Kakšna očala so primerna za kratkovidnost in kakšna za daljnovidnost?

Očala so običajno sredstvo za korekcijo vida in nešteto ljudi jih za izboljšanje vida nosi vsak dan. Daljnovidnost in kratkovidnost sta dve pogosti težavi, in če želimo popraviti svoj vid, morajo biti naša očala tudi ustrezno prilagojena.

Optical Express

Katera očala so najboljša za daljnovidnost?

Hipermetropija ali daljnovidnost je pogosta težava, ki prizadene od 5 do 10 % ljudi. Pogosteje se pojavi pri osebah, katerih starši so daljnovidni, lahko pa se pojavi tudi sicer. Pojavi se, ko je v očesu prisotna refrakcijska napaka, kar pomeni, da oko nepravilno zbira žarke svetlobe, zaradi česar svetloba ne pripotuje do mrežnice tako kot bi morala. Pri daljnovidnosti se žarki svetlobe zbirajo za mrežnico, ne pa na sami mrežnici, zaradi česar je predmet, ki se nahaja blizu, zamegljen, tisti na večji oddaljenosti pa dobro viden. Na začetku se oko poskuša prilagoditi. To lahko sčasoma privede do bolečin in glavobolov, ki so očiten znak, da obstajajo težave z vidom. Čeprav tega stanja ni mogoče preprečiti, ga je mogoče zdraviti. Očala so pri tem zelo preprosta, varna in poceni izbira.

Korekcijska očala za daljnovidnost imajo konveksne leče in predznak plus (+) ter popravljajo vid tako, da rahlo ukrivljajo žarke svetlobe navznoter, da bi se ti fokusirali na pravem mestu na mrežnici. Stopnja dioptrije se glede na osebo razlikuje, za njeno določitev pa zadostujeta usposobljeni optometrist in pregled oči. Danes so očala na voljo s širokim razponom okvirjem, ki ustrezajo vsem slogom in možnostim.

Katera očala so najboljša za kratkovidnost?

Miopija ali kratkovidnost je obratna težava od daljnovidnosti. Ženske imajo v povprečju miopijo pogosteje kot moški, stanje pa prizadene približno 25 % ljudi. Posamezniki, katerih starši imajo miopijo, imajo večjo možnost, da bodo miopijo imeli tudi sami. Pojav se običajno razvije med 8. in 12. letom in se lahko v najstniških letih in pozneje še poslabša.

Refrakcijska napaka, ki povzroči miopijo, nastane, ko se žarki svetlobe ne ukrivljajo tako, da bi lahko pripotovali do mrežnice, temveč se fokusirajo pred njo. Vzrok za to je predolgo zrklo ali preveč ukrivljena roženica. Kratkovidne osebe brez težav vidijo predmete, ki so blizu, težko pa vidijo bolj oddaljene predmete.

S korekcijskimi očali je to težavo mogoče odpraviti zelo hitro in enostavno. Očala imajo konkavne leče s predznakom minus (–). Zaradi tega se žarki svetlobe ukrivljajo nekoliko navzven, in tako mrežnico dosežejo na pravem mestu.

Za določitev točne dioptrije je potrebno testiranje vida. Če se odkrijejo težave z vidom, je pomembno vid testirati tudi pozneje. Večina strokovnjakov priporoča kontrolni pregled vsaj vsaki dve leti, a če opazite kakršne koli spremembe v vidu, se na pregled naročite takoj. Tako kot pri korekcijskih očalih za daljnovidnost, je tudi pri korekcijskih očalih za kratkovidnost na voljo veliko možnosti in okvirjev za vsak slog in žep.

Večina strokovnjakov priporoča kontrolni pregled vsaj vsaki dve leti.

Kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem je mogoče korigirati tudi z lasersko korekcijo vida. Preberite več o laserski korekciji vida.

Preberite naslednje:
Ali je lasersko odstranjevanje dioptrije varen poseg?
Kako poteka lasersko odstranjevanje dioptrije?
Ali se po laserski korekciji vida dioptrija vrne?
Ali bom imel po laserski odpravi dioptrije težave s suhim očesom?
Kaj je laserska korekcija dioptrije?
Ali bom imel po laserskem odstranjevanju dioptrije težave z nočnim vidom?
Ali laserska korekcija vida boli?
Laserska korekcija vida v vodilnih evropskih klinikah
Clive Russell, zvezda serije »Igra prestolov«, je v Optical Expressu opravil poseg z vstavitvijo leč

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts