Poškodba oči v kuhinji – kako se jim izogniti?

Ocenjuje se, da se okrog 2,5 milijona poškodb oči zgodi doma, skoraj polovica poškodb oči pa se zgodi med vsakodnevnimi opravili, kot je kuhanje. Upoštevajte naslednje preproste nasvete za zaščito oči v kuhinji:

oči

Optical Express

Pri roki imejte zaščitna očala
Slednja niso primerna samo za tiste, ki delajo s težkim orodjem, svoje mesto imajo tudi v kuhinji. Vaše oči lahko zaščitijo med čiščenjem pečice z močnimi kemičnimi sredstvi ali med odmaševanjem odtoka. Prav tako vas bodo zaščitila pri pripravi hrane, ki lahko razdraži vaše oči, na primer čilijev.

Pogosto si umivajte roke
Če se oči dotikate z rokami po rezanju hrane, kot je čebula ali čili, si boste razdražili oči. Če si boste oči pozabili umiti pred odstranjevanjem leč, je lahko situacija še hujša, saj to privede do bolečin, pordelosti in solzenja. Ne pozabite si umiti rok in deske za rezanje hrane.

Seznanite se s prvo pomočjo za oči
Nesreče se dogajajo, možnost poškodb pa lahko zmanjšate, če se znate pravilno in hitro odzvati na poškodbe očesa.

Snovi, ki oči razdražijo
Oči takoj izperite. Uporabite tekočo vodo iz pipe ali tekočino za čiščenje leč. Mežikajte, da spodbudite solzenje.

Močne kemikalije
Oči izperite s hladno vodo ali raztopino za čiščenje leč. Pokličete lahko tudi svojega zdravnika ali obiščete urgenco. Med čakanjem oči izpirajte s kapljicami.

Udarec v oko
Ko gre za manjšo poškodbo očesa, nežno držite hladen obkladek čez poškodovano oko in pokličite svojega zdravnika. Če začne oko krvaveti ali opazite spremembe v vidu ali bolečino pri premikanju očesa, takoj obiščite zdravnika ali urgenco.

Tujek v očesu
Očesa nikakor ne mencajte. Povlecite zgornjo veko navzdol čez spodnjo in nekajkrat pomežiknite. Če to ne pomaga, poskusite oko izpirati z vodo ali raztopino za čiščenje leč. Če težave nikakor ne morete rešiti sami, obiščite zdravnika ali urgenco.
Z nekaj varnostnimi pravili se lahko izognete nesrečam in kuhanje spremenite v brezskrben užitek.

Modrica na očesu – kaj je in kako jo zdravimo?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts