Poletna vročina – 7 preprostih načinov, kako poskrbeti za svoje telo

1. Prepoznajte znake

Najpomembneje je, da prepoznate znake, ki vam jih telo pošilja, ko se začne pregrevati. Otekanje sklepov, glavobol, šibkost, slabost, zmedenost ali utrujenost so znaki sončarice. Če imate te simptome, se ne zadržujte na soncu in telo čim prej ohladite, saj ste morda utrpeli vročinski udar. Simptomi se bodo pojavili prej, če ste aktivni na vročini in živite na območju, kjer visoke temperature niso običajne.

2. Če lahko, omejite čas, ki ga preživite na soncu

Med 10. in 14. uro preživite čim manj časa na soncu, saj so takrat temperature najvišje. Najbolje je, da se soncu izogibate do 16. ure. Če morate v tem času ven, se poskusite čim več zadrževati v senci in pijte veliko tekočine.

Optical Express

3. Pijte veliko in pogosto

Ne, ne govorimo o alkoholnih pijačah. Govorimo o hidrataciji organizma. Najboljša izbira je voda. Če pa te ni na voljo ali je ne marate, izberite ledeni čaj, pomarančni sok ali športni napitek. Pri vadbi na prostem vam priporočamo športni napitek, saj boste z njim nadomestili natrij, kalij in klorid, ki ste jih izgubili s potenjem. Vedno imejte s sabo plastenko s tekočino.

4. Ob visokih temperaturah se izogibajte vadbi na prostem

Poletna vročina ni primerna za vadbo na prostem. Telesne temperature ne poviša samo vadba, temveč tudi vročina. Vadba v vročini je stresna za mišice, saj več krvi kroži prek kože (namesto mišic), da bi se telo ohladilo. Manj krvi je v mišicah, hitreje bije srce. Da bi se izognili utrujenosti mišic, vadite zjutraj ali zvečer v zaprtem prostoru.

5. Zaščitite se

Ne glede na barvo polti morate svojo kožo zaščititi. Pri visokih temperaturah se nevarnost UV-žarkov poveča, zato uporabite ustrezen zaščitni faktor, da preprečite razvoj kožnega raka, temnih madežev in prezgodnjih gubic. Zanimivo je tudi to, da k temu, da vaše telo ostane hladnejše, prispeva tudi krema za sončenje.

6. Primerno se oblecite

To ne pomeni, da se morate odreči svojemu slogu, ampak da za sončne dni izberite prava oblačila. Nadenite si klobuk s širokimi krajci in oblecite zračna, kratka in lahka oblačila.

7. Ugotovite, kako se ohladiti, ko vam je prevroče

Poleg pitja vode in športnih napitkov se ob znakih sončarice umaknite v senco ali zaprt prostor. V takšnem primeru morate ohladiti svoje telo, si sleči nepotrebna oblačila ter si na vrat, zapestje, pod pazduhe in na obraz položiti hladne obkladke ali led.

Preberite nasljednje:
Ali bom imel po laserski odpravi dioptrije težave s suhim očesom?
Alergija – kako jo preprečiti in zdraviti?
Kaj narediti, ko se kontaktna leča zagozdi v očesu?
Pazite na svoje oči – predstavljamo vam 10 preprostih nasvetov!
10 mitov o kontaktnih lečah
Zakaj se barva oči včasih spremeni?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts