Kakšna očala pristajajo vašemu obrazu? Preverite!

Kakšna očala

Pri izbiri očal bi morali upoštevati naslednje:

★ očala bi morala izpostaviti vaše pozitivne lastnosti (npr. izbira modrega okvirja, ki bo poudaril vaše modre oči);
★ okvir očal bi moral biti v kontrastu z obliko vašega obraza;
velikost okvirjev mora ustrezati vašemu obrazu.

Optical Express

Ker je obraz kombinacija oblik in vogalov, obstaja sedem osnovnih linij obraza: okrogel, ovalen, podolgovat, trikoten z osnovo navzdol, trikoten z osnovo navzgor, diamanten in kvadraten. Sledi podrobnejši opis teh oblik in smernice za izbiro najboljših okvirjev za vsako od njih. Vaša nova očala vam lahko pomaga izbrati dober optik.

 Ovalna oblika

Ovalni obraz velja za popolnega, saj so njegova razmerja skladna. Da ohranite ovalno uravnoteženost, izberite okvirje, ki so široki toliko (ali bolj) kot najširši del obraza. Dobra izbira bodo tudi okvirji oblike oreha, ki niso preveč globoki ali široki.

 Trikotna oblika z osnovo navzgor

Pri tej obliki obraza je zgornji del obraza zelo širok, spodnji pa zelo ozek. Da zmanjšate širino zgornjega dela obraza, si poskusite nadeti okvirje, ki so širši proti dnu ali so nežnih barv oziroma očala brez okvirjev (ki zagotovijo učinek lahkotnosti).

◑ Podolgovata oblika

Podolgovat obraz je daljši z izraženo linijo brade, včasih tudi daljšim nosom. Da bi bil podolgovat obraz videti krajši in skladnejši, poskusite nadeti okvirje, ki gredo bolj v globino kot širino, ali očala z nizkim mostom, da skrajšate nos.

 Kvadratna oblika

Obraz kvadratne oblike ima močno linijo brade in široko čelo, širina in dolžina pa sta v enakem razmerju. Da bi bil kvadraten obraz videti daljši in mehkejši, poskusite z ožjimi okvirji, okvirji, ki gredo bolj v širino kot globino, ali ovalnimi z ožjimi razmerji.

 Diamantna oblika

Diamantna oblika obraza je ožja v liniji oči in brade in ima izražene lične kosti, ki so lahko videti visoko in dramatično. To je najredkejša oblika obraza. Da poudarite oči in zmehčate ličnice, preizkusite okvirje, ki imajo izraženo linijo obrvi, očala brez okvirjev, ovalne ali mačkaste okvirje.

 Okrogla oblika

Okrogel obraz ima oble linije enake dolžine in širine, brez vogalov. Da bi bil okrogel obraz videti daljši in ožji, preizkusite ožje kvadratne okvirje, da podaljšate obraz, očala z jasnim mostom, da poudarite oči, in okvirje, ki so širši kot daljši, na primer pravokotne oblike.

 Trikotna oblika z osnovo navzdol

Ta oblika obraza ima ozko čelo in se širi proti licem ter predelu brade. Da dodate širino in poudarite ožji zgornji del glave, preizkusite okvirje, ki so precej poudarjeni, bodisi z barvo bodisi s podrobnostmi na zgornji polovici okvirjev. Za tak obraz so priporočljivi okvirji mačkaste oblike.

Analiza tona obraza

★ Vsi ljudje imajo hladen (modra baza) ali topel (rumena baza) ton obraza.
★ Vsi ljudje so videti najboljše v lastnem tonu.
★ Očala morajo ustrezati tonu obraza osebe, ki jih nosi.

Glavni dejavniki, ki določajo vaš ton, so barva kože, oči in las.

 Koža

Barva kože je glavni element pri določanju vašega tona polti. Vsi toni spadajo pod dva osnovna tona – modrega (hladnega) ali rumenega (toplega). Hladen tip polti ima modre ali rožnate podtone, medtem ko ima topel tip rumenkaste tone ali barve, podobne odtenku breskve. Olivni ton velja za hladnega. Je mešanica modrega in rumenega.

 Oči

Barva oči velja zaradi številnih različic za drug element. Modre oči so lahko na primer hladno modre, podobne vijoličasti ali bledo modro-sive, ki je topla barva. Rjave oči imajo prav tako lahko topel ali hladen ton.

 Lasje

Barva las je prav tako lahko topla ali hladna. Jagodasto modra, platinasta, črna z modrim odsevom, bela, kostanjeva in pepelnato blond so hladne barve. Tople barve so zlato-pšenična, rjavo-črna, zlato-rjava in oranžna.

Barva okvirjev za očala

Ko enkrat ugotovite, ali ste topel ali hladen tip, lahko poiščete okvirje, ki vam bodo najbolj ustrezali. Toplim tipom ustrezajo zlata, bakrena, barva breskve, oranžna, koralna, rdeča, topla modra in rumena. Najboljša izbira za hladne tipe so črni, srebrni, svetlo rjavi, sivo-modri, rožnati in modri toni.

Če spremljate modne trende, boste v modnih revijah in trgovinah opazili, da vsako sezono prevladujejo določeni toni, čemur se prilagodijo tudi proizvajalci očal. Samo zato, ker so barve trenutno v modi, še ne pomeni, da morajo biti tudi vaša očala v takšnem odtenku. Morda vam bodo všeč okvirji, ki se podajo vsemu, vendar tudi v tem primeru upoštevajte barvo, ki vam najbolj ustreza. Dokler ste odprti novim idejam in barvam, vam ne bo nikoli nihče rekel, da imate dolgočasna očala.

Preberite naslednje:

Kakšna očala so primerna za kratkovidnost in kakšna za daljnovidnost?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts