10 nasvetov za nakup otroških očal

Če iščete prava očala za svojega otroka, verjetno veste, kako vas lahko izbiranje zbega. Ugotoviti morate namreč, katera očala bo vaš otrok sploh hotel nositi in katera bodo dovolj dolgo zdržala.

Večina otrok, ki morajo nositi očala, je običajno kratkovidnih ali daljnovidnih. Glede na stopnjo korekcije vida bo zdravnik otroku predpisal, ali mora očala nositi ves dan ali samo občasno.

Optical Express

Nekateri otroci jih morajo namreč nositi ves dan, medtem ko jih drugi lahko po šolskih aktivnostih odložijo. Včasih okvirje za očala priporoči zdravnik, najpogosteje pa bo to odločitev prepustil vam, vašemu otroku in optiku, ki vam bo pomagal pri izbiri.

V nadaljevanju je naštetih 10 dejstev, ki jih lahko upoštevate pri nakupu otroških očal:

 1. Debelina stekel

Pri izbiri očal morate vedno v prvi vrsti upoštevati predpisani recept. Preden začnete izbirati okvirje, se glede debeline stekel posvetujte z optikom.

Če so stekla močna in obstaja večja verjetnost, da bodo debelejša, je pomembno, da so okvirji dovolj majhni, da zmanjšajo debelino stekel. Manjša stekla imajo prav tako manj aberacij višjega reda na robovih kot večja stekla iz istega materiala, kar pomeni manjše tveganje za zamegljen pogled ali slab periferni vid.

 1. Moda

Večino otrok bodo zaradi nošenja očal, zlasti ko si jih bodo nadeli prvič, vsaj malo zafrkavali, ne glede na to, ali jih bodo nosili ves dan ali samo občasno. Prav zato je zelo pomembno, da ne izberete okvirjev, ki so morda premalo modni. Prav tako bi morali svojega otroka odvrniti od izbire predragih ali neprimernih očal.

Upoštevajte, da je glavni cilj otroka prepričati, da bo očala nosil.

 1. Plastika ali kovina?

Okvirji otroških očal so izdelani iz plastike ali kovine, številni pa so izdelani kot kopija univerzalnih očal za odrasle. Otrokom je takšen slog običajno všeč, saj so videti bolj odraslo. Ni neobičajno, da si otroci želijo očal, ki so videti popolnoma enako kot očala staršev.

V preteklosti so bili plastični okvirji za otroke boljša izbira, saj naj bi bili trpežnejši, očala naj bi se težje zvila ali zlomila in takšni okvirji naj bi bili tudi lažji in cenejši.

Danes proizvajalci proizvajajo kovinske okvirje z enakimi lastnostmi. Kovinski okvirji se zelo razlikujejo, zato se glede izbire okvirjev, ki bi bili najboljši za vašega otroka, na podlagi prejšnjih izkušenj posvetujte z optikom.

Če je vaš otrok občutljiv na določene snovi, se pozanimajte tudi glede hipoalergijskih materialov. Nekateri ljudje so na primer alergični na legure iz niklja.

 1. Primernost nosnika očal

Ena od stvari, ki otežuje izbiro pravih okvirjev za vašega otroka, je dejstvo, da njegov nos še ni v celoti razvit, zaradi česar plastična očala drsijo po nosu navzdol. Kovinski okvirji imajo običajno prilagodljive blazinice, ki se prilegajo vsakemu nosu.

Številni proizvajalci plastičnih okvirjev se zavedajo te težave in izdelujejo nosnike, ki ustrezajo majhnim nosovom.

Vsak posamezen okvir je treba oceniti in ugotoviti, ali ustreza nosu. Če je med nosnikom na okvirju in nosom vrzel, bodo očala zaradi teže stekel drsela ne glede na to, kako ustrezno so okvirji videti pred vstavljanjem stekel.

 1. Ustrezne priponke

Priponke, ki se ovijejo okrog celotnega zadnjega dela uhlja, preprečujejo drsenje očal ali padec očal z otrokovega obraza. Običajno so na voljo na kovinskih okvirjih in zelo majhnim otrokom izjemno pomagajo ohraniti očala na mestu.

Druga možnost je vrvica za okrog glave.

Očala s priponkami in vrvico niso dobra izbira za tiste, ki očala nosijo samo občasno, saj jih zato težje nameščajo in snemajo. Za tiste, ki očala nosijo občasno, je najboljše, da nosijo očala z normalno rahlo zaobljenimi konci očal okrog uhljev.

 1. Vrvice za očala

Dobro je, da otroci nosijo očala z vrvico, saj niso vedno pozorni na to, kje pustijo svoja očala, vrvice pa lahko preprečijo tudi potrebo po stalnem nameščanju in draga popravila. Prav tako so uporabne, če vaš otrok z očali zaspi. Vrvice se priporočajo za manjše otroke, ki se včasih spozabijo med igro.

 1. Material stekel

Ko ste se z otrokom dogovorili, katera očala boste kupili, je na vrsti izbira stekel.

Otroška stekla morajo biti izdelana iz polikarbonata ali trivexa. Oba sta veliko odpornejša kot drugi materiali, kar poveča varnost.

Stekla iz polikarbonata in trivexa so prav tako lažja od običajnih plastičnih, zaradi česar je nošenje očal udobnejše, zlasti pri močnejših dioptrijah.

Njihova prednost je tudi vgrajena UV-zaščita in zaščita pred praskami.

Cena polikarbonatnih stekel je podobna ceni običajnih plastičnih stekel z UV-zaščito in slojem, ki očala ščiti pred praskami. Poleg tega so takšna stekla za otroke tudi varnejša.

Stekla iz trivexa lahko stanejo malo več kot polikarbonatna.

Steklo je najslabši material za stekla vašega otroka, saj se lahko razbije in tako predstavlja nevarnost za oči vašega otroka. Stekla so tudi veliko težja in zato neprijetna za nošenje.

 1. Športna očala

Polikarbonat je zelo varen material za stekla.

Čeprav gre za material, ki se uporablja za športna očala, pa običajni okvirji ne zagotavljajo zadostne zaščite pred velikimi predmeti, kot je žoga.

Če vaš otrok sodeluje v športnih dejavnostih, bodo športna očala s polikarbonatnimi stekli najboljša zaščita pred poškodbami oči.

Za optimalno zaščito morajo športna očala ustrezati otroku, zato se pred izbiro posvetujte z zdravnikom.

 1. Garancija

Številni prodajalci zagotavljajo garancijo, da lahko v primeru poškodbe okvirjev ali stekel očala zamenjajo ali popravijo. Razmislite o nakupu očal z garancijo, zlasti če je vaš otrok majhen ali očala nosi prvič.

 1. Rezervna očala

Kadar gre za otroke, je dobro, da imajo še ena, nadomestna očala. To je zelo pomembno, če ima otrok veliko dioptrijo in brez očal ne more funkcionirati.

Vprašajte optika, ali ponujajo za drugi par očal popust – običajno ga, če drugi par očal naročite takrat kot prvega. V nekaterih primerih lahko športna očala uporabite kot rezervna. Če se dioptrija vašega otroka ni veliko spremenila, za vsak primer prejšnja očala varno shranite.

Če vaš otrok nosi očala ves čas (tudi v notranjih prostorih), razmislite o fotokromatskih steklih ali sončnih očalih na recept, ki zmanjšajo bleščanje, povečajo udobje in zagotovijo stoodstotno zaščito pred škodljivimi UV-žarki.

Za zmanjšanje stroškov vprašajte optika, če lahko stekla otrokovih prejšnjih očal pobarvajo, da bi jih lahko uporabili za sončna očala.

Če je dioptrija skoraj enaka kot prejšnja, je to dober način za naročanje novega para sončnih očal z dioptrijo.

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts