Sindrom računalniškega vida – kako računalniki vplivajo na vid?

Danes številni v službi preživijo veliko ur pred računalniškim zaslonom, kar povzroča naprezanje vida.

Sindrom računalniškega vida

Optical Express

Težave z vidom vključujejo velik razpon simptomov, vključno z naprezanjem in bolečinami v očeh. Raziskave kažejo, da ima takšne simptome med 50 in 90 % ljudi, ki delajo z računalnikom.

Odrasli ljudje, ki uporabljajo računalnik v službi, pa niso edini s sindromom računalniškega vida. Težave imajo prav tako otroci, ki preveč uporabljajo tablice ali računalnik, posebej če sta osvetlitev in položaj telesa nepravilna.

Kako računalniki vplivajo na vaš vid? 

Sindrom računalniškega vida (CVS) je podoben sindromu karpalnega kanala in ostalim poškodbam, ki jih povzročajo ponavljajoča dejanja v službi. Sindrom nastane, ker vaše oči sledijo enakemu vzorcu premikanja. Poslabša se lahko, če dlje časa izvajate enake gibe.

Ko delate z računalnikom, se morajo vaše oči ves čas fokusirati in refokusirati. Med branjem se premikajo naprej in nazaj. Morda morate gledati navzdol v papirje in nato med tipkanjem spet pogledati nazaj na računalnik. Vaše oči se odzivajo na predmete, da bi lahko vaši možgani obdelali to, kar gledate. Vse tovrstne naloge zahtevajo veliko naprezanja vaših očesnih mišic. Situacijo poslabša tudi dejstvo, da za razliko od papirjev ali knjig računalniki vključujejo kontrast, utripanje in bleščanje.

Če ste katero od težav že zaznali, imate verjetno težave in morate nositi očala, vendar jih ne nosite ali pa nosite očala z napačno dioptrijo. S staranjem postaja delo z računalnikom vse težje, saj leče postajajo manj prožne. Okrog 40. leta starosti se sposobnost fokusiranja na bližnje in bolj oddaljene predmete zmanjša (presbiopija).

Sindrom računalniškega vida – simptomi 

Da uporaba računalnika povzroča dolgoročno škodo očem, ni dokazano, a njegova vsakodnevna uporaba zagotovo vodi v naprezanje oči in povzroča občutek nelagodja.

Simptomi:

► zamegljen vid,
dvojni vid,
► suhe in pordele oči,
► razdražene oči,
► glavobol,
► bolečine v vratu in hrbtu.

Če glede teh težav ne boste ukrepali, lahko to vpliva tudi na kaj drugega, ne samo na vaš vid, med drugim na vašo delovno sposobnost.

Sindrom računalniškega vida – zdravljenje

Nekaj enostavnih sprememb na delovnem mestu lahko ublaži simptome in prepreči nastanek novih.

 Zmanjšajte bleščanje

Spremenite svetlobo v prostoru, da zmanjšate njen učinek na zaslon. Če svetloba od okna v bližini povzroča bleščanje, zaslon premaknite drugam. Kupite lahko tudi premično namizno lučko, ki bo svetlobo nad vašo delovno mizo enakomerno razporedila. Na zaslon lahko namestite tudi poseben filter.

 Preuredite delovno mizo

Najboljši položaj za vaš zaslon je malo nad ravnjo oči, približno od 50 do 70 cm proč od vašega obraza. Ob gledanju v zaslon ne bi smeli naprezati vratu ali oči. Tiskana gradiva, ki jih potrebujete pri delu, postavite navpično ob zaslon. Tako vam med delom ne bo treba ves čas spreminjati položaja oči navzgor in navzdol.

Spočijte si oči

Upoštevajte pravilo 20-20-20: pogled umaknite od zaslona vsakih 20 minut in 20 sekund glejte nekaj, kar je oddaljeno 20 čevljev (približno 6 metrov). Pogosto mežikajte, da navlažite oči. Če postanejo suhe, uporabite kapljice.

Prilagodite nastavitve

Če niste zadovoljni s tovarniškimi nastavitvami na računalniku, jih spremenite. Nastavljajte svetlobo, kontrast in velikost črk, dokler ne odkrijete, kaj vam najbolj ustreza.

Redno obiskujte zdravnika in mu opišite svoje težave z vidom. Morda vam bo predpisal očala ali leče. Zdravnik vam bo povedal, ali lahko med delom z računalnikom nosite običajna očala ali pa potrebujete posebna. Predpiše vam lahko monofokalne ali bifokalne leče ali zgolj nekoliko niansiran material, ki poveča kontrast in odpravi bleščanje. Na preglede naročajte tudi otroke. Poskrbite, da bodo računalniki, ki jih uporabljajo, dovolj oddaljeni in bo v njih nastavljena prava svetloba.

Preberite naslednje:

Kako ublažiti pordelost oči? Deset nasvetov za bistre in bele oči!

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts