9 zelo dobrih razlogov za nošenje sončnih očal

Sončna očala so priljubljen modni dodatek. Številni jih pogosto izberejo glede na videz, pri tem pa pozabljajo, da je njihovo nošenje tudi koristno. Predstavljamo 9 razlogov, zakaj je dobro imeti sončna očala pri roki tako poleti kot pozimi.

Optical Express

Zaščitite se pred kožnim rakom

Koža okrog vaših oči je zelo občutljiva na delovanje UV-sevanja med izpostavljenostjo soncu. Deset odstotkov kožnega raka se razvije na predelu okrog oči in vekah. Čeprav je malo primerov smrtno nevarnih, lahko izpostavljenost soncu resno poškoduje tkivo in povzroči slepoto. Nadenite si sončna očala!

Zaščitite svoje oči pred UV-sevanjem

Od katarakte do makularne degeneracije – pomembno je, da pred škodljivimi UV-žarki zaščitite mrežnico, leče in ostale dele oči. Študija iz leta 2014, objavljena v strokovni reviji The Journal of Biological Chemistry, dokazuje, da sončni žarki povečujejo oksidativni stres, ki spodbuja razvoj katarakte.

Znanstveniki menijo, da naravni antioksidanti v očeh zagotavljajo premalo zaščite proti UV-žarkom, zato poudarjajo, kako pomembno je nositi sončna očala. Sončna očala, ki ustavijo UV-žarke, so optimalna. Ko jih kupujete, bodite pozorni na to, da ta ustavijo 99–100 % UVA- in UVB-žarkov.

Zaščitite svoje oči pred ostalimi dejavniki

Čeprav se na očala spomnimo predvsem ob sončnih dneh, je lahko sneg za vaše oči veliko nevarnejši, saj odbije 80 % UV-žarkov (snežna slepota). To začasno izgubo vida povzroči poškodba roženice. Sončna očala bodo vaše oči zaščitila tudi pred vetrom ali peskom ter zmanjšala možnost za razvoj sindroma suhega očesa.

Ustavite glavobole in migrene

Tistim, ki imajo težave s pogostimi migrenami, priporočamo, da so pozorni na posamezne znake, ki jih povzročajo. Čeprav se migrena pri nekaterih pojavi zaradi stresa ali dehidracije, je pri številnih njen povzročitelj prav močna svetloba. Če v skupino slednjih spadate tudi sami, izberite barvne leče, na primer očala z modrimi lečami.

Ta vrsta sončnih očal zmanjša učinke svetlobe ali vzorce, ki spodbudijo nastanek te vrste migrene. Sončna očala z barvnimi lečami naj bi na podlagi načina, na katerega možgani dojemajo barve, zmanjšala hiperaktivnost. Ker je vsak posameznik unikaten, vam lahko vaš optometrist pomaga poiskati najboljšo barvo za vaše potrebe.

Vozite varno

Vožnja je predvsem samodejni postopek, o katerem ne razmišljamo veliko. Zaradi številnih vsakoletnih usodnih nesreč je pomembno, da se vsakič, ko sedete za volan, zavedate, da vaše oči prevzemajo veliko odgovornost. Vlažne, bleščeče ceste in zaslepljujoče sonce lahko zmanjšajo vašo sposobnost vida. V takšnih primerih so vam lahko v pomoč polarizirana očala.

Zmanjšajte število gubic

Kot smo že navedli, je koža okrog oči zelo tanka in občutljiva. Sončna očala ne ščitijo kože okrog vaših oči samo pred poškodbami kolagena in prostih radikalov, temveč se borijo tudi proti gubam. Postavite se pred ogledalo in se pretvarjajte, da škilite, kot bi ob izpostavljenosti soncu. Po daljši izpostavljenosti soncu bodo te gube vse vidnejše.

Ublažite učinek pri premagovanju utrujenosti zaradi časovne razlike

Raziskovalci priporočajo, da potniki ob premagovanju daljših razdalj nosijo sončna očala za lažje premagovanje utrujenosti, ki jo povzroča časovna razlika. Zaradi spreminjanja vzorcev svetlobe, ki ste jim izpostavljeni, se lahko z nošenjem sončnih očal lažje prilagodite novemu časovnemu pasu,

Bodite vzor

Na podlagi raziskave, ki jo je izvedel svet Vision Council of America, ima ali nosi sončna očala samo 50 % otrok. Čeprav se odrasli tega ne zavedajo, so otrokove leče veliko občutljivejše, zaradi česar so bolj izpostavljene poškodbam, ki jih povzroča UV-sevanje. Prav tako se 80 % časa izpostavljenosti soncu zgodi pred 18. letom.

Popolna izbira za zunanje aktivnosti

Če boste kupili polarizirana očala, boste veliko bolj uživali v zunanjih aktivnostih, kot so planinarjenje, kampiranje ali ribolov. Seveda boste s tem tudi zaščitili svoje oči, vendar boste hkrati še bolj uživali v prizorih in barvah. Če na primer planinarite, boste želeli videti okolico čim bolj bistro in jasno in izboljšati to, kar počnete, in tudi celotno doživetje.

Preberite naslednje:

Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts