Dioptrija pri otrocih – je otrok kratkoviden?

Kratkovidnost ali miopijo je včasih pri mlajših otrocih, ki se jim zamegljen vid ne zdi nič nenavadnega, težko odkriti. Kratkovidnost se običajno razvije med puberteto in se lahko poslabša, dokler oko raste.

Optical Express

Kaj povzroča kratkovidnost pri otrocih?

Kratkovidnost pomeni nezmožnost videti oddaljene predmete. Očesno zrklo je nekoliko daljše kot običajno. Svetlobni žarki, ki omogočajo vidnost predmetov, se zberejo nekoliko pred točko na mrežnici, zaradi česar je predmet videti meglen.

Otroci nagnjenost k razvoju kratkovidnosti običajno podedujejo od staršev. Na napredovanje miopije pa lahko vpliva tudi način, kako oseba uporablja oči, na primer opravljanje natančnih nalog od blizu.

Kako lahko ugotovite, ali je otrok kratkoviden?

Simptomi se običajno odkrijejo v šoli, ko otrok težko bere s table. Prav tako se lahko pritožuje zaradi glavobolov, naprezanja oči in utrujenosti, ko se mora osredotočiti na nekaj, kar je oddaljeno več kot en meter.

Zaradi nezmožnosti jasnega prepoznavanja zelo oddaljenih predmetov se pritožujejo predvsem majhni otroci. Da bi otrok videl predmet jasneje, se včasih nagne naprej. Če se pritožuje zaradi katerega od omenjenih simptomov, ga naročite na pregled pri oftalmologu. Otroka naročite na pregled oči v prvem letu starosti, nato pri tretjem in nato vsaki dve leti, posebej če so kratkovidnost ali druga očesna stanja prisotna v družini.

Kako se kratkovidnost zdravi pri otrocih?

Kratkoviden otrok lahko nosi očala. Ko so otroci dovolj zreli za pravilno skrb kontaktnih leč, lahko nosijo tudi te. Običajno je pri tem pomembno, kako močno so starši vključeni v skrb za kontaktne leče. Oftalmologi otrokom redko priporočijo uporabo kontaktnih leč pred najstniškim obdobjem.

Je kratkovidnost mogoče preprečiti?

Ker je kratkovidnost običajno dedna, je ni mogoče povsem preprečiti, obstajajo pa ukrepi, s katerimi lahko zmanjšate njene učinke. Poskrbite, da se bo otrok udeležil pregleda pri zgodnji starosti, posebej če je stanje prisotno v družini. Če je otroku nekaj neprijetno početi ali težko gleda televizijo na običajni oddaljenosti, obstaja možnost, da se kratkovidnost razvija in da potrebuje pregled.

Leta 2012 so strokovnjaki z univerze v Bristolu in Cardiffu odkrili, da imajo 8- in 9-letni otroci, ki preživijo več časa na prostem, enkrat manjšo možnost za razvoj kratkovidnosti do 15. leta starosti.

Izpostavljenost večji količini svetlobe in zmanjšanje fokusa na bližnje predmete naj bi bila koristna za preprečevanje razvoja kratkovidnosti.

Preberite naslednje:
Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida
10 nasvetov za nakup otroških očal
10 NAJBOLJŠIH domačih pripravkov za sijoče oči
Kaj so očesne alergije in na kaj vse ste lahko alergični?
Kaj je kratkovidnost ali miopija? Vzroki, simptomi in zdravljenje
Kaj je laserska korekcija dioptrije?

 

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts