Pazite na svoje oči – predstavljamo vam 10 preprostih nasvetov!

Pazite na svoje oči! Teh 10 nasvetov vam bo pomagalo zaščititi svoje oči. Večina nas o svojem vidu ne razmišlja prav veliko, ampak predstavljajte si, da ne bi mogli videti svoje družine ali se gibati po lastni kuhinji. Svoje oči lahko zaščitite na več načinov. Dobro uravnotežena prehrana lahko na primer zaščiti vaše oči pred makularno degeneracijo, povezano s starostjo, ki je vodilni vzrok slepote pri starejših.

Optical Express

✔  Preverite ličila

Najbrž niste nikoli razmišljali o bakterijah v svoji maskari in drugih kozmetičnih izdelkih, vendar vedite, da bakterije obožujejo kozmetiko in lahko povzročijo očesne okužbe. Zdravstveni strokovnjaki svetujejo, da bi morali ličila zamenjati vsake tri mesece. Če dragih kozmetičnih izdelkov ne želite vsake tri mesece vreči v smeti, lahko z njimi ravnate podobno kot s hrano – pred uporabo jih povohajte. Če je maskari pretekel rok uporabe, bo smrdela kot pokvarjena riba.

✔  Jejte hrano, ki je barve sonca

Naj bo na vašem krožniku veliko rumene in oranžne hrane. Jajca ter veliko rumene in oranžne zelenjave, vključno s korenčkom in bučami, so dober vir zeaksantina in luteina. Te hranilne snovi pomagajo ščititi pred makularno degeneracijo, povezano s starostjo, ki je vodilni vzrok slepote pri starejših. Tudi zelena zelenjava, kot so ohrovt, zelje, špinača, brokoli in bučke, ugodno vpliva na zdravje oči.

✔  Otroke pošljite ven

Preživljanje časa v zaprtih prostorih ima lahko negativen vpliv na otroški vid in poveča tveganje za nastanek miopije (kratkovidnosti). Otroci danes preživijo premalo časa zunaj, kjer je svetloba naravna in obzorje širno. Študije so pokazale, da vsaka ura, preživeta zunaj, zmanjša tveganje za nastanek kratkovidnosti za 2 odstotka.

Dioptrija pri otrocih – je otrok kratkoviden?

✔  Naredite test za glavkom

Posvetujete se z vašim optometristom glede testa za to resno stanje. To bolezen, ki je vodilni vzrok slepote, povzroča povečan tlak v očesu. Zgodnja diagnoza lahko reši vaš vid, saj lahko kapljice za oči preprečijo poškodbe optičnega živca. Testiranje na dve leti se priporoča vsem, ki:

 • so starejši od 40 let,
  –imajo sorodnika z glavkomom,
  – so kratkovidni,
  – imajo sladkorno bolezen,
  – so afriško-karibskega porekla.

  Vzemite si odmor

Če vsak dan preživite več ur pred zaslonom in umetno svetlobo, imate več možnosti, da postanete kratkovidni. Redno si vzemite kratek odmor, pojdite proč od zaslona in se sprehodite po pisarni, saj boste s tem pomagali svojim očem in nogam. Če je možno, delovna opravila oblikujte tako, da boste za zaslonom preživeli manj časa. V času kosila obvezno zapustite pisarno.

  Nosite zaščitna očala

Ko ste v bazenu, lahko nosite očala, ki ščitijo vaše oči pred klorom v vodi. Kaj pa lahko storite v drugih primerih, ko so vaše oči izpostavljene nevarnosti? Če iverje, prah in drugi majhni delci vstopijo v vaše oči, lahko pride do abrazije roženice, ki lahko ogrozi vaš vid. Zaščitite oči med kolesarjenjem, izvajanjem opravil »naredi sam« in vrtnarjenjem.

  Hodite 40 minut

Če imate glavkom ali spadate v skupino z visokim tveganjem (če ima glavkom vaš sorodnik ali družinski član), lahko telesna dejavnost zmanjša simptome. Raziskave v zadnjih 20 letih so pokazale, da so ljudje z glavkomom, ki so 4-krat tedensko hodili 40 minut, zmanjšali očesni tlak za toliko, da so prenehali uporabljati zdravila.

Kako prepoznati povišan očesni tlak?

  Ne kadite

Kajenje škodi vašim očem in celotnemu telesu. Raziskovalci so našli povezavo med makularno degeneracijo, povezano s starostjo, in kajenjem. Kadilci so 4-krat bolj nagnjeni k razvoju makularne degeneracije kot nekadilci. Tveganje ni odpravljeno niti 10 let po opustitvi kajenja.

  Ohlajajte noge

Poskrbite, da odprtine, ki dovajajo hladen zrak v vaš avto, usmerite proti nogam, ne očem. Strokovnjaki opozarjajo, da suh zrak iz hladilnih naprav suši vaše oči, kar povzroča nelagodje in tveganje za nastanek očesnih okužb. Enako velja za hladilne naprave v drugih prostorih, posebej pisarnah. Preverite, kje sedite, in odprtine prilagodite, če je to mogoče.

✔  Jejte ribe in vlažite oči

Znanstvene raziskave so pokazale, da uživanje rib pomaga preprečiti sindrom suhega očesa. To neprijetno stanje, ki je pogostejše pri starejših, nastane, kadar oči ne proizvajajo dovolj solz ali pa te prehitro izhlapijo. To povzroči srbečico in pordelost, ki je lahko boleča. Raziskovalci s Harvarda so odkrili, da obstaja pri ljudeh, ki uživajo ribe z najmanj maščob in s tem tudi najmanj omega-3 maščobnih kislin, največje tveganje za sindrom suhega očesa. Če ne marate rib, lahko uživate prehrambne dodatke, ki so enako učinkoviti.

Vir: Reader’s Digest

Preberite naslednje:
10 nasvetov za zaščito vida
Očesni pregled – kaj pričakovati?
Najboljših sedem vitaminov za oči!
Barva oči razkriva nekaj vidikov osebnosti
Težave z vidom med nosečnostjo
Siva mrena (katarakta) – kdaj je najboljši čas za operacijo?
Vsakodnevne napake, ki se jim lahko izognete, da boste imeli bolj zdrave oči

 

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts