Razvoj sončnih očal

Razvoj sončnih očal – Sončna očala ščitijo naše oči, z njimi smo lahko videti kul ali pa drugim sporočamo, da spremljamo trende. Toda, ali veste tudi kaj o njihovi zgodovini?

Prazgodovina

Inuiti so prva sončna očala izdelali iz mroževih oklov, v katere so naredili majhne zareze. S tem so ustavili sončne žarke in preprečili snežno slepoto.

Optical Express

12. stoletje
Kitajski sodniki so nosili očala z zatemnjenimi stekli iz kremena, vendar ne zaradi zaščite pred soncem, temveč zaradi prekrivanja izrazov med izpraševanjem prič.

18. stoletje
Za to obdobje so značilna očala, imenovana »gondolska očala«. Nosili so jih plemiči, da bi svoje oči zaščitili pred odbojem vode v Benetkah.

1920. leta
Sončna očala so postala priljubljena zaradi zvezd nemega filma. Te so jih nosile, da jih drugi ne bi prepoznali, nekateri pa menijo, da so z njimi prekrivale pordelost oči zaradi premočnih reflektorjev na snemalnem prizorišču.

1936.
Edward Land ni izumil samo polaroidnega fotoaparata, temveč tudi novost med sončnimi očali – polarizirana stekla.

1937.
Očala Ray-Ban Aviator z znanimi kovinskimi okvirji, prvotno razvita za vojaške namene, so prišla na trg leta 1937 in so bila prva očala s polariziranimi stekli.

1950. leta
Leta, ki jih nič ne simbolizira bolj kot okvirji mačjih oblik. Zvezdniki, kot je bila Marilyn Monroe, so poskrbeli za popularizacijo tega prefinjenega sloga, ki je priljubljen še danes.

1952.
Očala Ray Ban Wayfarer, ki so se na tržišču pojavila leta 1952, je bilo mogoče videti na legendah, kot je James Dean v filmu Upornik brez razloga. Zelo priljubljena so še danes.

1960. leta
Očala Ray-Ban Balorama so bila javnosti predstavljena v 60. letih 20. stoletja, izjemno priljubljena pa so postala zaradi filma Umazani Harry.

  1970.leta
Svetlejša stekla so postala modni trend, ki so ga popularizirale zvezde filmov Annie Hall in Klute. Dobra stran takšnih očal je bila, da so jih lahko nosili v zaprtih prostorih, zlasti v nočnih klubih.

razvoj sončnih očal

1980.
Takšna očala so postala uspešnica zaradi pop zvezdnikov. Danes jih radi nosijo raperji in rock zvezde.

razvoj sončnih očal

Danes

Ljudje po celem svetu obožujejo sončna očala, ker lahko z njimi izrazijo svoj edinstven slog ter zaradi UV-zaščite in koristi, ki jih očala prinašajo med zabavanjem v aktivnostih na soncu. To je hkrati tudi razlog za to, da je bilo leta 2014 v ZDA prodanih 95,9 milijona sončnih očal, in za obstoj posebnega datuma, ko obeležujemo nošenje sončnih očal ‒27. maj (National Sunglasses Day).

razvoj sončnih očal
Vir: eyesiteonwellness

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts