Zaščita oči pozimi

Zaščita oči pozimi je zelo pomembna. Samo spomnite se, kako lahko zima vpliva na vaše telo – roke in noge postanejo hladne, ustnice in koža pa razpokane. In to je samo nekaj posledic suhega in hladnega zraka v tem delu leta.

Optical Express

Ko ste pozimi na prostem, hladen in suh zrak vpliva na izparevanje solznega sloja, ki čisti in vlaži oči. To povzroča draženje, »ščipanje« in pekoč občutek v očeh. Tudi v zaprtih prostorih se ne boste počutili veliko bolje, saj je v njih zrak zaradi ogrevanja pogosto suh. Med ukvarjanjem z zimskimi športi, kot je smučanje, ali pri delu na prostem, kot je metanje snega, lahko delci snega, ledu ali nečistoče vstopijo v vaše oči.

Zaščita oči pozimi je torej zelo pomembna, ni pa zapletena. Upoštevajte naslednje štiri preproste korake:

Pri roki imejte sončna očala

Ne, vaša sončna očala niso rezervirana samo za poletje. Tudi v oblačnih dneh lahko UV-žarki vstopijo v vaše oči. V primeru snega se lahko UV-žarki celo odbijejo od njega in vstopijo v vaše oči ter povzročijo težave zaradi močnih odbojev. UV-žarki lahko privedejo tudi do veliko resnejših težav, kot je katarakta ali makularna degeneracija. Prepričajte se, da vaša sončna očala blokirajo od 99 do 100 % UVA- in UVB-žarkov, da bo vaš vid povsem zaščiten.

Nosite zaščitna očala

Ste navdušeni nad zimskimi športi? Pri sodelovanju v aktivnostih, kot sta smučanje in deskanje na snegu, nosite zaščitna očala, ki blokirajo UV-žarke, da vas sonce ne bo zaslepilo. Očala vas bodo zaščitila tudi pred delci ledu in snega, ki vam lahko padejo v oči.

V vlažilec zraka vstavite zračni filter

Vlažilci zraka so koristni, saj ohranjajo kožo in oči dovolj vlažne med preživljanjem časa v zaprtih prostorih. Z njihovo uporabo si boste manj mencali oči in s tem zmanjšali možnost poškodbe zunanjih slojev oči. Če se razvije sindrom suhega očesa, za vlaženje uporabite očesne kapljice, kot so umetne solze.

Jejte zdravo

Nizke temperature so popolne za prigrizke vseh vrst, zato za ohranitev zdravih oči (in ostalih delov telesa) celo leto jejte hrano, bogato s hranljivimi snovmi.

K ohranjanju zdravja lahko prispevajo tudi multivitamini ter hrana, ki vsebuje veliko antioksidantov (vključno s sadjem in zelenjavo, posebej zeleno zelenjavo, kot sta špinača in ohrovt) ter beta karotena (kot je korenček).

Štiri najpogostejše težave z očmi pozimi

Težava št. 1: suhe oči

 • Nizke temperature in veter lahko izsušijo vaše oči, poleg tega lahko te v nekaterih primerih proizvedejo premalo solz, da bi ostale vlažne. Zaradi ogrevanja in zaprtih oken se zmanjša tudi vlažnost v vašem domu in pisarni.

Kaj narediti?

 • Ko ste zunaj, posebej če je vetrovno ali se ukvarjate s športom, kot sta smučanje in drsanje, zaščitite oči z očali.
 • Priskrbite si vlažilec zraka, da navlažite zrak v prostorih, kar vam bo koristilo tudi takrat, ko boste prehlajeni. Vlažen zrak namreč vašim sinusom pomaga, da se ne izsušijo.
 • Povečajte vnos omega-3-maščobnih kislin, ki prispevajo k proizvodnji solz.
 • Hidrirajte se in po možnosti dodatno povečajte vnos tekočine (juhe so odlična zimska hrana, ki vas bo hkrati tudi pogrela), da ohranite oči vlažne.
 • Uporabljajte kapljice za oči, ki vam jih je priporočil zdravnik.
 • Zavedajte se, da lahko na vlažnost oči vplivajo tudi določena zdravila, ki jih morda jemljete, kot so antihistaminiki, uspavalne, protibolečinske in druge tablete.

Težava št. 2: prekomerno solzenje oči

 • Nekaterim ljudem se pri nizkih temperaturah in vetru oči solzijo bolj, ne manj. To postane neprijetno, ko se vid zaradi solz zamegli.

Kaj narediti?

 • Tako kot v primeru solznih oči jih tudi v tem zaščitite s sončnimi ali zaščitnimi očali.
 • Za brisanje solznih oči uporabljajte čisto tkanino in robčke, da zmanjšate širjenje mikrobov, ki bi lahko privedli do prehlada in okužb.

Težava št. 3: rdeče in otekle oči 

 • Če so vaše oči rdeče in otekle, so vzrok za to lahko zožene krvne žile na predelu okrog oči. To lahko povzroči tudi krče v vekah, prekomerno solzenje in zamegljen vid.

Kaj narediti?

 • Nosite sončna ali zaščitna očala, ki bodo vaše oči zaščitila tudi pred UV-sevanjem. To je še pomembnejše pozimi, ko se svetloba odbija od snega in ledu ter lahko povzroči vnetje roženice.

Težava št. 4: pekoč občutek v očeh 

 • V izjemno hladnih in vetrovnih pogojih ne držite oči odprtih na silo, saj lahko roženica dobesedno zmrzne. To je lahko zelo boleče in povzroči zamegljen vid, občutljivost na svetlobo in napetost v vekah.

Kaj narediti?

 • Nosite sončna ali zaščitna očala, da svoje oči zaščitite pred ekstremnim mrazom.
 • Če čutite v očeh močno bolečino ali je prisoten pekoč občutek, se posvetujte z zdravnikom.

Zaščita oči pozimi je enostavna naloga, le izvesti jo je treba. Varujte svoje oči.

Preberite naslednje:
Vodič za pravilno vzdrževanje očal
Kaj narediti, če pride do alergijske reakcije na kremo za okrog oči?
Razdraženost oči – kaj jo povzroča in kako se ji izogniti?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts