Koordinacija oči – kako jo izboljšati?

Ko oči nimajo sposobnosti istočasne koordinacije, torej ko levo in desno oko ne moreta istočasno koordinirati očesnih mišic, lahko to privede do težav z vidom, kot je diplopija, in celo do glavobolov ter splošne telesne utrujenosti. Koordinacija oči se razvije, ni prirojena.

Optical Express

Kaj je koordinacija oči?

Koordinacija oči je sposobnost levega in desnega očesa, da istočasno izvajata enake gibe. Pri zdravih, normalnih očeh te konvergirajo (očesi se obračata drugo proti drugemu) pri osredotočanju na opazovani predmet. Če oči niso zmožne izvajati takšnih istočasnih gibov, govorimo o poslabšani koordinaciji očesnih mišic, ki jo lahko spremlja pomanjkanje fuzije. Levo in desno oko ustvarjata nekoliko drugačni (čeprav zelo podobni) sliki, ki ju možgani obdelajo in nato ustvarijo tridimenzionalno sliko. Fuzija je zato prav ta proces, v katerem možgani iz dveh različnih slik, tiste, ki jo ustvari levo, in tiste, ki jo ustvari desno oko, oblikujejo končno sliko, ki jo oseba vidi. Ko je koordinacija oči dobra in so oči usklajene, vidimo jasno.

Vzroki razvoja nezadostne koordinacije oči

Vzroki razvoja nezadostne koordinacije oči so nepopoln razvoj ostrine vida, nezadostna razvitost sposobnosti nadzora očesnih mišic, poškodbe oči in razne očesne nepravilnosti ali bolezni. Če stanje napreduje, se lahko zaradi slabše koordinacije očesa razvije diplopija (dvojna slika).

V tem procesu se drugo oko veliko bolj napreza, da bi se slika, ki jo vidimo, »poravnala«. Nezadostna koordinacija oči lahko privede tudi do simptomov lenega očesa, ki se imenuje ambliopija. Ostali simptomi so splošna telesna utrujenost, vrtoglavica, glavobol, razdražljivost ter slabša koncentracija.

Preberite naslednje:
Top 5 stvari, ki jih morate vedeti, če nosite očala ali leče
Ksantelazma – kaj je to, ali je nevarna in kako jo odstranimo?
Pazite na svoje oči – predstavljamo vam 10 preprostih nasvetov!
Najboljše vaje za učvrstitev kože na obrazu
Ali lahko po odpravi dioptrije ponovno nosim leče, če pride do poslabšanja vida?
Kako vidijo naši možgani?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts