, zato je težava naprezanja oči zelo pogosta. Raziskave kažejo, da se utrujenost oči in drugi simptomi težav z vidom pojavijo pri več kot 50 % zaposlenih, ki med delovnim časom uporabljajo računalnik. Te težave se lahko odražajo kot telesna utrujenost, manjša produktivnost in več napak pri delu ali v blažji obliki, kot je trzanje očesa ali pordelost oči.

Optical Express

Upoštevajte teh deset enostavnih korakov in zmanjšali boste tveganje za utrujene oči ter druge pogoste simptome sindroma računalniškega vida:

 1. Naročite se na podroben pregled oči

Podroben pregled oči je najpomembnejši korak v sklopu preventive ali obravnavanja težav z računalniškim vidom. Uporabniki računalnika bi se morali očesnega pregleda udeležiti pred začetkom dela z računalnikom in nato vsako naslednje leto. Med pregledom zdravniku obvezno povejte, kako pogosto uporabljate računalnik doma in v službi. Izmerite, koliko so vaše oči oddaljene od računalniškega zaslona, da bo lahko zdravnik vaše oči testiral na tej oddaljenosti in vam povedal, kako dober je vaš vid.

Preberite tudi: Očesni pregled – kaj pričakovati?

 1. Zagotovite ustrezno svetlobo

Najpogostejši vzrok naprezanja oči je premočna svetloba, ki lahko izvira od zunaj (sončni žarki) ali znotraj (prekomerna notranja osvetlitev). Ko uporabljate računalnik, bi moral biti vaš prostor osvetljen približno tako kot večina pisarn. Zmanjšajte premočno zunanjo svetlobo z zavesami, roletami ali senčili. Ublažite notranjo osvetlitev s pomočjo manjših žarnic ali pa uporabite manj močne žarnice. Če imate možnost, postavite računalniški zaslon tako, da so okna ob njegovi strani, ne pa pred ali za njim. Številni uporabniki računalnika pravijo, da so njihove oči bolj spočite, če prostor ni osvetljen s fluorescentno svetlobo. Če imate možnost, takšne luči ugasnite in uporabite navadno talno luč, ki omogoča posredno osvetlitev z žarnico z žarilno nitjo ali halogeno žarnico.

 1. Zmanjšajte sijaj

Še en razlog za prekomerno naprezanje oči je lahko odsev na stenah, ostalih površinah in vašem računalniškem zaslonu. Kot smo že navedli, zasenčite okna. Če nosite očala, nosite takšna s slojem proti odsevom, saj ta zmanjša količino svetlobe, ki se odbija od sprednje in zadnje strani stekel vaših očal, s tem pa pripomore k ohranjanju zdravega vida.

 1. Uporabljajte kakovostnejši zaslon

Če tega še niste storili, zamenjajte svoj stari zaslon (CRT) z ravnim (LCD). LCD-zasloni so bolj zdravi za oči, običajno pa imajo tudi površino, ki zmanjša bleščanje. Stari CRT-zasloni lahko povzročijo opazno utripanje slike, kar vpliva na prekomerno naprezanje oči, tudi če je utripanje neopazno. Težave zaradi utripanja so še pogostejše, če je hitrost osveževanja zaslona manjša od 75 Hz. Če morate v službi delati s CRT-zaslonom, prilagodite nastavitve zaslona na največjo možno hitrost osveževanja. Izberite tudi dokaj velik zaslon (z vsaj 48 cm diagonale).

 1. Prilagodite nastavitve računalniškega zaslona

S prilagoditvijo nastavitev računalniškega zaslona se bodo oči manj utrudile, vaš dober vid pa ohranjen.

Svetloba ‒ prilagodite svetlobo zaslona tako, da bo približno enaka kot v vašem delovnem prostoru. Kot test poglejte ozadje te spletne strani. Če je videti kot vir svetlobe, je svetloba presvetla, če pa se vam zdi dolgočasno in sivo, je morda pretemna.

Velikost besedila in kontrast ‒ prilagodite velikost besedila in kontrast, posebej ko berete ali pišete dolga besedila. Na splošno so najboljša kombinacija za vaše oči črne črke na belem ozadju.

Temperatura barve ‒ gre za tehnični izraz, ki opisuje spekter vidne svetlobe, ki jo oddaja barvni zaslon. Svetlo modra barva ima kratko valovno dolžino vidne svetlobe in zahteva več naprezanja oči. V to skupino barv spadata tudi oranžna in rdeča. Zmanjšanje temperature barv na vašem zaslonu zmanjša količino modre svetlobe, ki jo oddaja barvni zaslon.

V nekaterih primerih je temperatura barve na računalniškem zaslonu prilagojena samodejno.

 1. Pogosteje mežikajte

Mežikanje je pri delu z računalnikom zelo pomembno, saj vlaži oči in jih ščiti pred razdraženostjo in suhostjo. Pri delu z računalnikom mežikamo redkeje, približno za 2/3 redkeje kot sicer, in celo ti mežiki so po raziskavah večinoma delni. Če dolgo ne mežikamo, solzni sloj hitreje izpari iz oči, kar povzroči suhe oči. Tudi suh zrak, ki je značilen za številne pisarniške prostore, povzroča hitrejše izparevanje solz in večje tveganje za težave zaradi suhih oči. Če ste opazili simptome suhih oči, se posvetujte z zdravnikom. Za zmanjšanje tveganja za suhe oči pri delu z računalnikom naredite naslednjo vajo: vsakih 20 minut počasi pomežiknite 10-krat. S tem boste vsakič znova navlažili svoje oči.

 1. Delajte vaje za oči

Še en razlog, zakaj se vaše oči med delom z računalnikom naprezajo, je utrujenost, ki jo povzroča fokusiranje. Da bi zmanjšali tveganje za utrujenost oči, umaknite pogled z računalnika vsaj vsakih 20 minut in ga za vsaj 20 sekund usmerite proti kakšnemu bolj oddaljenemu predmetu (naj bo oddaljen vsaj šest metrov). Pogled v daljavo sprosti mišice, ki so zadolžene za fokusiranje v očesu, in pomaga zmanjšati utrujenost.

Druga vaja je naslednja – od 10 do 15 sekund glejte oddaljen predmet, nato od 10 do 15 sekund glejte nekaj, kar je blizu vas, nato pa spet poglejte oddaljen predmet. Vajo ponovite približno desetkrat. Pomagala vam bo ohraniti fokusiranje po daljšem delu z računalnikom. Pri teh vajah ne pozabite tudi pogosto mežikati, da zmanjšate tveganje za suhe oči.

 1. Vzemite si odmor

Da zmanjšate tveganje za sindrom računalniškega vida in bolečine v vratu, hrbtu in ramenih, si v delovnem dnevu pogosto vzemite odmor. Med odmorom vstanite, se sprehodite ter pretegnite roke, noge, vrat, hrbet in ramena, da sprostite mišice.

 1. Prilagodite svoje delovno mesto

Če pogled nenehno usmerjate od zaslona k natisnjenim stranem na mizi, naprezate svoje oči. Da jih razbremenite, na zaslon namestite stojalo za papirje. Papirje na stojalu dovolj osvetlite. Če boste uporabljali namizno lučko, poskrbite, da vam ne bo svetila v oči ali proti zaslonu. Nepravilna drža med delom z računalnikom prav tako prispeva k nastanku sindroma računalniškega vida. Svoje delovno mesto in stol nastavite na potrebno višino.

Če je mogoče, si nabavite ergonomsko pohištvo, da boste lahko računalniški zaslon nastavili tako, da bo od vaših oči oddaljen od 50 do 60 cm. Središče vašega zaslona bi moralo biti od 10 do 15 stopinj pod vašimi očmi, saj takšen položaj omogoča tudi ugodnejši položaj vratu in glave.

 1. Razmislite o očalih za računalnik

Za kar največje udobje si priskrbite očala za delo z računalnikom. Dioptrija teh očal pokriva celotno delovno površino – bližino, oddaljenost od računalniškega zaslona in na primer oddaljenost od osebe, ki sedi na drugi strani mize. To je še posebej priporočljivo, če nosite kontaktne leče, saj lahko te med delom z računalnikom postanejo suhe in neudobne. Očala za računalnik so dobra izbira, če uporabljate bifokalne ali progresivne leče, saj tovrstne leče niso optimalne za takšno oddaljenost vaših oči od zaslona. Takšna očala imajo lahko sloje, ki oči ščitijo pred bleščanjem s površine zaslona, zaradi česar je slika videti mirnejša, delo je lažje in prijetnejše, vaše oči ostanejo zdrave, dober vid pa ohranjen.

Preberite naslednje:

Kako ublažiti pordelost oči? Deset nasvetov za bistre in bele oči!

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts