Poškodbe oči v kuhinji – kako se jim izogniti?

Po ocenah naj bi se približno 2,5 milijona poškodb oči zgodilo v okolici doma. Skoraj polovica poškodb oči se zgodi med vsakodnevnimi opravili, kot je kuhanje.

Optical Express

Upoštevajte naslednje preproste nasvete za zaščito oči v kuhinji:

Pri roki imejte zaščitna očala

Takšna očala niso uporabna samo za tiste, ki delajo s težkim orodjem, temveč so lahko koristna tudi v kuhinji. Vaše oči lahko zaščitijo med čiščenjem pečice z močnimi kemičnimi sredstvi ali med odmaševanjem odtoka. Zaščitijo vas lahko tudi pred hrano, ki draži oči, kot so čiliji.

Pogosto si umivajte roke

Draženje oči lahko povzročite, če si po rezanju hrane, kot je čebula ali čili, z rokami mencate oči. Če si roke pozabite umiti pred odstranjevanjem leč, je lahko situacija še hujša, saj to privede do bolečin, pordelosti in solzenja. Ne pozabite si umiti rok in deske za rezanje hrane.

Seznanite se s prvo pomočjo za oči

Nesreča se lahko zgodi vsem. Možnost poškodb pa lahko zmanjšate, če veste, kako se pravilno in hitro odzvati na poškodbe oči.

Snovi, ki dražijo oči

Oči takoj izperite. Uporabite hladno vodo iz pipe ali tekočino za čiščenje leč. Z očmi mežikajte, da spodbudite solzenje.

Močne kemikalije

Oči izperite s hladno vodo ali raztopino za čiščenje leč. Pokličete lahko tudi zdravnika ali reševalno vozilo. Med čakanjem nanj oči izpirajte s kapljicami.

Udarec v oko

Če gre za manjšo poškodbo oči, si na poškodovano oko položite hladen obkladek in pokličite zdravnika. Če začne oko krvaveti ali opazite spremembe v vidu ali bolečino pri premikanju oči, se nemudoma oglasite pri zdravniku ali pokličite reševalno vozilo.

Tujek v očesu

Očesa pod nobenim pogojem ne mencajte. Zgornjo veko povlecite navzdol čez spodnjo in nekajkrat pomežiknite. Če to ne pomaga, poskusite oko izprati z vodo ali tekočino za leče.
Če težave nikakor ne morete rešiti, se oglasite pri zdravniku ali obiščite urgenco.

Z upoštevanjem nekaj varnostnih nasvetov se lahko izognete nesrečam in poskrbite, da bo kuhanje postalo in ostalo brezskrben užitek.

Preberite naslednje:
Pazite na svoje oči – predstavljamo vam 10 preprostih nasvetov!
Kaj je glavkom? Spoznajte vzroke, simptome in načine zdravljenja
Imate okrog oči bele pikice – milije? Preverite, kako se jih znebiti
Ali se z lasersko korekcijo vida lahko popravi kratkovidnost in daljnovidnost?
Kaj naše oči govorijo, ko lažemo in skrivamo čustva?
Temni kolobarji – 9 domačih pripravkov proti temnim kolobarjem okoli oči

 

 

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts