Kako ublažiti pordelost oči? Deset nasvetov za bistre in bele oči!

Beli del očesa se imenuje beločnica in njena barva veliko pove o našem zdravju. Zaradi rumenkastih ali pordelih oči smo pogosto videti bolj utrujeni in starejši, kot dejansko smo. Drugačna barva beločnic pa ne samo vpliva na naš videz, pač pa je lahko tudi znak zdravstvenih težav, povezanih z alergijami ali strupi v telesu, ali resnih težav, npr. težav z jetri. Svojim beločnicam lahko belo barvo povrnete na več načinov.

Optical Express

OpombaČe opazite velike spremembe, tj. če so vaše beločnice rdeče ali rumene, morate obiskati oftalmologa, ki vam bo pojasnil, kakšen je pravi vzrok drugačne barve vaših beločnic.

Metode za bele oči – povrnite svojim beločnicam belo barvo, sebi pa bolj svež in lepši videz.

 1. Uporabljajte kapljice za oči

Kapljice za oči lahko pomagajo pomiriti pordelost oči. Poleg odpravljanja pordelosti bodo kapljice oči še dodatno navlažile. Zadostuje, da si v razdraženo oko kanete od eno do dve kapljici. Zelo pomembno je, da kapljic, kot so kapljice znamke Visine, ne uporabljate prepogosto. Kapljice za oči so različne in izbira napačnih ima lahko posledice. Farmacevtu pojasnite, zakaj natančno jih potrebujete.

 1. Jejte sveže sadje in zelenjavo

Korenček, buče, limone in pomaranče vsebujejo vitamine in antioksidante, zaradi katerih boste imeli bele in bistre oči. Na oči prav tako pozitivno vpliva zelena in listnata zelenjava, kot sta špinača in ohrovt. Zaradi vsebnosti mineralov so koristni tudi oreščki.

Sadje, zelenjava in oreščki prispevajo tudi k razstrupljanju jeter. Bolj zdrava jetra bodo prispevala tudi k bolj belim očem. Če jetra vsebujejo veliko strupov, morda ne zmorejo učinkovito presnavljati hrane in vitaminov. Razstrupljanje lahko izvedete s sokom rdeče pese, ki ga spijete na prazen želodec, ali uživanjem korenčka in špinače.

 1. Zmanjšajte vnos sladkorja

Že dolgo je znano, da sladkor slabo vpliva na naše telo. Poskušajte ozavestiti, da je najboljša količina sladkorja manj sladkorja. Predvsem pazite, da hrane z veliko sladkorja ne boste jedli pred spanjem.

 1. Vsak dan spite od sedem do osem ur

Ko telo dobi dovolj spanca, so oči bolj naravno bele. Po celodnevnem gledanju v zaslon (televizijo, računalnik, mobitel), si je dobro oči spočiti. Če imate težave s spanjem, poskusite pred spanjem deset minut meditirati ali poslušati pomirjujočo glasbo.

 1. Pijte dovolj vode

Kristalne oči zahtevajo ustrezno količino zaužite količine. Voda ni pomembna samo za oči, ampak tudi za pravilno delovanje celotnega telesa. Priporoča se od osem do deset kozarcev vode na dan.

 1. Izogibajte se alkoholu in cigaretam

Alkohol in cigarete izsušijo telo in privedejo do dehidracije, zaradi česar so oči samodejno pordele.

 1. Pred zasloni preživite manj časa

Večina delovnih mest danes predpostavlja delo za računalnikom, kar pomeni, da pred zaslonom že samo v službi preživimo vsaj od sedem do osem ur. Če temu prištejemo še čas, ki ga porabimo za uporabo mobitela, lahko zelo hitro ugotovimo, da pred zasloni preživimo preveč časa.

 1. Ko ste zunaj, nosite sončna očala

Tudi UVA- in UVB-žarki lahko sčasoma poškodujejo oči, sončna svetloba pa lahko spremeni barvo beločnice. Sončna očala poskusite nositi čim pogosteje.

 1. Naročite se na celovit oftalmološki pregled

S celovitim oftalmološkim pregledom bo zdravnik ugotovil, ali so vaše oči zdrave in vid pravilen. Poleg dioptrije je mogoče odkriti tudi bolezni, ki najpogosteje žal nimajo nobenih simptomov. Ena od teh bolezni je tudi glavkom.

 1. Na oči si polagajte hladne obkladke

Takoj ko pride koža v stik z nečim hladnim, se njena zabuhlost zmanjša. Poleg tega lahko hladna voda prispeva k zmanjšanju pordelosti oči. Brisačko potopite v hladno vodo in jo dobro ožemite, zaprite oči in jo na očeh pustite od pet do deset minut. Po nekaj ponovitvah bi morala pordelost oči izginiti.

 Preberite naslednje: 

10 nasvetov, kako skrbeti za oči


Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts