Zaščita otroških oči v poletnih mesecih

Poletje je tu in čas je za družinsko zabavo na soncu! V poletnih mesecih veliko družin uživa na bazenu ali ob morju, kolesarijo, se zabavajo v poletnih športih, piknikih v parkih in ostalih prijetnih aktivnostih. Žal pa velika večina teh aktivnosti na prostem vodi do povečane izpostavljenosti sončnim UV-žarkom, ki so za oči škodljivi.

Optical Express

Zaščita otroških oči v poletnih mesecih

Ker nas proizvajalci zaščitnih krem neprestano opozarjajo na zaščito naše kože pred škodljivimi UV-žarki, je to običajno tudi prva stvar, ki jo naredimo, da bi varno uživali v aktivnostih na prostem. Številni pa (vključno z nekaterimi zelo odgovornimi starši) pred UV-žarki pozabijo zaščititi svoje oči in oči svojih otrok. Včasih pozabimo, da so naše oči enako občutljive na poškodbe, ki jih povzroča sonce, kot je naša koža. To dejstvo je še posebej pomembno, ko gre za otroke. Raziskave namreč kažejo, da otroške leče prepustijo do 70 % več UV-žarkov kot odrasle. To nujno vodi do sklepa, da je nezadostna zaščita oči pri aktivnostih na prostem škodljiva in lahko povzroči bolezni oči v odrasli dobi. Bolezni oči, kot so katarakta in makularne degeneracije, se lahko pojavijo kot posledica otrokove prekomerne izpostavljenosti soncu brez zaščite.

Vendar ne skrbite. Dobra novica je, da obstajajo preprosti zaščitni ukrepi, ki jih lahko izvedete za zaščito oči svojega otroka pred soncem. Nošenje kape ali klobuka in kakovostnih sončnih očal lahko zmanjša možnost razvoja bolezni oči, povezanih s soncem. Prav tako so danes na voljo sončna očala za novorojenčke, manjše otroke in najstnike. Strokovnjaki priporočajo nošenje kape in sončnih očal.

Čeprav vse skupaj zveni zelo očitno, pa je presenetljivo, koliko ljudi pozabi ali zanika pomembnost teh ukrepov, ko gre za zaščito oči pred soncem. Ne pozabite, da so vaše oči enako pomembne kot koža in da je zaščita otroških oči izjemno pomembna. S temi preventivnimi ukrepi lahko svojega otroka zaščitite pred kasnejšimi težavami. Če bomo otroke že od majhnih nog učili, da morajo zaščititi svoje oči, bomo prispevali k njihovemu trenutnemu zdravju in jim hkrati privzgojili dragocene navade, ki jim bodo pomagale tudi v prihodnosti.

 

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts