Modrica na očesu – kaj je in kako jo zdravimo?

Modrica, hematom na očesu ali krvni strdek nastane, ko se tekočina nabere v tkivih, ki obdajajo oko. Najpogosteje je posledica travme ali poškodbe.

Optical Express

Kri in ostale tekočine z nabiranjem povzročajo oteklino in spremembo barve kože zaradi pokanja krvnih žil pod kožo. Kot tudi pri hematomih na drugih delih telesa je modrica na očesu najpogosteje posledica topega udarca, ki ni prebil površine kože. Kri, ki se izlije iz krvne žile, se zelo hitro strdi. Ta strdek (ali hematom) je v bistvu tujek v telesu. Modrica ali hematom je pravzaprav podkožna kapilarna krvavitev, pri kateri je količina krvi majhna in razširjena na dokaj veliki površini. Hematomi zato izginejo zelo hitro in na telesu ne pustijo sledi.

Koža na predelu očesne jamice je tanjša v primerjavi s kožo na drugih delih telesa, zato lahko tudi dokaj šibki udarci povzročijo znatne spremembe v barvi kože. Ker je tkivo na tem predelu dokaj mehko in nenapeto, lahko vsako nabiranje krvi in ostalih tekočin povzroči oteklino. Poleg zgoraj omenjenih topih udarcev je lahko modrica na očesu tudi posledica estetske operacije nosu ali oči, oralne kirurgije, vnetja sinusov ter nekaterih resnejših okužb, kot je celulitis. Ker med resnejše zaplete hematoma na očesu spadajo tudi krvavitve v notranjih plasteh očesa, je treba stanje nujno zdraviti, saj lahko povzroči povišan očesni tlak in izgubo vida.

V večini primerov hematom na očesu, tako kot večina drugih hematomov, ni nevaren in izgine sam od sebe v nekaj tednih. Težji primeri zahtevajo zdravniško pomoč in lahko povzročijo zaplete.

Sledi nekaj simptomov, pri katerih morate nujno poiskati zdravniško pomoč:

 • Kri, ki vam teče iz nosu ali ušes
 • Omotica in izguba zavesti
 • Bruhanje
 • Nezmožnost premikanja očesa
 • Huda bolečina ali glavobol
 • Modrice na obeh očesih
 • Znaki okužbe, kot sta povišana temperatura in pordelost
 • Velika oteklina ali oteklina, ki ni povezana s poškodbo

Modrica na očesu večinoma izgine sama od sebe, med okrevanjem pa lahko pride do sprememb v barvi, zato tudi vijoličasti, rumeni in zeleni odtenki niso nenavadni. Hladen obkladek pomaga odpraviti modrico, vendar na oko nikoli ne položite surovega mesa, saj lahko to poveča tveganje za okužbo. Analgetiki pomagajo zmanjšati bolečino, vendar se izogibajte aspirinu, ker vpliva na strjevanje krvi in lahko stanje poslabša. Hladne obkladke je treba uporabljati v razponu od 15 do 20 minut in jih na oko položiti vsako uro, saj bodo povzročili stiskanje krvnih žil in zmanjšali oteklino.

Za takšno poškodbo ali očesno stanje ni hitrega zdravila, vendar obstajajo postopki, ki lahko pospešijo okrevanje:

 • Hlajenje poškodovanega predela – prvih 24 ur po poškodbi se priporoča uporaba hladnega obkladka, ki krvne žile stisne in zmanjša oteklino. Obkladke je treba začeti uporabljati čim prej in pogosto v prvih 24 urah po poškodbi.
 • Gretje poškodovanega predela – po enem ali dveh dneh hlajenja je priporočljivo začeti uporabljati tople obkladke, vendar ne vročih. Z njimi boste izboljšali prekrvavitev in pospešili celjenje.
 • Masažatkivo okoli modrice je treba masirati, pri čemer pazite, da nikakor ne masirate same modrice. S tem boste zaradi aktiviranega limfnega sistema okoli modrice pospešili celjenje.
 • Ananas – to tropsko sadje vsebuje encime, ki zmanjšujejo vnetje in pospešujejo okrevanje.
 • Vitamin C – ta vitamin krepi krvne žile, zmanjšuje možnost njihovega pokanja po topih udarcih in hkrati pospeši okrevanje po takšnih poškodbah.

V večini primerov se pri zdravljenju modrice na očesu v enem tednu opazi viden napredek. Zelo pomembno je, da poškodovano oko zaščitite pred nadaljnjimi travmami in se izogibate športu ter na splošno vsem dejavnostim, ki bi lahko poslabšale poškodbo. Hematom se mora popolnoma zaceliti, preden nadaljujete z dejavnostmi, ki bi lahko bile nevarne. Oči morate zaščititi, pri dejavnostih, ki bi lahko bile nevarne, pa morate vedno nositi delovna zaščitna očala, športno zaščitno opremo in podobno.

Če se bolečina ali oteklina ne zmanjša v nekaj dneh ali se pojavijo motnje v vidnem polju, nujno obiščite zdravnika ali oftalmologa.

Preberite naslednje:
Ali se lahko z lasersko korekcijo vida odpravi starostna daljnovidnost (presbiopija)?
Nanokapljice – kapljice, ki popravijo vid
Kolobom – kaj je to?
Kako lahko podaljški za trepalnice poškodujejo vaš vid?
Kaj so vidne avre in skotomi?
Ptoza – povešenost zgornje veke
Otečene veke – vzroki in zdravljenje

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts